Čo si predstaviť pod pojmom pomalý hrniec? Je to spotrebič podobný mnohým ďalším. Ponáša sa na multifunkčný hrniec, či hlbšiu elektrickú panvicu. V princípe ide o elektrický hrniec, ktorý tvorí nádoba z keramiky, kameniny alebo odolného nerezového kovu, ktorá sa vkladá do tela so zahrievacími jednotkami. To je vybavené prívodným káblom a ovládacím panelom alebo aj displejom. Princípom pomalého varenia je udržanie stabilnej teploty pod teplotu varu, napríklad v rozmedzí od 80 – 95 °C. Potraviny stačí do nádoby/hrnca naložiť, prikryť pokrievkou a dať pomaly variť. Spotreba tuku je minimálna až žiadna, tekutiny ani vlastná šťava sa neodparujú a varenie prebieha bez vašej prítomnosti.
Ak vás zaujímajú všetky výhody pomalého varenia, chcete sa zorientovať v základných parametroch a dobre vybrať, potom prejdite na nášho sprievodcu výberom nižšie.
Najlepšie pomalé hrnce podľa recenzií a nášho výberu
Produkt | Hodnotenie | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|
#1 | BIONAIRE CrockPot CSC024X | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 165,10 € | Čítať recenzie |
#2 | BIONAIRE CrockPot SCCPBPP605 | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 99 € | Čítať recenzie |
#3 | Bionaire CrockPot Saute CSC027X | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 139,60 € | Čítať recenzie |
#4 | Russell Hobbs 22740-56 | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 33,58 € | Čítať recenzie |
#5 | Klarstein Bankett Slow Cooker 6,5l | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 53,90 € | Čítať recenzie |
#6 | Klarstein Spa Vide Sous-Vide COOK5-Spa Vide | [usr 4.6 text="true" tooltip="true"] | 114,90 € | Čítať recenzie |
Obsah článku
- Najlepšie pomalé hrnce podľa recenzií a nášho výberu
- TOP 6 pomalých hrncov
- #1 BIONAIRE CrockPot CSC024X (od 165,10 €)
- #2 BIONAIRE CrockPot SCCPBPP605 (od 99 €)
- #3 Bionaire CrockPot Saute CSC027X (od 139,60 €)
- #4 Russell Hobbs 22740-56 (od 33,58 €)
- #5 Klarstein Bankett Slow Cooker 6,5l (od 53,90 €)
- #6 Klarstein Spa Vide Sous-Vide COOK5-Spa Vide (od 114,90 €)
- Ako vybrať pomalý hrniec
TOP 6 pomalých hrncov
#1 BIONAIRE CrockPot CSC024X (od 165,10 €)
Vnútorný hrniec je vyrobený z liateho hliníka a spolu so sklenenou pokrievkou je možné ich odložiť do chladničky aj čistiť v umývačke riadu. Príťažlivý čierno-kovový dizajn dopĺňa pútavý ovládací panel s podsvieteným displejom. Budúcim spotrebiteľom ponúka plný komfort – možnosť nastaviť čas aj teplotu, funkciu udržania teploty a extra jednoduché ovládanie. V kuchyni aj na chate zastúpi niekoľko spotrebičov a nenechá vás o hlade.
Kľúčové technické parametre: Príkon – 1300 W | Objem – 5,6 l| Počet programov – 5 | Displej – áno | Časovač – áno | Rozmery (š x h x v) – 45,8 x 38,8 x 27,7 cm | Hmotnosť – 5,24 kg
Čo sa nám páči
- Výborná kvalita
- Viac funkcií v jednom + výborné využitie
- Veľký objem
- Jednoduché ovládanie
- Moderný dizajn
Čo sa nám nepáči
- Vyššia cena
- O niečo vyššia spotreba v závislosti od zvolenej funkcie
Prejsť do obchodu
#2 BIONAIRE CrockPot SCCPBPP605 (od 99 €)
Disponuje objemom 5,7 litra, takže v ňom navaríte obed pre 6 – 7 ľudí naraz. Keramická nádoba v tomto modeli prešla na rozdiel od jej predchodcu istými zmenami – je vhodná do umývačky riadu a navyše aj do rúry, ak chcete svoje hotové jedlo pripiecť a vyčarovať chrumkavú kôrku. Prepínač výkonu ponúka 3 stupne – 1 stupeň na ohrev hotového jedla a 2 stupne na pomalé varenie. Na menšom, no dobre čitateľnom displeji vidíte zostávajúci čas varenia.
U spotrebiteľov sa teší veľkej obľube a sú viac ako spokojní. Pochvaľujú si ako prevedenie, tak aj kvalitu produktu a výslednú chuť pokrmov. Pracuje sám a spoľahlivo, pokrmy nepripaľuje a nevyžaduje vašu prítomnosť.
Kľúčové technické parametre: Príkon – 250 W | Objem – 5,7 l| Počet programov – 1 + ohrev | Displej – áno | Časovač – áno | Rozmery (š x h x v) – 36 x 29 x 26 cm | Hmotnosť – 6,1 kg
Čo sa nám páči
- Veľmi dobré hodnotenia + predajnosť
- Veľký rodinný model
- Vylepšená keramická nádoba – vhodná aj do rúry
- Výborná chuť pokrmov
- Jednoduché čistenie aj ovládanie
- Samostatný
Čo sa nám nepáči
- Nevhodný pre menšie domácnosti, plné využitie má vo väčších rodinách
Prejsť do obchodu
#3 Bionaire CrockPot Saute CSC027X (od 139,60 €)
Príkon je primeraný a poteší vašu peňaženku – iba 250 W. Oceňujeme aj jednoduché, manuálno-digitálne ovládanie. K dispozícii máte dve kolieska – jedným volíte režim (ohrev hotového jedla, 2 stupne pomalého varenia) a druhým plynule nastavujete dĺžku varenia. Na displeji sa po minútach začne odpočítavať čas varenia. Nemusíte pracne “ťukať” do tlačidiel, všetko ide rýchlo a hladko, tak, aby ste ušetrili čo najviac času.
Kľúčové technické parametre: Príkon – 250 W | Objem – 6 l| Počet programov – 1 + ohrev | Displej – áno | Časovač – áno | Rozmery (š x h x v) – 38,6 x 22 x 37,2 cm | Hmotnosť – 3,9 kg
Čo sa nám páči
- Dura Ceramic – 4 x odolnejšie ako teflón
- Nádoba vhodná do rúry, na sporák, chladničky aj do umývačky
- Elegantné prevedenie
- Veľký rodinný model
- Úspora energie
- Premyslené ovládanie
Čo sa nám nepáči
- Vyššia cena
Prejsť do obchodu
#4 Russell Hobbs 22740-56 (od 33,58 €)
Je maximálne jednoduchý na ovládanie. Jedným otočným kolieskom zvolíte medzi dvomi stupňami pomalého varenia, alebo sa rozhodnete pre udržiavanie teploty po dovarení. Chýba mu funkcia časovača, čo je však v tejto cenovej kategórii bežné. Vyriešiť to môžete špeciálnou redukciou – digitálnou spínacou zásuvkou, čo je približne 4-5 €-ová záležitosť.
Oceňujeme aj jeho praktickosť – hrniec je klasický, nerezový a môžete ho po vyňatí zo základne používať aj na plynový sporák alebo sklokeramickú varnú dosku.
Výhodou takýchto klasických pomalých hrncov s čisto mechanickým ovládaním je to, že v prípade výpadku prúdu sa ich nastavenie nevymaže. Po prerušení opäť pokračuje vo svojej činnosti, čo pri digitálnych nie je vždy bežné.
Kľúčové technické parametre: Príkon – 200 W | Objem – 3,5 l| Počet programov – 1 + ohrev | Displej – nie | Časovač – nie | Rozmery (š x h x v) – – cm | Hmotnosť – 2 kg
Čo sa nám páči
- Nízka cena
- Vhodný pre menšiu domácnosť
- Overená značka
- Hrniec môžete používať aj na sporáku
Čo sa nám nepáči
- Bez časovača – potrebuje kontrolu
Prejsť do obchodu
#5 Klarstein Bankett Slow Cooker 6,5l (od 53,90 €)
Vnútorný hrniec je keramický a výborne rozvádza teplo. Nepripaľuje sa a jedlá sú chuťovo veľmi dobré. Pre zvýšený objem bol navýšený aj príkon vykurovacieho telesa a to na 320 W. Jednoduchý ovládací panel zvládne používať každý. Na výber máte 3 režimy – 2 stupne pomalého varenia a udržiavanie teploty. Funkcia časovača však nie je úplne plynulá, ale pre bežné používanie postačujúca. Pri každom zapnutí je prednastavený čas varenia 12 hodín. Čas si dokážete upraviť po pol hodinách (nie po minútach, ako u iných modelov).
Azda jediným menším nedostatkom sú ušká na vonkajšom kovovom tele. Tie sa nám aj spotrebiteľom zdajú vzhľadom k veľkosti menšie. Ak sa však nechystáte plne naložený hrniec prenášať, tento detail si ani nevšimnete.
Kľúčové technické parametre: Príkon – 320 W | Objem – 6,5 l| Počet programov – 1 + ohrev | Displej – áno | Časovač – áno | Rozmery (š x h x v) – 40 x 30 x 27 cm | Hmotnosť – 6 kg
Čo sa nám páči
- Dobrá cena aj kvalita
- Jednoduché používanie
- Veľký objem
- Krásny dizajn
Čo sa nám nepáči
- Čas je možné pridávať po 30 minútach
- Ušká sú vzhľadom k veľkosti menšie
- Hrniec nemôžete používať sporáku ani v rúre
Prejsť do obchodu
#6 Klarstein Spa Vide Sous-Vide COOK5-Spa Vide (od 114,90 €)
Hoci vo vnútri ukrýva až 8-litrovú nádobu, na jeho vonkajších rozmeroch sa tento prírastok neprejavil. Vyzerá výborne, hodí sa aj do moderných kuchýň. Pracuje s príkonom 700 W a umožňuje nastaviť teplotu od 40 – 90 °C. Časovač je možné nastaviť od 10 minút po 72 hodín – po minútach alebo polhodinách. Okrem sous-vide varenia ponúka aj klasickú možnosť varenia na nízkej teplote a ohrievanie jedla, či udržanie teploty.
Vyššia cena, vyšší príkon aj väčší objem môže odradiť. Ak ste však o metóde sous-vide čítali a chcete ju praktizovať aj vo svojej kuchyni, s týmto hrncom ju budete mať plne pod kontrolou. Hrniec počas celého varenia pracuje iba s minimálnou odchýlkou a to 0,1°C.
Kľúčové technické parametre: Príkon – 700 W | Objem – 8 l| Počet programov – 1 + ohrev | Displej – áno | Časovač – áno | Rozmery (š x h x v) – 35,5 x 27 x 24 cm | Hmotnosť – 3,9 kg
Čo sa nám páči
- Nadštandardný objem
- Krásny moderný dizajn
- Priestranný aj pri menšom celkovom objeme
- Inovatívny cirkulačný systém
Čo sa nám nepáči
- V malej domácnosti nenájde časté využitie
- Vyšší príkon a teda aj spotreba
Prejsť do obchodu
Ako vybrať pomalý hrniec
Ak ste čítali pozorne, podstatu už zrejme poznáte. Hrniec sa pomaly zahrieva až tesne pod bod varu a v tom momente zahrievanie zníži a po dlhú dobu udržuje nižšiu teplotu aj tlak. Varenie je skutočne pomalé, trvajúce 4 – 10 hodín, v závislosti od vložených surovín. Tekutiny sa neodparujú, všetko sa zráža a vracia späť do pokrmu. Preto sú jedlá v pomalého hrnca extra bohaté na chutnosť a výživovú plnosť, no pritom nevyžadujú podlievanie ani miešanie. Tento spôsob varenia odporúča mnoho šefkuchárov.
V súčasnosti sa už vyrábajú rôzne druhy pomalých hrncov. Líšia sa tvarom – oválne, okrúhle, štvorcové, veľkosťou, použitým materiálom, spôsobom ovládania a regulácie. Dokonca niektoré umožňujú používať vnútornú nádobu/hrniec aj na sporáku alebo v rúre, ak potrebujete pokrm zapiecť, poprípade na úvod osmažiť cibuľku.
3 dôvody, prečo variť v pomalom hrnci
1. Šetrí váš čas aj prácu
Suroviny stačí nakrájať a vložiť do hrnca, podliať trochou vývaru, vody alebo vína a hrniec pustiť. Ako môže šetriť čas, keď varenie trvá tak “dlho”? Pri pomalom hrnci nemusíte stáť a dohliadať na proces varenia, ani pravidelne miešať. Nádoby sú navrhnuté tak, aby sa pokrm nepripaľoval. Medzitým si môžete oddýchnuť, ísť na nákup, na prechádzku alebo sa venovať iným domácim prácam. Ak je váš pomalý hrniec vybavený časovačom, isto postupne nadobudnete cvik v tom, koľko ktoré jedlo trvá a potom už postačí len nastaviť konkrétny čas a pomalý hrniec sa vypne, alebo prepne do udržiavania miernej teploty.
2. Šetrí energie
Síce varí pomaly a dlho, jeho príkon je v porovnaní s niektorými kuchynskými spotrebičmi desatinový, približne v rozpätí od 160 – 300 W. Elektrický hrniec s viacerými funkciami má príkon aj vyše 1500 W, elektrická varná doska na jednej časti neraz presiahne až 3000 W. V konečnom výsledku je teda jedno 6-hodinové varenie v pomalom hrnci výhodnejšie ako dvojhodinové na varnej doske.
3. Varíte chutne a veľmi zdravo
Výsledkom pomalého varenia sú extra šťavnaté pokrmy plné chuti. Dokonca aj húževnaté hovädzie mäso sa pri takomto varení krásne rozpadá a nevysušuje. Všetka šťava, ktorá je súčasťou pokrmu pochádza z vložených potravín, preto je bohatá na vylúhované vitamíny a plnosť chuti. Nemusíte používať tuk navyše. Dokonca jedlo nemusíte ani miešať, preto potraviny neprichádzajú pri varení do kontaktu s kyslíkom navyše a nepodliehajú oxidácii. Pomalé varenie je veľmi šetrné k vitamínom a živinám.
Čo všetko môžete v pomalom hrnci pripraviť?
- Polievky a vývary
- Mäso – vcelku, ale i na kúsky (perkelty, guláše, vo vlastnej šťave, na víne, na zelenine)
- Omáčky
- Pokrmy zo zemiakov a ryže
- Miešané zeleninové prílohy
- Džemy, marmelády a lekváre
Varenie trvá dlho – bude mi to vyhovovať?
Je dobré vedieť, že varenie v pomalom hrnci vyžaduje isté plánovanie. Nechce sa vám ráno vstávať a variť polievku? Vložte suroviny do hrnca ešte večer, nastavte odložený štart, časovač a hrniec sa zapne sám ráno o šiestej a kým vy v nedeľu vstanete, polievka už rozvoniava domácnosťou. Potrebujete ísť na nákup, pracovať v záhradke, alebo ísť s dieťaťom na prechádzku? Pomalý hrniec navarí za ten čas vynikajúci guláš, perkelt alebo aj mäso vo vlastnej šťave. Odporúčame však, aby ste sa o funkčnosti a spoľahlivosti svojho pomalého hrnca na úvod presvedčili. Niektoré menej kvalitné pomalé hrnce, síce varia pomaly, ale aj z pokrmov odparujú dosť tekutín a hrozí riziko pripálenia. Ak zvládne prvé pokusy a nestane sa žiadna nehoda, tak vedzte, že máte doma veľkého pomocníka.
Čo je dôležité sledovať pri výbere pomalého hrnca?
Veľkosť a tvar hrnca
Pomalé hrnce sa vyrábajú v rôznych rozmeroch a tvaroch. Najčastejšie narazíte na oválne, okrúhle a štvorcové s objemami v rozpätí 2 – 7 litrov, pričom na jednu osobu rátajte s objemom 0,8 – 1 liter. Ak ste doma štyria, vystačíte so 3,5 – 4-litrovým pomalým hrncom. Ak však chcete v pomalom hrnci pripravovať kusy mäsa v celosti, vyberajte väčší model, s objemom 6 l. Najobľúbenejšie na našom trhu sú oválne pomalé hrnce s objemom 5 – 6 litrov, do ktorých sa bez problém zmestí aj nenaporcované kura či kačica.
Materiál hrnca
Keramika, kamenina alebo nerezové prevedenie? Všetky tri sú zvyčajne navrhnuté tak, aby dobre viedli teplo, pokrmy nepripaľovali a dali sa jednoducho čistiť. Odporúčame prečítať si recenzie spotrebiteľov, v nich sa dozviete, ako daný materiál v praxi reaguje. Ak chcete bonus navyše a v kuchyni ušetriť na ďalšom špinavom riade, odsledujte, či je možné vnútorný vyberateľný hrniec nezávisle používať aj na sporáku (napríklad na rýchle orestovanie cibuľky či mäsa) alebo aj v rúre (na finálne dopečenie kôrky na vrchu).
Príkon a spôsob ohrievania
Ako sme už vyššie spomínali, príkon tohto spotrebiča sa veľmi nepremietne do zvýšených nákladov na energie. Síce varí dlho a pomaly, príkon je na nižšej hodnote – 160 – 300 W v závislosti od značky a veľkosti hrnca. Pozornosť venujte aj spôsobu ohrevu a ak je to možné, voľte typ, ktorý ohrieva vnútornú nádobu nielen odspodu, ale aj bočnými stranami, teda obvodom nádoby. Tieto sa vyznačujú rovnomernejšou distribúciou tepla, bez rizika pripaľovania.
Náš tip: Ak hľadáte kuchynský spotrebič, ktorý mäso nepripáli a pracuje rýchlo – pozrite si veľmi obľúbené remosky, kde je výhrevné teleso umiestnené vo veku.
Typ ovládania
Ovládanie nie je vôbec komplikované. Klasické manuálne ovládanie na jednoduchších modeloch zahŕňa tlačidlo na spustenie (on/off), výber teploty (vyššia/nižšia) a možnosť prepnúť do režimu udržania teploty po dovarení. Modernejšie pomalé hrnce majú praktické digitálne ovládanie – displej + panel, kde okrem nastavenia teploty získavate aj praktickú funkciu časovača alebo odloženého štartu a mód ohrevu. S rastúcou cenou samozrejme rastie a užívateľský komfort a možnosť prispôsobovať varenie v jednotlivých hodinách podľa svojich potrieb (napr. prvé hodiny vyššia teplota, neskôr sa teplota automaticky zníži)
Pokrievka
Aby sa doba varenia nepredlžovala pre časté otváranie, je pokrievka na pomalých hrncov vo väčšine prípadov sklenená. Niektoré sa iba položia na hrniec, ďalšie máte možnosť zasvorkovať o hrniec. Pokrievka sa zbytočne nehýbe a nemusíte sa obávať nehody pri presúvaní po pracovnej dosky.
Čistenie
Ak budete mať možnosť hrniec z tela spotrebiča vybrať, čistenie bude veľmi jednoduché. V niektorých prípadoch sú tieto nádoby dokonca vhodné aj do umývačky riadu. Dajte pozor na zatečenie ovládacích tlačidiel, panelu a elektrickej časti, inak riskujete znefunkčnenie pomalého hrnca.