Aké sú najlepšie čokolády? TOP produkty podľa recenzií

luxusná čokoláda

Máte chuť na kvalitnú čokoládu, ktorá sa bude dokonale rozplývať na jazyku a poteší vaše zmysly? Nenechajte si ujsť nasledujúce tipy na najlepšie čokolády, ktoré sú precízne vyrobené z kvalitných ingrediencií.

Kým v minulosti si na čokoláde mohli pochutnávať iba bohatšie vrstvy, dnes je situácia celkom iná. Regály v obchodoch sú plné čokolád a čokoládových cukroviniek od výmyslu sveta. Sú však medzi nimi obrovské rozdiely – ako v cene, chuti, zložení, tak aj prospešnosti. Je pravdou, že niektoré čokolády už tejto pochúťke nerobia dobré meno. Ak chcete mať z čokolády ten pravý pôžitok, je na mieste mať pri kúpe prehľad o možnostiach. Ako vybrať čokoládu? Ktoré detaily sledovať? Zaujímajte sa o percento obsiahnutého kakaa, zloženie (čím menej doplňujúcich prísad, tým lepšie), výrobcu, krajinu pôvodu aj dátum spotreby. Čítajte recenzie prémiových čokolád, vyberajte odborníkmi odporúčaných výrobcov a nechajte sa uniesť na vlne intenzívnej čokoládovej chuti.

Najlepšie čokolády podľa recenzií a nášho výberu

ProduktInfoHodnotenie
#1Čokoláda Michel Cluizel

+ Vysoká kvalita kakaových bôbov
+ Iba čisté kakaové maslo bez pridaných rastlinných tukov
+ Bez sójového lecitínu a umelých aróm
od 4 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Čokoláda Francois Pralus

+ Odborníkmi vysoko oceňovaná francúzska čokoláda
+ Len čisté kakaové maslo bez pridaných rastlinných tukov
+ Kvalitná čokoláda s luxusne bohatou chuťou
od 9 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Čokoláda Jordi's

+ Prvá česká remeselná výroba čokolády
+ Kvalitné suroviny
+ Medzinárodne oceňovaná značka
od 4 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Čokolády Valrhona

+ Francúzska značka prémiovej čokolády
+ Vyrábaná z kvalitných ingrediencií
+ Ako stvorené pre čokogurmánov
od 8 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Čokolády Čokoládovna Janek

+ Prémiová, ručne vyrábaná česká čokoláda
+ Ponuka exkluzívnych delikates pre náročných
+ Dôraz na vysokú kvalitu
od 4,40 €
⭐ 92 % Čítať recenzie
#6Čokolády Lindt

+ Čokolády veľmi príjemnej chuti
+ Známa značka, dostupná aj v kamenných obchodoch
+ Široký výber s rôznymi príchuťami
od 1,80 €
⭐ 92 % Čítať recenzie

Ako vybrať čokoládu?

Pri výbere čokolády má každý z nás iné preferencie. Niekto hľadá intenzívne horkú čokoládu s vysokým percentom kakaa, ďalší dá prednosť sladkej mliečnej čokoláde alebo bielej čokoláde. Z čokolády sa vyrábajú cukrovinky rôznych tvarov, veľkostí a príchutí. Čokoládový svet vie byť fascinujúci a chuťovo obohacujúci – a to najmä vtedy, ak pochopíte jeho pravidlá a nenecháte sa oklamať nekvalitnými náhradami.

História čokolády v krátkosti

Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré sa ukrývajú v plodoch kakaovníka pravého (Theobroma cacao). Kakaovníky sa pestujú v tropických oblastiach, čo znamená, že im vyhovuje najmä tropické a vlhké podnebie, kde teploty neklesajú pod 20 °C. V minulosti aj dnes je pestovanie kakaovníkov najrozšírenejšie v krajinách Južnej Ameriky, Strednej Ameriky a rovníkovej Afriky.

Už pred 3000 rokmi začali obyvatelia starobylej strednej Ameriky spracúvať plody kakaovníka ako mystické plody bohov. K bôbom pridávali vanilku a vodu a vyrábali si horkotrpký rituálny nápoj, ktorému pripisovali blahodarné účinky. Udáva sa, že pôvod slova čokoláda môže pochádzať práve z aztéckeho slova xocolatl.

Do Európy sa čokoládové bôby dostali prvýkrát až v 16. storočí spolu s návratom španielskych objaviteľov a dobyvateľov z amerických svetadielov. V Európe však dlhú dobu kakaovým bôbom nedokázali prísť na chuť a nevedeli, ako využiť ich potenciál. Zmiešaním podrvených bôbov, vanilky a cukru však vznikol lahodný čokoládový nápoj, ktorý sa zapáčil aj vyberavým jazýčkom šľachty.

Spracovanie kakaových bôbov do tuhnúcej hmoty, z ktorej sa začali vyrábať bonbóny, sladké plnené pralinky a tabličky čokolády sa naplno rozbehlo až od druhej polovice 19. storočia. Vznikajú prvé čokoládové továrne, čokoláda sa začína vyrábať vo veľkom a do jej spracovania a výroby sa zapája čoraz viac významných krajín sveta. Už je jasné, že ide o komoditu s obrovským potenciálom…

kakaové bôby

Ako sa vyrába čokoláda?

Krásne sa rozplýva na jazyku, no nedá najavo, čím si musela prejsť… Proces výroby čokolády je obsiahly a pre milovníkov kvalitnej čokolády aj fascinujúci. Z plodov kakaovníka sa zozbierajú zrelé plody, ktoré sa ponášajú na rugby loptu. V plodoch sa nachádzajú bôby obalené tenkou svetlou šupkou. Následným procesom fermentácie sa šupka z každého bôbu uvoľní. Počas fermentácie (kvasenia) sa mení aj farba bôbov a rozvíja sa ich aróma.

Po fermentácii čaká kakaové bôby ešte dlhá cesta – a to fázy sušenia, triedenia, praženia a drvenia. Každý bôb je na povrchu chránený šupkou/škrupinkou a drvením sa výrobcovia dostanú k obsahu bôbov. Vo vnútri sa nachádza kakaová hmota, ktorá sa následným spracovaním a lisovaním rozdelí na kakaové maslo a kakaový prášok (čisté kakao). Ide o hodnotné ingrediencie, ktoré sa podieľajú na výslednej chuti a kvalite čokolády. Aby bola čokoládová hmota dokonalá, musí prejsť konšovaním, čo je proces zušľachťovania čokoládovej hmoty, pri ktorom sa čokoládová hmota opakovane rozotiera a prevzdušňuje. V závere ešte musí podstúpiť temperáciu na získanie krehkej a lámavej štruktúry a nastupuje očakávané odlievanie do foriem. Správne vyrobená čokoláda potom vydáva pri lámaní typický zvuk prasknutia.

Čo obsahuje kvalitná čokoláda?

Kvalitnú čokoládu spoznáte podľa pomerne krátkeho zoznamu ingrediencií. Pravá čistá čokoláda sa vyrába z kakaového prášku (kakao) a kakaového masla. Nič viac k svojej jedinečnosti nepotrebuje. Takže – čím kratší rozpis, tým lepšie. Pre vylepšenie chuti sa však zvykne pridávať cukor (najlepšie trstinový) a vanilka (pozor, nie náhrada vanilín). Žiadne doplnkové rastlinné tuky, emulgátory, dochucovadlá a stabilizátory nie sú potrebné a v kvalitnej receptúre ani vítané.

Pravdou však je, že na výrobu lacných čokolád sa používajú náhrady, a to aj napriek tomu, že majú negatívny vplyv na chuť, arómu a prospešnosť čokolády. Znižujú cenu výrobného procesu a výsledok je zrejmý – cenovo dostupná čokoláda strednej až nízkej kvality. Je dobré vedieť, že pre výrobu čokolády sú definované požiadavky na zloženie a percentuálne zastúpenie hlavných zložiek (viac v odseku nižšie).

V prípade niektorých „čokolád“ s náplňou sa po bližšom zoznámení s obalom dozviete, že v skutočnosti ide o cukrovinky a nie čokolády, hoci sa na čokoládu ponášajú tvarom, vzhľadom, farbou a sú vystavené v rovnakom regáli. Podobné kontroverzie (falošná čokoláda) súvisia aj s obľúbenými „čokoládovými“ figúrkami, ktoré sa predávajú pred vianočnými a veľkonočnými sviatkami.

Základné druhy čokolády

Ako vidíte, kúpa čokolády by sa nemala riadiť len pekným obalom a cenou. Oplatí sa byť informovaný, aby ste za svoje peniaze dostali to najlepšie. Máte radi horkú, mliečnu alebo bielu čokoládu? Viete, čo by mali v ideálnom prípade obsahovať a v akom percentuálnom zastúpení?

Horká čokoláda

Horká čokoláda očarí intenzívnou čokoládovou chuťou. Nie je prvoplánovo sladká, ani to nemá byť jej prednosť. Má tmavšiu farbu a autentickú chuť, keďže sa do nej na zjemnenie nepridáva mlieko. Musí obsahovať najmenej 35 % kakaovej sušiny, ideálne však výrazne viac. Obľúbené sú horké čokolády so 65 – 70 % obsahom kakaa. Vyšší obsah kakaa už môže mať vplyv na výslednú horkosť. Okrem kakaa a kakaového masla často obsahuje aj cukor.

Mliečna čokoláda

Mliečna čokoláda je medzi deťmi mimoriadne obľúbená. Nie je príliš intenzívna, ani horká a príjemne sa rozplýva na jazyku. Musí obsahovať najmenej 25 % kakaovej sušiny a najmenej 14 % mliečnej sušiny (žiadne umelé náhrady mlieka). Ak bude mať mliečna čokoláda aspoň 40 %-tný podiel kakaovej hmoty, môžete sa tešiť na plnú a bohatú chuť. Pozorne sledujte podiel cukru. Viac neznamená lepšie. Cukor prebije chuť čokolády a akékoľvek pozitíva čokolády budú prevážené negatívami cukru.

Biela čokoláda

Biela čokoláda nie je žiadna falošná náhrada, hoci jej farba je odlišná od štandardných predstáv o čokoláde. Pri príprave bielej čokolády sa vynecháva kakao. Obsahuje najmenej 20 % kakaového masla, najmenej 14 % hmotnosti mliečnej sušiny a cukor. Čím vyšší je podiel kakaového masla, tým je chuť bielej čokolády lahodnejšia a voňavejšia. Chuťovým pôžitkom je biela čokoláda, ktorá obsahuje 40 % kakaového masla.

čokoláda

V zložení čokolád by malo dominovať hlavne kakao, kakaové maslo a cukor. Okrem toho sa často používa vanilka, vanilín, sójový lecitín (uľahčuje spracovanie čokolády a predlžuje trvanlivosť), na dochutenie orechy, sušené ovocie, lyofilizované ovocie, karamel, bylinky, koreniny, … Akýkoľvek iný rastlinný tuk do kvalitnej čokolády nepatrí!

Čo si všímať pri kúpe čokolády? Rýchly prehľad v bodoch

Nie je čokoláda, ako čokoláda. K tej najlepšej čokoláde sa budete vracať s radosťou a bez veľkých výčitiek. Už jedno sústo uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky a to sa vám pri lacnej presladenej čokoláde veru nestane… Krok za krokom si zosumarizujme najdôležitejšie kroky výberu čokolády:

  • Zloženie čokolády – Čím menej ingrediencií, tým lepšie. Základom čokolády je kakaová sušina, kakaové maslo a cukor. V prípade mliečnej čokolády aj mliečna sušina.
  • Percento kakaa – Najlepšie horké čokolády obsahujú 65 – 70 % kakaa. Kvalitná mliečna čokoláda obsahuje aspoň 35 – 40 % kakaa.
  • Krajina pôvodu kakaových bôbov – Medzi krajiny s najväčšou produkciou kakaa patrí Pobrežie slonoviny, Ghana, Indonézia, Nigéria, Kamerun, Brazília, Ekvádor a Mexiko. Medzi najväčších vývozcov čokolády (krajiny, kde sa čokoláda z dovezených bôbov vyrába) patrí Nemecko, Belgicko, Holandsko, Taliansko, Francúzsko, USA, Kanada, Švajčiarsko.
  • Výrobca a jeho povesť – Ak hľadáte jedinečnú chuť a kvalitné ingrediencie, pátrajte hlbšie a snažte sa zistiť, ako daný výrobca pristupuje k výrobe čokolády a či získal za čokoládu prestížne svetové ocenenia.
  • Doba spotreby – Viete o tom, že čím je trvanlivosť čokolády dlhšia, tým viac stabilizátorov a zbytočných náhrad obsahuje? Pre najkvalitnejšie čokoládové pochúťky svetovej kvality je typická iba krátka trvanlivosť v rozpätí od 2 do 8 týždňov.

Cena čokolády

Koľko zaplatíte za kvalitnú čokoládu? Pre rýchlejšiu orientáciu sme širokú ponuku rozdelili do troch nasledujúcich kategórií. Keďže sa čokoláda vyrába v rôznych tvaroch a gramážach, sústredili sme sa na porovnanie čokolád s hmotnosťou cca 80 – 100 g, čo zodpovedá jednej priemerne veľkej čokoládovej tabuľke.

Čokolády do 1 eura

V tejto cene nečakajte degustačné zázraky. Čokoláda bude obsahovať buď iba hraničné množstvo kakaovej hmoty, alebo v skutočnosti ani nepôjde o čokoládu. Bude to iba cukrovinka s čokoládovou príchuťou a vizuálom podobným čokoládovej tabuľke. Lacné čokolády obsahujú veľa cukru, palmový tuk a náhrady, ktoré neprospievajú zdraviu ani povesti čokolády.

Čokolády od 1 do 5 eur

Kategória, ktorú charakterizuje obrovský výber a aktuálne najpredávanejšie čokolády, zaujme pomerom cena/kvalita. Ani tu ešte nemusia byť všetky čokoládové tabuľky rovnako dobré, no medzi priemernými sa nájde aj veľa kvalitných reprezentantov s vysokým obsahom kakaa, kakaového masla a iba s nevyhnutným podielom ďalších ingrediencií (cukor, vanilka, mliečna sušina, …).

Čokolády od 5 eur

Ak chcete okúsiť to najlepšie, čo čokoládový svet ponúka, nebojte sa priplatiť si za tabuľku čokolády aj viac. Vyrobené z kvalitných kakaových bôbov, precíznym remeselným postupom, v nádhernom balení a s intenzívnou chuťou – takými prednosťami prichádzajú očariť prémiové čokolády od renomovaných výrobcov, ktoré zozbierali prestížne ocenenia.

Obľúbené značky čokolád

Radi si vyberáte medzi najlepšími? V nasledujúcom zozname nájdete značky, ktoré majú na svojom konte obľúbené čokolády vo veľmi dobrej kvalite.

  • Michel Cluizel – Známa francúzska čokoládovňa vyberá na výrobu čokolád tie najlepšie kakaové bôby z unikátnych plantáží v prémiovej kvalite. Tešiť sa môžete na exkluzívne tóny, zamatovú textúru a skutočný chuťový pôžitok.
  • Francois Pralus – Známy čokolatiér Francois Pralus získal za svoje inovatívne nápady už množstvo ocenení. Čokoláda Pralus má bohaté chute a krémovú textúru, ktorú si zamilujete. Jednopôvodové čokolády s vysokým obsahom kakaa sú skvelým darčekom.
  • Jordi´s – Kvalitná česká čokoláda Jordi´s si zakladá na poctivej práci a pri výbere surovín hľadá tie najlepšie chute, aké svet ponúka. Výsledkom je atraktívna ponuka tabuľkových čokolád a jedinečných limitiek.
  • Valrhona – Tradičná francúzska značka Valrhona je dlhoročným lídrom vo výrobe čokolády. V ponuke má čokolády, ktoré lákajú na bohatú, komplexnú chuť a hladkú textúru. Valrhona spolupracuje priamo s pestovateľmi kakaa a tiež investuje do podpory a rozvoja komunít pestujúcich kakao.
  • Čokoládovňa Janek – Prémiová, ručne vyrábaná česká čokoláda, ktorá prináša ponuku exkluzívnych delikates pre náročných.
  • Lindt – Švajčiarska čokoláda je známa svojou jemnosťou, rozplývavosťou a bohatou ponukou. Veľmi populárne sú čokoládové figúrky (vianočné, veľkonočné) a luxusné čokoládové pralinky. Je dôkazom, že z malej cukrárenskej výroby sa môže stať svetový unikát
ProduktInfoHodnotenie
#1Čokoláda Michel Cluizel

+ Vysoká kvalita kakaových bôbov
+ Iba čisté kakaové maslo bez pridaných rastlinných tukov
+ Bez sójového lecitínu a umelých aróm
od 4 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Čokoláda Francois Pralus

+ Odborníkmi vysoko oceňovaná francúzska čokoláda
+ Len čisté kakaové maslo bez pridaných rastlinných tukov
+ Kvalitná čokoláda s luxusne bohatou chuťou
od 9 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Čokoláda Jordi's

+ Prvá česká remeselná výroba čokolády
+ Kvalitné suroviny
+ Medzinárodne oceňovaná značka
od 4 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Čokolády Valrhona

+ Francúzska značka prémiovej čokolády
+ Vyrábaná z kvalitných ingrediencií
+ Ako stvorené pre čokogurmánov
od 8 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Čokolády Čokoládovna Janek

+ Prémiová, ručne vyrábaná česká čokoláda
+ Ponuka exkluzívnych delikates pre náročných
+ Dôraz na vysokú kvalitu
od 4,40 €
⭐ 92 % Čítať recenzie
#6Čokolády Lindt

+ Čokolády veľmi príjemnej chuti
+ Známa značka, dostupná aj v kamenných obchodoch
+ Široký výber s rôznymi príchuťami
od 1,80 €
⭐ 92 % Čítať recenzie
4.9/5 - (24 votes)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin