Ako vybrať najlepšiu teflónovú podložku na grilovanie? TOP produkty podľa recenzií a testov

špízy kebab grilovanie
Grilovacia sezóna je v plnom prúde – chce to nápad, ako si grilovanie zjednodušiť! Počuli ste už o grilovacích podložkách? Niekoľko tipov na najlepšie teflónové grilovacie podložky nájdete v nasledujúcej tabuľke a viac o ich parametroch a výhodách zase ponúkne prehľad „Ako vybrať grilovaciu podložku“.

Výber grilovacej podložky nie je určite taký komplikovaný ako výber samotného grilu, no je dôležité vedieť, čo od takejto podložky môžete v procese grilovania očakávať a ako ju správne používať. Ak grilujete často a využívate pri tom rôzne potraviny, zrejme ste už narazili na isté problémy – raz menšie kúsky mäsa a zeleniny prepadávajú cez grilovaciu mriežku, inokedy sa grilujú nerovnomerne a pripaľujú sa o gril alebo sa šťava a tuk, ktoré kvapkajú do ohniska, postarali o nechcené vyšľahnutie plameňov. Ak máte radi spoľahlivý priebeh grilovania a chutný výsledok svojho snaženia, zíde sa mať medzi pomôckami kvalitné teflónové grilovacie podložky. Okrem tipov z tabuľky nižšie neprehliadnite ani dostupné recenzie grilovacích podložiek, v ktorých zvyčajne nájdete i cenné postrehy z reálneho používania.

Najlepšie teflónové podložky na grilovanie podľa recenzií a nášho výberu

ProduktInfoHodnotenie
#1ThermoPro Grill Mat

+ 2 kusy v balení – vhodné na pečenie, grilovanie aj smaženie
+ Odolnosť voči teplotám v rozmedzí -200 °C až 260 °C
+ Z teflonového sklolaminátu
+ Nenasávajú vôňu pripravovaných pokrmov
od 8 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Orion Podložka grilovacia

+ Tepelná odolnosť až do 260 °C
+ Sada 2 kusov
+ Sklenené vlákno s teflónovou úpravou
+ Všestranné využitie pri grilovaní aj pečení
od 7 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Lamart LT5020 grilovacia podložka

+ Tepelná odolnosť až do 260 °C
+ Sada 2 kusov
+ Sklenené vlákno s teflónovou úpravou
+ Prispôsobiteľná na všetky veľkosti a tvary grilov
od 6 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4ORION Podložka grilovacia teflón

+ Nepriľnavá teflónová grilovacia podložka
+ Balenie 2 kusov
+ Tepelná odolnosť do 260 °C
+ Jednoducho sa prispôsobí veľkosti grilu
od 6 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Malatec Teflónová podložka na grilovanie

+ Tepelná odolnosť od -60°C do 260°C
+ Ohňovzdorná, z odolného materiálu
+ Na gril aj do domácej rúry
+ Nelepivý povrch, na opakované použitie
od 3 €
⭐ 94 % Čítať recenzie

Ako vybrať podložku na grilovanie

Grilovacie teflónové podložky sú pomerne nenápadné, no ich prínos je pri grilovaní niektorých potravín a jedál viditeľný od prvého použitia. Ak vás láka predstava, že si grilovanie zjednodušíte, poďte sa s nimi zoznámiť bližšie a objaviť ich zaujímavé výhody aj pestré možnosti použitia.

Čo je teflónová grilovacia podložka

Účel grilovacej podložky je zrejmý – pokladá sa na grilovací rošt alebo grilovaciu mriežku, tak, aby s ním neprišli do kontaktu samotné potraviny. Prečo to robiť, ak ich chcete grilovať? Je to spôsob, ako minimalizovať nedostatky grilovacieho procesu (prskanie, fŕkanie, nerovnomernosť, pripaľovanie o rošť), ale tiež šikovná príležitosť, ako grilovať aj potraviny, ktoré by nevydržali priamy kontakt s horúcim roštom, alebo by cez rošt prakticky okamžite prepadli.

Grilovacie podložky majú podobu tenkej fólie alebo veľmi hustej mriežky, no sú vyrobené z teflónového sklolaminátu. Povrchová tepelná úprava im zabezpečuje nepriľnavosť a vysokú tepelnú odolnosť. Celkové prevedenie je prispôsobiteľné tvaru grilovacieho roštu a určené na mnohonásobné opakované použitie bez straty pôvodných kvalít. Práve možnosťou opakovaného použitia sa líšia od jednorazových alobalových tácok a podnosov určených na grilovanie.

Prečo teflón?

Teflón (PTFE – polytetrafluoretylén) je materiál, ktorý sa pri varení a pečení osvedčuje už dlhé roky. Teflónová vrstva je prítomná na panviciach, hrncoch a iných kuchynských riadoch a pomôckach. Je nepriľnavý a tepelne stály/nereaktívny do teploty + 260 °C. Teflónová povrchová úprava umožňuje znížiť používanie dodatočného tuku na panvici na minimum.

Avšak, je dôležité vedieť, že pri vyšších teplotách nad 260 °C sa z teflónu uvoľňujú plynné látky, ktoré sú považované za toxické a môžu mať negatívny vplyv na zdravie ľudí.

Aj z tohto dôvodu sa teflónové grilovacie podložky odporúča používať iba na rošte nad rozpálenými uhlíkmi a do teploty maximálne 260 °C. Nesmú prísť do kontaktu s priamym plameňom, ani nie sú vhodné do uzatvorených grilov, v ktorých teplota neraz dosahuje 400 °C.

Aké sú výhody teflónovej grilovacej podložky?

Teflónové podložky sú pri správnom používaní výborným pomocníkom každého grilovacieho nadšenca. Uľahčujú prípravu mnohých jedál a zjednodušujú čistenie grilu. Aké sú výhody týchto nenápadných podložiek?

  • Jednoduché používanie – Teflónová grilovacia podložka má podobu tenkej fólie s veľmi nízkou hmotnosťou. Jednoducho ju rozprestriete na rošt, grilovaciu mriežku alebo na plech a je okamžite pripravená na použitie.
  • Všestrannosť a rovnomernosť – Chceli by ste grilovať špízy, krehkejšiu zeleninu alebo získať šťavnaté kúsky mäsa bez tvrdých zhorených miest? Grilovacie položky zamedzujú prepadnutiu surovín do ohniska. Grilovať tak môžete aj menšie kúsky. Podložka navyše teplotu rovnomernejšie rozprestiera po svojej ploche, čo znamená, že sa vyhnete tomu, aby sa niektoré kúsky spálili o rošt a iné zostali surové alebo tvrdé.
  • Nepriľnavosť – Ide o kľúčovú vlastnosť teflónu. Teflónové grilovacie podložky bežne nemusíte používať so žiadnym tukom (mäso pustí vlastnú šťavu). Tenké potretie tukom alebo použitie oleja v spreji však zelenine nezaškodí.
  • Ochrana grilu pred znečistením – Okrem toho, že vám grilovacia podložka umožní získať lepšiu kontrolu nad grilovanými pokrmami, výrazne sa zníži aj prepadávanie kúskov do ohniska, kvapkania šťavy (v prípade plných podložiek) a pripaľovanie jedál o rošt či mriežku. Výsledkom toho je menej znečistený gril.
  • Prispôsobiteľnosť – Vo väčšine prípadov sú teflónové podložky ľahko prispôsobiteľné rozmerom grilovacej plochy jednoduchým zastrihnutím.
  • Opakované použitie – Pri bezpečnom a správnom používaní a následnej údržbe vydrží jedna teflónová podložka desiatky použití.

Možnosti použitia teflónových podložiek?

Teflónové grilovacie podložky by sa mali používať tak, aby neprišli do priameho kontaktu s plameňom a neboli presiahnuté maximálne odporúčané teploty (nad 260 °C). Najčastejšie sa pokladajú na rošty a mriežky, ktoré sú umiestnené v istej výške na ohniskom s rozhorúčenými uhlíkmi. Nesmú sa položiť priamo nad oheň alebo bezprostredne nad horák plynového grilu. Vždy musí byť medzi zdrojom tepla a podložkou istá pevná izolácia (kovový rošt, mriežka, grilovací kameň, …)

Okrem grilovania nájdu výborne uplatnenie aj pri pečení – konkrétne ako alternatíva za jednorazový papier na pečenie, ktorý sa vkladá do plechu. Tu si však dávajte pozor na to, aby ste položku v okrajoch vyššieho plechu príliš nezohýbali. Hrozí jej zlomenie a poškodenie povrchu.

steak úroveň prepečenia

Mriežkovaná vs. plná grilovacia podložka?

Ak sa pozriete do súčasnej ponuky, zrejme si rýchlo všimnete, že sa takmer všetky podložky na seba podobajú. Jeden rozdiel je však viditeľný okamžite – dostupné sú plné grilovacie podložky a mriežkované grilovacie podložky. Oba druhy sú prispôsobiteľné, jednoducho sa používajú, zabránia prepadávaniu pokrmov do ohniska a fungujú ako dodatočná nepriľnavá vrstva. Cez mriežkované grilovacie podložky prirodzene prúdi teplo a vzduch a okolo grilovaných pokrmov sa nehromadí vlastná šťava.

Nedá sa povedať, či je lepšia plná podložka alebo hustá mriežka. Obe verzie nájdu pri správnom používaní svoje uplatnenie. Nič vám nebráni mať medzi grilovacími pomôckami oba druhy …

Základné parametre na zváženie

Detailnejšie zoznámenie z grilovacími podložkami je za nami. Na rade sú praktické parametre a údaje, ktoré by ste mali nájsť uvedené v popise alebo na samotnom balení každej teflónovej podložky na grilovanie.

  • Veľkosť/rozmery grilovacej podložky – Stretnúť sa môžete s grilovacími podložkami obdĺžnikovými a okrúhlymi. Obdĺžnikové majú rozmery napríklad 40 × 33 cm alebo 40 × 50 cm, okrúhle sú zase k dostaniu s priemerom 40 cm alebo 50 cm. V oboch prípadoch platí výhoda zastrihnutia/úpravy podľa potreby.
  • Odolnosť voči teplote – Tepelná odolnosť/rezistencia sa uvádza v °C. V prípade teflónových podložiek ide o odolnosť do teploty maximálne 260 °C (kvalitné podložky zvládnu krátkodobo aj 300 °C). Niektoré lacné grilovacie podložky však môžu mať odolnosť o desiatky stupňov nižšiu. Všímajte si certifikáciu a krajinu pôvodu – nezaškodí informácia, že ide 100% bezpečný materiál pre kontakt s potravinami.
  • Hrúbka grilovacej podložky – Grilovacie podložky sú pomerne flexibilné a ich hrúbka je nepatrná. Môžu byť hrubé 10 mm, ale aj 30 mm. Vyššia hrúbka sa často spája s lepším vedením tepla, dlhšou odolnosťou voči poškodeniu a tiež vyššou cenou.
  • Vzdialenosť od zdroja tepla – Tento údaj hovorí o tom, v akej výške nad ohniskom má byť podložka umiestnená. Priemerne ide o hodnotu 17 – 22 cm.
  • Počet kusov v balení – Grilovacie podložky z teflónu sa predávajú buď samostatne alebo v cenovo výhodnejšom viackusovom balení (napríklad 2, 3, či 5 kusov v balení). Môže ísť o typovo a rozmerovo rovnaké podložky alebo sady, kde nájdete kombináciu plnej a mriežkovanej podložky. Výber závisí od vašich preferencií a parametrov grilovacej plochy.
  • Určenie – Zaujímajte sa o informáciu, kde sa dá grilovacia podložka použiť. Ideálne je nájsť v popise produktu vetu, že je „vhodná pre grily na drevené uhlie, plynové grily, elektrické grily, grilovaciu panvicu ako aj do rúry na pečenie“.

Ako teflónovú grilovaciu podložku používať?

Používanie grilovacích podložiek s teflónovou povrchovou úpravou je jednoduché a pri rešpektovaní základných pokynov i bezpečné. Základom je nevystaviť ju teplotám nad rámec maximálnej teploty a zabrániť kontaktu s priamym plameňom. Okrem toho majte na pamäti tiež ďalšie nemenej dôležité kroky, ktoré majú zásadný vplyv na jej kvalitu a životnosť.

  • Manipulácia – Teflónová grilovacia podložka nesmie prísť do kontaktu s ostrým kovovým náčiním, ktoré by mohlo poškodiť jej súvislú povrchovú úpravu (čomu inak nie je ani pri teflónových panviciach). Opatrne s používaním nožov, vidličiek či iných ostrých grilovacích pomôcok.
  • Základná údržba a čistenie – Nepriľnavosť teflónu zjednodušuje celkovú údržbu. Vo väčšine prípadov vystačíte s jednoduchým zotretím pomocou mäkkej handričky. Na väčšie znečistenie môžete použiť aj saponát a teplú vodu. Drôtenky a kefy, ktoré sa používajú na čistenie grilu, sa na grilovacie podložky z teflónu používať nesmú. Dobrou správou je, že podložky z teflónu sú odolné voči škvrnám a neabsorbujú pachy.
  • Skladovanie – Všimnite si, ako bola grilovacia podložka uložená v pôvodnom balení, teda bezprostredne po zakúpení. Bola uložená na hladko/bez zohýbania alebo v priestorovo úspornej rolke? V takej „polohe“ ju môžete skladovať aj medzi používaniami. V žiadnom prípade sa neodporúča prehýbanie či prekladanie, následkom ktorého by sa časom na podložke objavili praskliny v mieste záhybov.
  • Úprava veľkosti – Úprava veľkosti podľa rozmerov grilovacej plochy sa vykonáva ostrými nožnicami. Niekedy máte možnosť zostrihnúť podložku v ľubovoľnom mieste, inokedy máte vopred určené línie, v ktorých sa pohybovať.

Ceny podložiek na grilovanie

Koľko zaplatíte za kvalitnú teflónovú grilovaciu podložku? Teflónové podložky na gril sú veľkým hitom, čo sa podpisuje na rôznorodej kvalite. V tomto prípade sa oplatí zadovážiť si produkt od známej značky za pár eur navyše, než sa spoliehať na vlastnosti lacných no-name grilovacích podložiek z čínskych obchodov.

Podložky na grilovanie do 5 eur

Základné, zvyčajne iba jednokusové teflónové podložky na gril od známych aj menej známych výrobcov. Všímajte si predajnosť v dostupných rebríčkoch, užívateľské recenzie alebo povesť e-shopu, ktorý daný sortiment predáva.

Podložky na grilovanie od 5 do 10 eur

Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie podložky na grilovanie, presvedčí pomerom cena/kvalita aj širokým výberom z rôznych tvarov. Nájdete tu i obľúbené viackusové balenia. K dostaniu sú plné teflónové podložky, tak aj v prevedení hustej mriežky.

Podložky na grilovanie od 10 eur

Ak hľadáte nadštandardnú životnosť, spoľahlivosť a odolnosť, zamerajte sa na grilovacie podložky s ešte o čosi vyššou cenovkou. Nájdete ich predovšetkým v predajniach a e-shopoch špecializovaných na grilovaciu výbavu.

Najlepšie značky podložiek na grilovanie

V nasledujúcom zozname nájdete značky, ktoré majú na svojom konte obľúbené podložky na grilovanie.

  • ThermoPro – Spoľahlivé a certifikované grilovacie podložky s väčšou hrúbkou. Vhodné na gril na drevené uhlie, plynový gril, elektrický gril, grilovaciu panvicu, do rúry aj na rošt na pečenie.
  • Orion – Známy predajca domácich potrieb zaradil do svojho portfólia niekoľko grilovacích podložiek s veľmi dobrým pomerom cena/kvalita.
  • Lamart – Grilovacie podložky Lamart si získali popredné miesta v rebríčkoch predajnosti. Priaznivá cena za kus. V ponuke aj zaujímavé plytké grilovacie plechy.
  • Malatec – Obľúbené a kupované sú najmä viackusové balenia. V prepočte nízka cena za kus.
ProduktInfoHodnotenie
#1ThermoPro Grill Mat

+ 2 kusy v balení – vhodné na pečenie, grilovanie aj smaženie
+ Odolnosť voči teplotám v rozmedzí -200 °C až 260 °C
+ Z teflonového sklolaminátu
+ Nenasávajú vôňu pripravovaných pokrmov
od 8 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Orion Podložka grilovacia

+ Tepelná odolnosť až do 260 °C
+ Sada 2 kusov
+ Sklenené vlákno s teflónovou úpravou
+ Všestranné využitie pri grilovaní aj pečení
od 7 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Lamart LT5020 grilovacia podložka

+ Tepelná odolnosť až do 260 °C
+ Sada 2 kusov
+ Sklenené vlákno s teflónovou úpravou
+ Prispôsobiteľná na všetky veľkosti a tvary grilov
od 6 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4ORION Podložka grilovacia teflón

+ Nepriľnavá teflónová grilovacia podložka
+ Balenie 2 kusov
+ Tepelná odolnosť do 260 °C
+ Jednoducho sa prispôsobí veľkosti grilu
od 6 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Malatec Teflónová podložka na grilovanie

+ Tepelná odolnosť od -60°C do 260°C
+ Ohňovzdorná, z odolného materiálu
+ Na gril aj do domácej rúry
+ Nelepivý povrch, na opakované použitie
od 3 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
5/5 - (1 vote)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin