Ako vybrať najlepšie zubné pasty pre psy? TOP produkty podľa recenzií a testov

pes a čisté zuby
Ak u svojho psa postrehnete výraznejší zápal z papule a pri bližšom pohľade na zuby uvidíte povlak a zubný kameň, neváhajte – váš pes potrebuje pravidelnú starostlivosť o zuby. Aké sú najlepšie zubné pasty pre psov, ako pôsobia a aký výsledok od nich očakávať?

Čistenie zubov u ľudí sa považuje sa celkom prirodzenú súčasť dennej starostlivosti o zuby. Avšak, nielen ľudia, ale i domáce zvieratá – najmä psy a mačky – majú pod vplyvom zmien v strave a iného spôsobu života (než ich voľné žijúce náprotivky) vyššie riziko rozvoja zdravotných problémov, ktoré súvisia so zanedbanými zubami. Aj u psov sa na zuboch vytvára zubný povlak, usádza zubný kameň a dlhodobo prehliadaný stav vedie ku kazivosti zubov a zapáleným ďasnám. A tak ako pre človeka, aj pre štvornohého chlpatého priateľa predstavuje takýto stav výraznú bolestivosť, ktoré môže viesť k problémom v správaní, odmietaniu potravy až celkovo zhoršenému zdraviu.

Ak ste ešte o zubných pastách pre psov veľa nepočuli, v nasledujúcom prehľade „Ako vybrať zubnú pastu pre psa“ nájdete to najdôležitejšie, čo s touto užitočnou pomôckou súvisí. Pozrieme sa na to, aké sú účinky zubných pást pre psov, aké ďalšie pomôcky si zadovážiť i to, ako psovi zuby správne umývať. V rebríčku nižšie nájdete obľúbené a dobre hodnotené produkty, ktoré sa psíčkarom pri starostlivosti o psí chrup osvedčili. Neprehliadnite ani dostupné testy a recenzie zubných pást pre psy, sprostredkúvajú cenné postrehy a skúsenosti.

Najlepšie zubné pasty pre psov podľa recenzií a nášho výberu

ProduktInfoHodnotenie
#1Orozyme oral hygiene gél pre psov a mačky

Najlepšie hodnotený zubný gél pre psy
+ S enzymatickým komplexom
+ Surfaktanty, ktoré zaručujú zachytávanie gélu na povrchu zubov a ďasien
+ Jemné abrazíva rozrušujú zubný povlak
+ Veľmi dobré recenzie
od 10 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Trixie Zubná pasta s hovädzou príchuťou

Skvele hodnotená
+ Odstraňuje zubný povlak, bráni tvorbe zubného povlaku
+ Pasta s príchuťou hovädzieho mäsa
+ Nízka cena, dobrá predajnosť
od 2 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3ProDen PlaqueOff Powder pre psy a mačky na zubný kameň

+ 100% prírodný produkt určený pre psy a mačky v podobe prášku
+ Potláča zápach z tlamy, redukuje zubný kameň a odstraňuje zubný povlak
+ Ľahko sa pridáva do bežnej potravy
+ Spokojné recenzie
od 14 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Petosan Zubná pasta pre psov a mačky

+ Zubná pasta a zubná kefka na prst z mikrovlákna s antibakteriálnou úpravou
+ Obľúbená kuracia príchuť
+ Dobrá cena
od 5 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Arpalit Care Zubná pasta s chlorhexidínom

+ Prevencia periodontálnych ochorení
+ Zubná pasta veterinárnej kvality
+ Znižuje tvorbu zubného povlaku a zubného kameňa
+ Príjemná mäsová chuť
od 5 €
⭐ 94 % Čítať recenzie

Ako vybrať zubnú pastu pre psa

Nejde o žiadny rozmar, ani prehnanú starostlivosť. Ochorenia zubov a ústnej dutiny sa u psov vyskytujú pomerne často a ich liečba patrí k tým nákladnejším. Prevencia v podobe pravidelného umývania zubov tak má zásadný význam – zlepšuje kvalitu života štvornohého miláčika a jeho majiteľovi šetrí nemalé peniaze. Základnou pomôckou pri umývaní zubov je zubná pasta. Nie však v takom zložení ako používajú ľudia. Je plne prispôsobená potrebám psov – ako zložením, tak aj chuťou a účinkami.

Prečo psovi umývať zuby?

„Prečo treba psovi umývať zuby? Veď vlk si zuby neumýva…“ Pes, ako domestikované zviera, prešiel vo svojom vývoji veľkými zmenami. Okrem viditeľných, ktoré súvisia s veľkosťou, stavbou tela a celkovým vzhľadom, sa zmenilo tiež zloženie potravy, ktorú prijíma. V strave vlka nenájdete obilniny, zemiaky, ryžu ani zeleninu. Je to mäsožravec, ktorý prijíma nespracovanú mäsitú potravu. V zložení krmiva pre psov (granule i konzervy) neraz nájdete zložky, ktoré obsahujú vysoké percento sacharidov a škrobov. A práve sacharidy prijímané v strave sú potravou je mikroorganizmy, ktoré na zuboch vytvárajú zubný povlak. Dlhodobo nahromadený zubný povlak je príčinou zápalu ďasien, podporuje vznik zubného kameňa, neskôr vedie ku kývaniu zubov a vyššej kazivosti zubov.

To, že niečo nie je v poriadku, si u psa všimnete podľa zápachu z papule. Zubný povlak a zubný kameň sú na zuboch psa sú tiež jasne viditeľné.

Sú niektoré psy viac náchylné na problémy so zubami? Zvýšená kazivosť zubov a zápal ďasien vo vyššej miere ohrozuje malé plemená psov so stiesnenými čeľusťami a skráteným ňufákom. Ohrozené sú aj psy, ktoré v strave prijímajú vysoké percento sacharidov (typicky ide o nekvalitné a lacné granule plné obilnín). Zlý stav zubov a náchylnosť na zápaly a kazenie môže byť následkom stravy, ktorú pes prijíma, no i genetických predispozícii. Hoci niektoré faktory nevie majiteľ psa ovplyvniť, pravidelné umývanie zubov sa osvedčilo ako účinná prevencia. Pri správnom a starostlivom prístupe ju pes dokonca vníma pozitívne a berie umývanie zubov ako odmenu alebo hru.

Je dobré vedieť, že…
… zápach z papule nemusí mať u psa pôvod iba v zanedbaných zuboch. Ak sú zuby a ďasná v poriadku, treba pátrať po hlbších príčinách. Niekedy je zápach z papule príznakom ochorenia orgánov tráviacej sústavy alebo obličiek.

čistenie zubov žuvacou tyčinkou

Ako pôsobia zubné pasty pre psov? Čo je v ich zložení?

Zubné pasty pre psov nemajú rovnaké zloženie ako pasty používané ľuďmi. Psovi by ste preto nikdy nemali čistiť zuby zubnou pastou určenou pre ľudí. Psy totiž nedokážu pastu vypľuť (zostáva im v papuli, prehĺtajú ju) a už priemerná hodnota fluoridov obsiahnutých v paste pre ľudí predstavuje pre psy riziko vážneho podráždenia tráviacej sústavy až intoxikácie. V pastách pre ľudí sa nachádzajú tiež peniace látky a mentolové príchute – aj to je pre psov úplne nevhodné.

Jednoducho a jasne – zubné pasty pre psov majú zloženie, ktoré vyhovuje potrebám psom. Nepenia, neobsahujú látky, ktoré by mohli podráždiť ich tráviacu sústavu a namiesto mentolovej príchute majú príchuť, ktorá je pre psy veľkým lákadlom. Dostupné sú napríklad v príchutiach hovädzieho mäsa, hydinového mäsa alebo pečene, vďaka ktorým je čistenie zubov pre psa podstatne príjemnejším.

Čo zubné pasty pre psov obsahujú a ako sa chcú o zuby postarať? V pastách pre psov nájdete napríklad:

  • Enzýmy, ktoré zabraňujú množeniu baktérií zodpovedných za vznik zubného povlaku. Enzymatický komplex preniká do povlaku, pomáha ho rozrušiť a zabraňuje tvorbe ďalšieho.
  • Zloženie, ktoré podporuje prirodzenú rovnováhu mikroorganizmov v ústnej dutine.
  • Surfaktanty, ktoré podporujú zachytávanie zubnej pasty/gélu na povrchu zubov a ďasien pre vyšší účinok.
  • Jemné abrazíva, ktoré spoločne s pôsobením slín a jazyka pomáhajú odstrániť zubný povlak z povrchu zubov.
  • Niektoré zubné pasty pre psov veterinárnej kvality navyše obsahujú látku chlorhexidín. Ide o účinnú látku, ktorá pomáha bojovať proti usadzovaniu zubného povlaku, vzniku zápalov alebo proti krvácaniu ďasien.

Pred kúpou sa starostlivo informujte o zložení a predpokladaných účinkoch zubnej pasty pre psa. Na trhu nájdete zubné pasty od rôznych výrobcov a ich zloženie, účinok či chuť nebývajú totožné.

Zubná pasta, zubný gél a doplnky stravy – čo pre psa vybrať?

Okrem zubných pást, ktoré sa predávajú v dobre známom tubovom balení, sú pre psov k dispozícii aj iné možnosti, ako predchádzať vzniku zubného povlaku a kameňa.

Zubné pasty pre psov

Zubná pasta pre psov predstavuje klasické riešenie. K aplikácii zubnej pasty budete potrebovať zubnú kefku pre psa. Môže ísť o jednohlavovú zubnú kefku, dvojhlavovú zubnú kefku či zubnú kefku s násadou na prst (navliekacia kefka). Zubné kefky pre psov sú tvarovo i veľkostne prispôsobené psiemu chrupu. Majiteľ s nimi dokáže psovi očistiť zuby aj pomasírovať ďasná.

Avšak, nie každý štvornohý chlpáč na čistenie zubov privykne. Vtedy prichádzajú na scénu alternatívy.

Zubné gély pre psov

Jednou z alternatív je zubný gél pre psa. Pomerne často ho používajú veterinári. Čistenie zubnou kefkou nie je potrebné, stačí iba v správnom množstve naniesť gél na zuby psa. Pes sa po aplikácii dlhšie oblizuje, no je to prirodzená reakcia. Zvyčajne nesmie istú dobu pred aplikáciou gélu a ani po nej jesť či piť.

Ústne vody a spreje pre psov

Ďalšou možnosťou sú ústne vody – v tekutej alebo sprejovej podobe. Ústna voda v spreji sa jednoducho nastrieka na zuby a ďasná psa. Tekutá ústna voda sa zase jednoducho pridáva do misky s pitnou vodou vášho psa. Je ideálna na každodennú dentálnu hygienu a prevenciu zubného povlaku aj kameňa.

Výživové doplnky na zubný povlak

Zaujímavým riešením, ktoré sa osvedčilo už mnohým psíčkarom, je využívanie špeciálnych doplnkov potravy. Siahajú po nich najmä po odbornom vyčistení zvieracieho chrupu pod dohľadom veterinára (spôsob prevencie). Často majú podobu prášku a v odporúčanom množstve sa jednoducho primiešavajú k potrave v miske. V zložení nájdete minerály, vitamíny, morské riasy a iné látky, ktoré spoločne vyrovnávajú pH slín, čím pomáhajú zmäkčovať zubný povlak a kameň. Účinkujú tiež pri redukcii zápachu z úst.

Ako psa naučiť na umývanie zubov

Najjednoduchšie privyknete na umývanie zubov šteňa alebo mladého psa. S pribúdajúcim vekom sa mnohé psy stávajú tvrdohlavejšími a prejavuje sa naplno ich povaha. No netreba to vzdávať ani v ich prípade. Práve naopak – problémy so zubami psíkov seniorov neobchádzajú a dokážu im zásadne znížiť kvalitu života.

Ako psovi správne čistiť zuby, ak je to pre neho celkom nová aktivita? Vašou prvou úlohou je získať si priazeň psa natoľko, aby vám bez akéhokoľvek rizika uhryznutia dovolil dotýkať sa zubov a ďasien. Môžete to skúsiť prstami alebo si na prsty navliecť masážne násadky (sú príjemne mäkké a opatrené výstupkami alebo štetinkami).

Ak zvládnete prvý krok, pridajte na masážne násadky (alebo na bruško prsta) malé množstvo zubnej pasty. Mäsovú príchuť väčšina psov výborne prijme. Aby sa pasta dostala rovnomerne ku každému zubu, budete potrebovať vhodnú zubnú kefku. Zubná kefka navyše pomáha rozrušovať mäkký zubný povlak a zjednoduší jeho odplavenie slinami.

Psy majú sklony do zubnej kefky zahrýzať, vnímajú ju ako prekážku. Začnite opatrne zadnými stoličkami, prechádzajte k črenovým a čistenie zakončite v prednej časti chrupu – na špičiakoch a rezákoch. Počítajte s tým, že spočiatku sa nedostanete k všetkým zubom. No psy sú učenlivé a ak zvolíte šetrný a priateľský prístup, už po niekoľkých pokusoch si získate jeho dôveru a zvládnete i úplné čistenie.

Ako často psovi čistiť zuby?

Odpoveď na túto otázku záleží od psa, jeho povahy a plemena. Ideálnu frekvenciu predstavuje každodenné čistenie, no nie vždy to ide podľa predstáv. Párminútový večerný rituál by však nemal časovo obťažovať ani majiteľa psa. Ak sa vám u vzdorovitého psa podarí dosiahnuť čistenie aspoň dvakrát týždenne, vždy omnoho lepšie ako nič.

pes a zdravé zuby

Výhody a nevýhody zubných pást pre psov

Rozhodli ste sa, že vášho psa privyknete na umývanie zubov a chcete mať v tejto oblasti jasnejšie? Pozrite si sumár s výhodami a nevýhodami, ktoré sa so zubnými pastami spájajú.

Výhody:

  • Kvalitná zubná pasta pre psa pomáha udržiavať zdravie jeho zubov a ďasien. Odstraňuje zápach, rozrušuje povlak, eliminuje množenie škodlivých mikroorganizmov a baktérií.
  • Pôsobí preventívne a znižuje riziko neskorších vážnejších zdravotných komplikácií.
  • Zubná pasta tohto druhu je vyrobená špeciálne pre psov a ich potreby. Nepení, neobsahuje nebezpečnú dávku fluoridov ani mentolové príchute. Pes ju môže prehltnúť a vyhovuje mu chuťou (mäsité príchute).
  • Ak psíkovi nesadne pasta, ešte vždy máte možnosť postarať sa o chrup inými spôsobmi. Napríklad aplikáciou špeciálneho zubného gélu, použitím zubných sprejov a ústnej vody alebo zaradením vhodného doplnku do stravy, ktorý u psov pomáha znižovať mieru zubného povlaku a zubného kameňa.

Nevýhody:

  • Psa musíte na umývanie zubov privyknúť. Dá sa to takmer u každého psa, len tvrdohlavejší chlpáči potrebujú trpezlivý prístup.
  • Prístup k všetkým zubom nemusí byť ideálny. Najmä k zadným zubom psa sa dostanete ťažko. Vyriešiť sa to dá zakúpením tvrdej dentálnej hračky/pomôcky na hryzenie.
  • Niektoré zubné pasty a prípravky na čistenie zubov sú drahšie.

Ceny zubných pást pre psov

Koľko zaplatíte za kvalitnú zubnú pastu pre psa? Pre rýchlejšiu orientáciu sme dostupnú ponuku rozdelili do troch nasledujúcich kategórií.

Zubné pasty pre psy do 3 eur

Základné zubné pasty pre psov zoženiete už za pár eur. Ide skôr o menšie balenia. Stavte na zubné pasty s dobrými recenziami, aby ste sa vyhli kúpe produktu, ktorý u psov nenašiel úspech.

Zubné pasty pre psy od 3 do 8 eur

Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie zubné pasty pre psov, zaujme pomerom cena/kvalita. Výber je širší a v rámci neho nájdete nielen účinné enzymatické zubné pasty, ale aj ústne spreje a ústne vody pre psov.

Zubné pasty pre psy od 8 eur

Ak pre svojho štvornohého miláčika hľadáte vyššiu kvalitu, veterinárne dentálne produkty nájdete v tejto cenovej kategórii. Ide najmä o zubné pasty, zubné gély, kompletné sady (spolu s kefkami/návlekmi na prst), žuvacie zubné pasty a doplnky stravy pre psov na elimináciu tvorbu zubného povlaku a potlačenie zápachu z úst.

Najlepšie značky zubných pást pre psov

V nasledujúcom zozname je niekoľko značiek, ktoré majú na konte obľúbené zubné pasty pre psov.

  • Orozyme – Pod názvom Orozyme (od značky Probiotics) nájdete v ponuke predajcov niekoľko zaujímavých produktov určených na dentálnu hygienu psov. Pozornosť si získal najmä zubný gél a žuvacie pásiky/plátky s abrazívnym účinkom.
  • Trixie – Väčší výber cenovo dostupných zubných pást a ústnych sprejov pre psov. Obľúbeným produktom sú aj obrúsky na čistenie zubov.
  • ProDen – Táto značka má v portfóliu okrem zubnej pasty a zubnej kefky aj 100 % prírodný produkt určený pre psy a mačky v práškovej podobe, ktorý redukuje zubný kameň, odstraňuje zubný povlak a potláča zápach z papule.
  • Petosan – Zaujímavé súpravy na dentálnu hygienu (rôzne tvary a veľkosti zubných kefiek doplnené o zubnú pastu) s veľmi dobrými hodnoteniami.
  • Arpalit – Značka Arpalit si získala popularitu šampónmi proti parazitom a repelentnými prípravkami. Veterinárna zubná pasta Arpalit Care obsahuje chlórhexidín a má príjemnú mäsovú chuť. Vhodná pre psov a mačky.
  • Beaphar – Sortiment značky Beaphar zahŕňa antiparazitné výrobky, vitamíny a minerály, krmivá a výživové doplnky, výrobky na starostlivosť a hygienu – medzi nimi i cenovo dostupnú zubnú pastu s pečeňovou príchuťou.
ProduktInfoHodnotenie
#1Orozyme oral hygiene gél pre psov a mačky

Najlepšie hodnotený zubný gél pre psy
+ S enzymatickým komplexom
+ Surfaktanty, ktoré zaručujú zachytávanie gélu na povrchu zubov a ďasien
+ Jemné abrazíva rozrušujú zubný povlak
+ Veľmi dobré recenzie
od 10 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Trixie Zubná pasta s hovädzou príchuťou

Skvele hodnotená
+ Odstraňuje zubný povlak, bráni tvorbe zubného povlaku
+ Pasta s príchuťou hovädzieho mäsa
+ Nízka cena, dobrá predajnosť
od 2 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3ProDen PlaqueOff Powder pre psy a mačky na zubný kameň

+ 100% prírodný produkt určený pre psy a mačky v podobe prášku
+ Potláča zápach z tlamy, redukuje zubný kameň a odstraňuje zubný povlak
+ Ľahko sa pridáva do bežnej potravy
+ Spokojné recenzie
od 14 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Petosan Zubná pasta pre psov a mačky

+ Zubná pasta a zubná kefka na prst z mikrovlákna s antibakteriálnou úpravou
+ Obľúbená kuracia príchuť
+ Dobrá cena
od 5 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Arpalit Care Zubná pasta s chlorhexidínom

+ Prevencia periodontálnych ochorení
+ Zubná pasta veterinárnej kvality
+ Znižuje tvorbu zubného povlaku a zubného kameňa
+ Príjemná mäsová chuť
od 5 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin