Ako vybrať najlepšie ceruzky na oči? TOP produkty podľa recenzií a testov


Dokonalé očné linky definujú zvodný pohľad. Nečudo, že ceruzka na oči je neodmysliteľnou súčasťou dobre vybavenej kozmetickej taštičky. Aké sú najlepšie ceruzky na oči a akými prednosťami si vás môžu získať?

Ceruzka na oči dokáže čarovať s tvarom i veľkosťou očí. Pomôže oči zvýrazniť, dodať im hĺbku, ale aj vhodné rozjasnenie. Už niekoľko správnych ťahov sa postará o to, že vaše oči sa stanú magnetom pozornosti. Ak hľadáte kvalitnú ceruzku na oči, nenechajte si ujsť náš prehľad „Ako vybrať ceruzku na oči“, v ktorom si povieme to najdôležitejšie o tejto zdanlivo nenápadnej kozmetickej výbave. Ceruziek na oči sú totiž stovky až tisíce, a hoci sa na seba všetky nápadne ponášajú, výsledok nie je zďaleka vôbec rovnaký. Ak pri výbere kozmetiky hľadáte inšpiráciu, zaujímavé tipy na výborne hodnotené ceruzky na oči nájdete v rebríčku nižšie. Dostupné testy a recenzie ceruziek na oči vám sprostredkujú cenné dojmy a skúsenosti z reálneho používania.

Najlepšie ceruzky na oči podľa recenzií a nášho výberu

ProduktInfoHodnotenie
#1Clinique Cream Shaper™ for Eyes

+ jemná krémová konzistencia - ľahko kĺže po viečku
+ má sýty, dlhotrvajúci odtieň
+ počas dňa sa nerozmazáva
+ dodáva líčeniu trblietavý efekt
od 20 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Yves Saint Laurent Dessin du Regard Waterproof

+ vodeodolná ceruzka na oči - až 12 hodín výdrže
+ ľahko a pohodlne sa nanáša
+ umožňuje precíznu aplikáciu
+ oči nedráždi ani neštípe
od 32 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Shiseido MicroLiner Ink

+ bezchybné líčenie po celých 24 hodín
+ intenzívne očné linky odolné proti rozmazaniu
+ výborne priľne k viečkam
+ s praktickým vysúvacím mechanizmom
od 20 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Chanel Le Crayon Khol

+ vytvorí atraktívny dramatický vzhľad
+ ľahko aplikovateľná textúra
+ zvládne precízne silné aj slabé linky
+ šetrné zloženie oči nedráždi a nepoškodzuje
od 36 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Lancôme Le Crayon Khôl

+ ostrý hrot pre tenkú linku a kónický koniec pre jej rozmazanie
+ krémová, ľahko rozmazateľná textúra
+ dlhá výdrž pri správnej aplikácii
+ nespôsobuje pálenie ani podráždenie očí
od 22 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#6Bourjois Contour Clubbing

+ vodeodolná ceruzka na oči
+ sýta a intenzívna farba
+ vhodná na vytváranie slabých aj silných liniek
+ veľa atraktívnych odtieňov
od 8 €
⭐ 92 % Čítať recenzie

Ako vybrať ceruzku na oči

Chcete perfektné ostré očné linky alebo rozmazané dymové líčenie? Páči sa vám, ak máte oči zvýraznené čiernou alebo radi experimentujete s hnedou či tmavo modrou? Je pre vás dôležité, aby očné líčenie vydržalo bez zmeny a dodatočných úprav dlhé hodiny?

Ceruzka na oči je kozmetickým nástrojom, ktorý sa používa predovšetkým na to, aby oči vynikli a bol definovaný ich tvar. Ak milujete líčenie, s jednou ceruzkou na oči zrejme nevystačíte. Ako vybrať ceruzku na oči podľa výsledku? Na aké vlastnosti a detaily sa zamerať?

Ceruzka na oči a jej miesto vo svete kozmetiky

Počiatky očných liniek je možné datovať až do obdobia starovekého Egypta. Muži a ženy nosili výrazné očné linky nielen na zvýraznenie postavenia, ale aj ako ochranu pred prekliatím, zlými duchmi a ostrým púštnym slnkom. Používanie očných liniek je tisícročia prítomné v arabských kultúrach a často poukazuje na status muža. Olemované oči tak nemajú iba estetický význam. Pripisuje sa im tiež medicínsky, praktický a náboženský význam.

Od 20. storočia sa vytváranie očných liniek pomocou ceruziek na oči naplno začlenilo do kozmetického sveta a módnych trendov v oblasti krásy. Raz to boli očné linky decentné, inokedy výrazné a silné až natoľko, že sa stali neodmysliteľnou súčasťou umeleckých žánrov a subkultúr.

Ceruzka na oči je obľúbená pre jej praktickú podobu a pri troche cviku aj pre pomerne nenáročné používanie. Stačí vykonať presné pohyby a vedieť, aké zvýraznenie očiam pristane. Existuje veľa rôznych spôsobov, ako zakomponovať ceruzku na oči do denného i slávnostného líčenia – a tomu prirodzene zodpovedajú aj rozmanité druhy ceruziek na oči.

Druhy ceruziek na oči

Ceruzku na oči netreba obzvlášť predstavovať. Každý si predstaví rozmerovo menšiu ceruzku s čiernym hrotom, ktorou sa dajú kresliť očné linky po tenkej pokožke očných viečok. Obsahuje totiž pigmenty, ktoré k pokožke priľnú. Aj keď sa ceruzky na oči na seba nápadné ponášajú, nemajú rovnaké zloženie, nepracuje sa s nimi vždy rovnako a nevytvárajú iba jeden výsledok. V nasledujúcom delení nájdete najčastejšie druhy ceruziek na oči.

Klasická ceruzka na oči

Klasická ceruzka na oči je tvrdšia a umožňuje kresliť veľmi presné a ostré očné linky. Je všestranná a využiteľná pri rôznych formách líčenia. Do výbavy k nej si nezabudnite zadovážiť strúhadlo určené na ceruzky na oči, aby ste mali hrot požadovanej ostrosti vždy podľa potreby.

Kajalová ceruzka na oči

Kajalové ceruzky patria medzi najpredávanejšie ceruzky na oči vôbec. Sú mäkšie, majú krémovejšiu textúru a veľmi jednoducho sa nanášajú v rôznych hrúbkach. Obľúbené sú pri dymovom líčení a vytváraní výrazného make-upu. Okrem čiernych kajalových ceruziek sú populárne aj kajalové ceruzky v hnedých odtieňoch, ktoré pristanú blondínkam.

Gélová ceruzka na oči

Ceruzka tohto typu obsahuje špeciálny vysokopigmentovaný gél. Jej vizuál je však na nerozoznanie od predchádzajúcich druhov ceruziek. Ľahučko kĺže po pokožke a umožňuje vytvárať podmanivé líčenie. Gélové ceruzky na oči bývajú dostupné i v netradičných odtieňoch (zelená, modrá, tyrkysová, strieborná, ružová, …). Nevyžadujú strúhanie, z obalu ich možno jednoducho vysúvať.

Automatická ceruzka na oči

Súčasťou niektorých ceruziek na oči je vylepšenie v podobe automaticky vysúvateľného a zasúvateľného hrotu (otočný mechanizmus). V násade ceruzky býva integrované praktické strúhadlo, ktoré dokáže špičku poľahky vytvarovať do želaného tvaru/ostrosti. Krémová, no zároveň pevná špička umožňuje jedinečné kĺzanie a vytváranie očných liniek s dokonalou presnosťou.

Ceruzka na oči z matným/metalickým/trblietavým efektom

Pri ceruzkách na oči si všímajte, či sú klasické, alebo vytvárajú i nejaký špeciálny efekt. Obľúbené sú napríklad hnedé a čierne ceruzky na oči s matným efektom, ktoré využijete najmä pri dennom líčení. Ceruzky na oči však môžu vytvárať aj špeciálny efekt – napríklad metalický alebo trblietavý. Také očné linky sa obzvlášť hodia na špeciálne udalosti – ples, karneval, festivaly, profifotenie, …

Rozjasňujúca ceruzka na oči

Rozjasňujúca ceruzka na oči nebude mať tmavé farby. Najčastejšie je biela, púdrová alebo perlová. Aplikuje sa do vnútorného alebo vonkajšieho kútika oka, poprípade na vnútornú líniu spodného viečka. Jej úlohou je rozjasniť pohľad, postarať sa o zväčšenie oka a dodať dynamiku do inak všedného líčenia.

Dlhotrvajúca ceruzka na oči

Nie všetky ceruzky disponujú rovnakou výdržou. O tom, či budú očné linky odolné a trvácne, často napovedá aj samotná cena. V cene sa odráža pigmentácia a schopnosť pigmentov priľnúť k pokožke viečka a udržať sa na ňom. Ak chcete, aby vaše očné linky vydržali dlhé hodiny bez potreby doplnenia alebo úprav, hľadajte medzi ceruzkami na oči tie s prívlastkom dlhotrvajúce (longlasting). Môže ísť o výdrž na 6, 12, no i 24 hodín.

Vodeodolná ceruzka na oči

Ak sa obávate, že vám očné linky rozmažú kvapky vody alebo slzy, zadovážte si vodeodolnú ceruzku na oči. Dostupné sú v rôznych farbách, trvácnosti a prevedení (ako klasické, no aj vysúvacie či automatické ceruzky na oči). Počítajte však s tým, že na odlíčenie budete potrebovať produkt, ktorý si poradí s odličovaním vodeodolných kozmetických produktov.

Multifunkčná ceruzka na oči 2v1, 3v1

Ak máte radi praktické riešenia, oplatí sa vedieť, že existujú produkty, ktoré kombinujú viac funkcií naraz. Obľúbené sú napríklad ceruzky 2v1, ktoré využijete na očné linky a očné tiene (rozmazaním liniek) alebo ceruzky 3v1, ktoré vám budú nápomocné pri vytváraní očných liniek, očných tieňov alebo na formovanie obočia.

Na čo sa zamerať pri výbere ceruzky na oči?

Líčenie dokáže divy a ceruzka na oči je pomyselnou kúzelnou paličkou! Vie podporiť ideálny tvar a veľkosť očí, prehĺbiť i zvýrazniť pohľad a zacieliť pozornosť priamo na oči. Aby ste mali istotu, že siahnete po správnej ceruzke na oči, nezabudnite zohľadniť nasledujúce body:

  • Požadovaný výsledok
  • Farba ceruzky na oči
  • Tvrdosť ceruzky na oči
  • Trvácnosť výsledku/odolnosť voči rozmazaniu
  • Udržiavanie hrotu/ostrosti

Požadovaný výsledok

Ceruzku na oči voľte v prvom kroku podľa toho, čo s ňou chcete dosiahnuť. Niektoré ceruzky na oči sú skvelé na vytváranie presných a veľmi ostrých očných liniek, kde záleží na každom detaile. Ďalšie sú zase perfektné na vytváranie dymového líčenia a je s nimi možné vyčarovať decentné rozmazanie, ktoré pôsobí na očiach atraktívne a prirodzenejšie ako ostré linky. Okrem toho sú dostupné aj ceruzky na oči, ktoré sa dajú použiť na tieňovanie alebo ako ceruzka na obočie.

Farba ceruzky na oči

  • Čierna ceruzka na oči je klasikou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kozmetickej výbave – a to predovšetkým, ak sú vaše vlasy čierne alebo v hnedých odtieňoch. S jej pomocou vytvoríte horné aj dolné linky rôznej hrúbky, efektné zakončenia a krídelká. V spojení s čiernou špirálou dokonca opticky zahustíte riasy. Čierna ceruzka je skvelá na vytvorenie podmanivého a tajomného vzhľadu.
  • Hnedá ceruzka na oči je výborná na každodenné líčenie. S obľubou po nej siahajú majiteľky svetlejších vlasov. Nevytvára taký ostrý kontrast ako čierna ceruzka, no postará sa o prirodzený a nenútený vzhľad očí.
  • Biela, púdrová a perlová ceruzka na oči sú ideálne na rozjasnenie kútikov očí. Opticky zväčšujú oči a „otvárajú“ pohľad.
  • Odtiene modrej, zelenej, fialovej, ružovej, zlatej a striebornej sú skvelé na experimentovanie a pre líčenie na špeciálne príležitosti (karnevaly, festivaly, plesy, oslavy).

V rámci jedného líčenia očí môžete použiť ceruzky na oči rôznych farieb – napríklad na horné viečko hnedá/čierna ceruzka, do kútikov biela ceruzka, nad tmavšie očné linky ešte farebná linka, … Fantázii sa v tomto prípade medzi nekladú. Vznikne tak jedinečné líčenie, ktoré okamžite pritiahne pozornosť okolia na vaše oči.

Tvrdosť ceruzky na oči

Tvrdé ceruzky na oči sú určené na precízne, ostré a tenké očné linky. Mäkké ceruzky na oči sú vhodné na rozmazávanie do stratena. Nevytvoríte s nimi úplne presné detaily. Tvrdosť zvážte aj z pohľadu citlivosti očných viečok. Ak je vaša pokožka citlivá na podráždenie, tvrdá ceruzka na oči nemusí byť dobrou voľbou. Záleží však aj od skúseností pri samotnej aplikácii.

Citlivosť očí a pokožky

Na minimalizovanie rizika podráždenia je dôležité vybrať ceruzku na oči s hypoalergénnym, oftalmologicky a dermatologicky testovaným zložením. V prípade, že sú viečka náchylné na suchosť, stavte na očné linky, ktoré sú navyše obohatené o hydratačné zložky, ktoré môžu byť prospešné pre suchú pokožku okolo očí.

Trvácnosť výsledku/odolnosť voči rozmazaniu

Nie všetky ceruzky na oči sa chvália dlhou trvácnosťou. Rozpíjajú sa, rozmazávajú, „zliezajú“ z viečok do záhybov alebo vytvárajú tzv. pandie oči (rozmazané okolie). Kvalitné ceruzky na oči by mali disponovať dostatočnou pigmentáciou a schopnosťou priľnúť na tenkú pokožku viečok aspoň po dobu niekoľkých hodín. Trvácnosť očnej linky viete predĺžiť aj s pomocou iných kozmetických produktov. Najčastejšie sa na očné viečka pred použitím ceruzky na oči nanáša tenká vrstva korektora alebo podkladovej bázy pod make-up.

Náročnosť aplikácie

Vo všeobecnosti je aplikácia očných liniek tvrdou ceruzkou na oči o niečo náročnejšia a vyžaduje si ostrý, zastrúhaný hrot a presné ťahy rukou. S vysúvateľnou ceruzkou alebo s ceruzkou, ktorá má krémovú či gélovú textúru sa pracuje jednoduchšie. Očné linky sa potom ľahko upravujú, rozširujú, farba sa pohodlne dostáva i medzi riasy, vďaka čomu pôsobí výsledok ucelenejšie. Avšak, treba dávať pozor, aby nebol výsledok až príliš výrazný a chaotický.

Udržiavanie hrotu/ostrosti

Úplne základným spôsobom, ako udržať klasickú ceruzku na oči ostrú, je použitie vhodného strúhadla, ktoré by nemalo chýbať vo vašej výbave. Obľúbené sú ceruzky na oči, ktoré majú strúhadlo integrované priamo vo vrchnáku, vďaka čomu máte o jednu starosť menej a kompatibilné strúhadlo vždy po ruke. Samostatnou kategóriou sú vysúvateľné a automatické ceruzky na oči, ktorých hrot je upravený pred každým použitím (no niekedy aj za cenu o niečo rýchlejšej spotreby „tuhy“).

Ďalšie obľúbené spôsoby, ako vytvoriť očné linky

Ceruzky na oči sú osvedčeným spôsobom, ako vytvoriť očné linky presne podľa vašich požiadaviek. No nie sú jedinou možnosťou. Vo svete kozmetiky existujú aj ďalšie produkty, ktoré sú určené na vytváranie očných liniek. Medzi ne patria najmä tekuté a gélové očné linky so štetcovým aplikátorom, očné linky vo fixke, očné linky v pere, očné linky s plsteným hrotom, očné linky s penovým aplikátorom.

Ceny ceruziek na oči

Koľko zaplatíte za kvalitnú ceruzku na oči? Pre rýchlejšiu orientáciu sme širokú ponuku rozdelili do troch nasledujúcich kategórií.

Ceruzky na oči do 5 eur

Už v tejto cene nájdete obrovský výber ceruziek na oči od rôznych značiek s dobrou dostupnosťou predovšetkým v drogériách. Mnohé z nich patria medzi najpredávanejšie ceruzky na oči na našom trhu. Obľúbené sú najmä v čiernom a hnedom odtieni. Vhodné sú skôr na bežné líčenie. Dlhá trvácnosť a vodeodolnosť nemusia patriť medzi ich prednosti.

Ceruzky na oči od 5 do 20 eur

Ak vyhľadávate kozmetiku, ktorá ponúka veľmi dobrý pomer cena/kvalita, prezrite si ceruzky na oči z tohto cenového rozpätia. Lákajú na rozmanitosť, jednoduchosť aplikácie a podmanivé výsledky. Bonusom navyše môže byť obohatenie o prírodné oleje a vosky pre extra šetrný prístup k pokožke na očných viečkach.

Ceruzky na oči od 20 eur

Vysoká pigmentácia, dlhá trvácnosť, vodeodolnosť, extra jednoduchá aplikácia, unikátne zloženie – to sú vlastnosti, ktorými chcú zaujať ceruzky na oči od renomovaných kozmetických značiek. Pri správnom výbere (druh, odtieň), získate už v podobe jednej ceruzky verného spojenca, s ktorým bude radosť tvoriť dokonalé očné linky.

Najlepšie značky ceruziek na oči

V nasledujúcom zozname nájdete značky, ktoré majú na konte obľúbené ceruzky na oči pre dokonalé a ohurujúce očné linky.

  • Clinique – Kozmetické produkty značky Clinique sú intenzívne testované na alergie a vyvíjané v spolupráci s lekárskymi odborníkmi. Ponuka ceruziek na oči od tejto renomovanej značky osloví kvalitou, rozmanitosťou a výbornými aplikačnými vlastnosťami.
  • Yves Saint Laurent – Ikonická vodeodolná ceruzka na oči jemne kĺže po citlivom viečku bez rizika poškriabania. Po rozmazaní sa dá dokonca použiť aj ako očný tieň.
  • Shiseido – Japonská značka Shiseido ohúrila kvalitnou kajalovou ceruzkou, pevne priľnúcou ceruzkou na oči, ktorá vytvára intenzívne linky odolné proti rozmazaniu aj mikrojemnými očnými linkami pre maximálne presné ťahy. V ponuke je tiež ceruzka, ktorá nahradí linku, kajalovú ceruzku, očné tiene a ceruzku na úpravu obočia.
  • Chanel – Legendárna značka Chanel produkuje exkluzívnu dekoratívnu kozmetiku, ktorá osloví milovníkov a milovníčky luxusu. Ceruzky na oči sú síce drahšie, no vynikajú vodeodolnosťou, dlhotrvácnosťou a šetrným zložením voči citlivým očiam.
  • Lancôme – Renomovaná francúzska značka kozmetiky si zakladá na produktoch vo vysokej kvalite. Inak tomu nie je ani pri ceruzkách na oči. Obľúbenými sa stali vodeodolné a gélové ceruzky, ktoré sa vďaka zloženiu dajú rovnomerne a jednoducho nanášať.
  • Bourjois – Značka Bourjois vznikla vo francúzskom svete divadla a umenia a oceňuje osobitú krásu. V našom prostredí patria ceruzky na oči Bourjois medzi veľmi dobre predávané. Priaznivá cena, atraktívne odtiene a spokojné recenzie.
  • Rimmel London – Širší výber ceruziek na oči, ktoré oslovia dobrou cenovou dostupnosťou. K dostaniu v drogériách aj na e-shopoch v zaujímavých odtieňoch.
  • Max Factor – Ďalšia kozmetická značka, ktorej dekoratívna kozmetika presviedča kvalitami už desaťročia. Desiatky rôznych ceruziek na oči si získali verných fanúšikov a pre dobrý pomer cena/kvalita sa tešia obľúbenosti.
  • Essence – Hravé, cenovo dostupné a ako stvorené na denné odvážnejšie líčenie alebo experimentovanie. Ceruzky na oči Essence sú lacné, a tak zrejme neskončíte pri jednej farbe.
ProduktInfoHodnotenie
#1Clinique Cream Shaper™ for Eyes

+ jemná krémová konzistencia - ľahko kĺže po viečku
+ má sýty, dlhotrvajúci odtieň
+ počas dňa sa nerozmazáva
+ dodáva líčeniu trblietavý efekt
od 20 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Yves Saint Laurent Dessin du Regard Waterproof

+ vodeodolná ceruzka na oči - až 12 hodín výdrže
+ ľahko a pohodlne sa nanáša
+ umožňuje precíznu aplikáciu
+ oči nedráždi ani neštípe
od 32 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Shiseido MicroLiner Ink

+ bezchybné líčenie po celých 24 hodín
+ intenzívne očné linky odolné proti rozmazaniu
+ výborne priľne k viečkam
+ s praktickým vysúvacím mechanizmom
od 20 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Chanel Le Crayon Khol

+ vytvorí atraktívny dramatický vzhľad
+ ľahko aplikovateľná textúra
+ zvládne precízne silné aj slabé linky
+ šetrné zloženie oči nedráždi a nepoškodzuje
od 36 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Lancôme Le Crayon Khôl

+ ostrý hrot pre tenkú linku a kónický koniec pre jej rozmazanie
+ krémová, ľahko rozmazateľná textúra
+ dlhá výdrž pri správnej aplikácii
+ nespôsobuje pálenie ani podráždenie očí
od 22 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#6Bourjois Contour Clubbing

+ vodeodolná ceruzka na oči
+ sýta a intenzívna farba
+ vhodná na vytváranie slabých aj silných liniek
+ veľa atraktívnych odtieňov
od 8 €
⭐ 92 % Čítať recenzie
5/5 - (1 vote)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin