Ako vybrať najlepšie nožnice na nechty? TOP produkty podľa recenzií a testov

nožnice na nechty
Na prvý pohľad sú nožnice na nechty celkom nenápadnou súčasťou kozmetickej taštičky. Avšak, akonáhle sa stratia alebo pokazia, je už i bežné zastrihnutie zalomeného nechtu okamžite nemožné. Aké sú najlepšie nožnice na nechty a v čom sú ich hlavné prednosti?

Nožnice na nechty sú základnou výbavou slúžiacou na starostlivosť o nechty na rukách či na nohách. Ponášajú sa na zmenšenú verziu kancelárskych alebo kaderníckych nožníc. Majú subtílne rozmery, no i napriek tomu by mali dobre padnúť do ruky, aby sa s nimi dalo pracovať s veľkou precíznosťou. Ostrosť, bezpečnosť, odolnosť a optimálna ergonómia pre pohodlné používanie – to všetko môžete chcieť do kvalitných nožníc na nechty. Nemusíte sa uspokojiť s lacnými nožničkami za pár eur, ktoré nechty iba zbytočne rozštiepa a negatívne ovplyvnia ich ďalší rast. Takže – Ako vybrať nožnice na nechty? To najdôležitejšie sa dozviete z nasledujúceho prehľadu. V tabuľke nižšie zase nájdete tipy na kvalitné nožnice na nechty, ktoré sa osvedčili už mnohým kupujúcim. Neprehliadnite ani online dostupné testy a recenzie nožníc na nechty, ktoré sú zdrojom postrehov a skúseností z reálneho používania.

Najlepšie nožnice na nechty podľa recenzií a nášho výberu

ProduktInfoHodnotenie
#1Zwilling Premium nožničky na nechty

+ Precízne tvarujú a skracujú nechty
+ Ergonomický dizajn a matný finiš
+ Odstraňujú aj nechtovú kožtičku
od 39 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Erbe Solingen Manicure nožnice na nechty a kožtičku

+ Ideálna pomôcka pre dokonalú manikúru
+ Trvanlivé ostrie
+ Šetrne zastrihujú nechty a upravujú jemnú kožičku
od 18 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Zwilling Classic

+ Nožnice na nechty a kožtičku 2 v 1
+ Jemné rezné hrany s výraznými koncami
+ Vysoko kvalitná nehrdzavejúca nerezová oceľ
od 27 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4NEONAIL Scissors Rounded

+ Ľahké, praktické a s výborne tvarovanými čepeľami
+ Ideálne pre precíznu manikúru
+ Z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele
od 12 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Diva & Nice Cosmetics Accessories Nails

+ Trvanlivé ostrie
+ Optimálne rozmery pre pohodlnú manipuláciu
+ Šetrné zastrihávanie nechtov
od 4 €
⭐ 94 % Čítať recenzie

Ako vybrať nožnice na nechty

Máte radi, ak sú vaše nechty upravené, rovnomerné a čisté? Chcete im dopriať starostlivosť, ktorá neohrozí ich ďalší rast a pevnosť? Potom potrebujete kvalitné nožnice na nechty, ktoré vám spoľahlivo poslúžia kedykoľvek podľa potreby. Ak ste mali doteraz s domácim strihaním nechtov ťažkostí, vedzte, že to ide aj jednoduchšie. Vyberte si nožnice na nechty, ktoré budú ostré, ľahké a pohodlné.

Nožnice na nechty – základná charakteristika

Nožnice na nechty patria medzi tzv. kozmetické nožnice. Sú určené na skracovanie nechtov na rukách, na nohách, poprípade univerzálne poslúžia ako na manikúru, tak i pedikúru. S ich pomocou viete nechty skrátiť, zastrihnúť zalomenia alebo priebežne nechty tvarovať do želaného tvaru. Majú kompaktné rozmery. Ich dĺžka dosahuje priemerne iba 9 – 10 cm, pričom samotné čepele nebývajú dlhšie ako 2 cm. Okrem strihania nechtov poslúžia v niektorých prípadoch aj na zastrihávanie kožičky okolo nechtov.

Nožnice na nechty sú dostupné v rôznych prevedeniach. Už malé detaily v konštrukcii (napríklad zaoblená špička, iný sklon rukoväte, …) majú značný vplyv na určenie a celkové využitie. Predávajú sa ako samostatné kozmetické nástroje alebo ako súčasť viacdielneho manikúrového setu.

ostrihané a upravené nechty

Kozmetické nožnice podľa určenia

Kľúčom k dokonalej manikúre sú kvalitné nožničky. Hoci pri rýchlom pohľade sa na seba mnohé kozmetické nožnice nápadne ponášajú, o konečnom výsledku rozhodujú detaily vo veľkosti, konštrukcii či pohodlnosti používania.

Štandardné nožnice na nechty

Pod týmto pojmom si predstavte klasické manikúrové nožničky s dĺžkou cca 10 cm, ktorých čepele sú vytvorené tak, aby dokázali strihať i tvrdšie nechty na rukách alebo na nohách. Čepele sú ostré a dostatočne silné. Môžu mať rovné alebo zaoblené špičky. K dostaniu sú v širokom cenovom rozpätí – od lacných nožničiek za pár eur, po kvalitné profesionálne nožnice na nechty za desiatky až stovky eur, ktoré presvedčia aj náročných.

Nožnice na nechtovú kožičku

Ruky musia čeliť rôznym podmienkam, čo sa často prejavuje i na kvalite pokožky – okolie nechtov nevynímajúc. Pokožka okolo nechtov môže byť suchšia a zhrubnutá. Za estetický nedostatok považujú mnohí aj viditeľnú nechtovú kutikulu – jemnú, sotva milimetrovú vrstvu, ktorá „znemožňuje“ aplikáciu laku na nechty po celej ploche.

Na účely ošetrenia pokožky okolo nechtov boli vytvorené nožnice na nechtovú kožičku. Ich čepele sú podstatne štíhlejšie a subtílnejšie, čo umožňuje veľmi presné zastrihávanie. Pri takejto procedúre si však vždy dávajte veľký pozor – už malé ranky môžu viesť k nepríjemným zápalom. Niektorí profesionáli strihanie nechtovej kožičky ani neodporúčajú. Volia cestu zmäkčovania alebo šetrného zatláčania.

Univerzálne nožnice na nechty

Univerzálne nožnice na nechty sú veľmi obľúbenou kategóriou, keďže spájajú vlastnosti klasických nožníc na nechty a nožníc na nechtovú kožičku. Dokonca môžu byť určené ako na nechty na rukách, tak aj na nohách.

Dá sa očakávať, že pôjde o istý kompromis, no pri bežnej a skôr občasnej domácej manikúre nepostrehnete takmer žiadne nedostatky. Nájdete ich tiež pod názvom kombinované nožnice na nechty.

Detské nožnice na nechty

Strihať nechty malým deťom je takmer vždy boj. A ak si nožničkami pri samostrihaní nechtov a troche nepozornosti vie ublížiť dospelý, čo všetko by sa mohlo stať pri neposednom drobcovi? Výrobcovia nožníc to vedia, a preto zaradili do svojich ponúk aj detské nožnice na nechty.

Hlavným poznávacím znakom je zaoblená špička, vďaka ktorej je strihanie malých nechtíkov bezpečnejšie a bez rizika poranenia, hoci aj pri náhodnom myknutí rukou. Takisto i samotné čepele nožníc sú tvarovo viac prispôsobené menším a jemnejším detským nechtom.

Diabetické nožnice na nechty

Poranenia ostrými nožničkami nie sú rizikom iba pre malé deti. Svoje o tom vedia aj diabetici, ktorých koža sa po poranení podstatne horšie hojí a je náchylná na rozvoj vážnych infekcií a zápalov.

Diabetické nožnice na nechty disponujú zaoblenými špičkami na čepeliach. Okrem toho sa kladie i väčší dôraz na ergonómiu a pohodlnosť pri používaní. Pri dlhšom používaní by totiž mohlo dôjsť k odretiu prstov, ktorými sa nožničky držia (typicky ide o palec a ukazovák alebo stredný prst). Z toho dôvodu máva rukoväť tohto druhu nožníc mierne odlišný sklon alebo sú kontaktné plochy pogumované.

Manikúrové vs. pedikúrové nožnice na nechty – aké sú medzi nimi rozdiely?

Rozdiely medzi nožničkami na manikúru a na pedikúru spočívajú v niekoľkých detailoch.

Nožnice určené na pedikúru (zastrihávanie nechtov na nohách) sú robustnejšie a ich čepeľ býva silnejšia, aby si bez problémov poradili s častokrát tvrdšími a hrubšími nechtami na nohách. Oproti nim pôsobia nožnice určené na manikúru (zastrihávanie nechtov na rukách) o niečo štíhlejšie a ich čepele sú jemnejšie.

Taktiež samotné rukoväte sa odlišujú v sklonoch. Kým manikúrové nožnice sú zvyčajne iba rovné, rukoväť na pedikúrových nožniciach býva mierne zahnutá, aby ste sa k nechtom na nohách dostali pohodlnejšie a bez komplikovaného zohýbania zápästia.

Nožnice na nechty podľa zakrivenia čepele

Vybrať si nožnice na nechty s rovným alebo zakriveným ostrím?

Nožnice so zakriveným ostrím sú dobrou voľbou, ak preferujete zaoblené nechty. Takáto úprava je typická pre nechty na rukách. Dajte si záležať na tom, aby ste mali nožnice obojsmerné, čo znamená, že si pravou rukou pohodlne do oblúka ostriháte nechty na ľavej ruke, aj ľavou rukou zvládnete ostrihať nechty na pravej ruke.

Nožnice s rovným ostrím sú všestrannejšie. Umožňujú strihanie zarovno, no pri troche cviku zvládnete nechty vytvarovať aj do oblúka. Sú veľmi praktické pri strihaní nechtov na nohách. Pre nechty na nohách sa totiž odporúča rovné strihanie, keďže strihanie do oblúka zvyšuje riziko zarastania nechtov po okrajoch.

nožničky na nechty

Aké vlastnosti nožníc na nechty si všímať pri kúpe?

Pri výbere si všímajte niekoľko vlastností, ktoré majú vplyv na výsledok, vašu spokojnosť i celkovú životnosť nožničiek. Ak nechcete kupovať nové nožničky po pár mesiacoch, ignorujte prvé lacné nožničky, na ktoré natrafíte.

Materiál

Kvalitné nožnice na nechty sú vyrobené z prvotriednej ušľachtilej ocele s vysokou odolnosťou voči korózii. Dostupné sú aj nožnice na nechty z titánovej, poniklovanej a pochrómovanej ocele.

Materiál predurčuje životnosť nožničiek a tiež nároky na údržby. Tento nástroj sa totiž prirodzene vyskytuje vo vlhkejšom prostredí a neraz tiež prichádza do kontaktu s mokrými nechtami, preto musí disponovať dostatočnou odolnosťou voči vlhkosti. Ak máte vo zvyku nožnice na nechty pravidelne dezinfikovať, vopred sa informujte o tom, aký druh dezinfekcie vyhliadnuté nožnice zvládnu bez rizika poškodenia.

Čím je materiál na výrobu nožníc kvalitnejší, tým dlhšie si udržia ostré čepele – a to znamená plynulé strihanie bez vylamovania a štiepenia nechtov.

Výrobca

Ponuka nožníc na nechty je obrovská a dáva priestor rôznej kvalite i nekvalite. Niektoré nožnice sú úplne „no name“ a predávané za sotva pár eur, ďalšie sú ukážkou remeselnej zručnosti s dlhoročnou tradíciou vo výrobe nožov, nožníc a čepelí rôzneho druhu. Dobré meno výrobcu sa síce pretaví do vyššej ceny, no zdravý, pestovaný a krásny vzhľad nechtov nedosiahnete s tupým a nepresným nástrojom.

Dĺžka a tvar čepele

Nožnice na menšie detské nechty disponujú kratším ostrím so zaoblenou špičkou. Štandardné nožnice na nechty majú čepele dlhé cca 1 – 2 cm. Ostrie je buď rovné alebo zakrivené.

Spoj/Pánt

Vyzerá nenápadne, no zohráva dôležitú úlohu v celkovej funkčnosti akýchkoľvek nožníc – od manikúrových nožničiek po veľké nožnice na strihanie kobercov. Spoj (alebo pánt) umožňuje pohyb čepelí proti sebe a od seba (samotné strihanie). V prípade nožníc na nechty je dôležité, aby spoj zabezpečil extra plynulý a mäkký pohyb. Ak by sa totiž čepele nožníc zasekli pri zopnutí spolu s nechtom, potiahnutie bude nepríjemne bolestivé.

Ergonómia

Aký uhol je medzi rukoväťami a čepeľami? Sú hrany na otvoroch pre prsty zaoblené? Zmestia sa do nich hrubšie prsty? Hoci strihanie nechtov nejde automaticky každému, dá sa naučiť. Treba však k tomu mať nožnice na nechty, s ktorými sa príjemne pracuje a v ruke sa dajú bezpečne a bez otlačenia držať.

Ostrosť a ostrenie

Tupé nožnice sú pri strihaní nechtov nebezpečné pre nechty i kožu okolo nechtov. Strihanie by malo ísť plynulo, pri zadrhávaní hrozí ich budúce štiepenie a oslabovanie. Manikúrové a pedikúrové nožničky sú naostrené už priamo po zakúpení. Časom sa ani im nevyhne otupenie. Ich opätovné ostrenie nebýva celkom jednoduché, keďže čepeľ je veľmi malá a často nedosiahne ani do brúsky. Vyskúšať môžete ostrenie pomocou prestrihávania alobalu, poprípade opatrné ostrenie ihlou alebo kovovou spinkou.

Najlepšie nožnice na nechty vydržia ostré veľmi dlho, keďže sú vyrobené z kvalitného materiálu, ktorý dlhodobo udržuje ostré hrany.

Nožnice na nechty alebo klieštiky na nechty?

Tento „duel“ nemá jednoznačného víťaza. Na strihanie nechtov sú vhodné nožnice, ale aj špeciálne kliešte, klieštiky či „cvakátka“ na nechty.

Na kliešte na nechty nedajú niektorí používatelia dopustiť. Práca s nimi je rýchla, pomerne bezpečná a strihanie prekvapivo rovnomerné. Poradia si aj tvrdšími a hrubšími nechtami. Takýto spôsob strihania uprednostňujú najmä páni a ľudia, ktorým manipulácia s rozmerovo malými nožnicami nevyhovuje alebo sa boja zastrihnutia. Pre niekoho je problematické ostrihať si nedominantnou rukou nechty na dominantnej ruke. Práve vtedy sa zíde mať po ruke šikovné a ostré klieštiky.

Ceny nožníc na nechty

Koľko zaplatíte za kvalitné nožnice na nechty?

Nožnice na nechty do 4 €

V tejto cene natrafíte prevažne na základné manikúrové nožnice určené na občasné používanie. Nečakajte od nich najvyššiu kvalitu. Určite by však mali rovnomerne strihať. Nožnice s nestretajúcimi sa alebo pokrivenými čepeľami na nechtoch ani na vlastnej koži radšej neskúšajte.

Nožnice na nechty od 4 do 10 €

Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie nožnice na nechty, presvedčí pomerom cena/kvalita. Ide o samostatné nožnice s rovným alebo zakriveným ostrím. K dostaniu je tiež široký výber detských nožníc na nechty so zaoblenou špičkou a diabetických nožníc na nechty.

Nožnice na nechty do 10 €

Prvotriedne materiály, renomovaní výrobcovia s dlhou tradíciou a profesionálne vlastnosti – tieto nožnice na nechty sú určené pre náročných kupujúcich, ktorí si potrpia na dokonalej úprave nechtov.

Najlepšie značky nožníc na nechty

V nasledujúcom zozname nájdete niekoľko značiek, ktoré majú v ponuke obľúbené a dobre hodnotené nožnice na nechty.

  • Zwilling – Nemecká značka je známa milovníkom kvalitného kuchynského riadu vrátane špičkových nožov. Nožnice na nechty v jej portfóliu patria k drahším. Presvedčia špičkovým spracovaním. K dostaniu aj perfektné viacdielne sety na manikúru.
  • Tweezerman – Americká značka sa preslávila pinzetami a nástrojmi na starostlivosť o obočie. Nožničky na nechty zaujmú trvanlivým ostrím a šetrnosťou.
  • Erbe Solingen – Vysoká kvalita ocele, nadčasový dizajn, dokonalé remeselné spracovanie sú prednosťami špičkových manikúrových nástrojov tejto prestížnej nemeckej značky.
  • Diva & Nice Cosmetics – Česká spoločnosť sa zameriava na predaj dekoratívnej kozmetiky, pomôcok na ich aplikáciu a ďalšieho skrášľujúceho príslušenstva. Nožnice na nechty patria k cenovo dostupným a sú obľúbené pre tenkú a úzku špičku.
ProduktInfoHodnotenie
#1Zwilling Premium nožničky na nechty

+ Precízne tvarujú a skracujú nechty
+ Ergonomický dizajn a matný finiš
+ Odstraňujú aj nechtovú kožtičku
od 39 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Erbe Solingen Manicure nožnice na nechty a kožtičku

+ Ideálna pomôcka pre dokonalú manikúru
+ Trvanlivé ostrie
+ Šetrne zastrihujú nechty a upravujú jemnú kožičku
od 18 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Zwilling Classic

+ Nožnice na nechty a kožtičku 2 v 1
+ Jemné rezné hrany s výraznými koncami
+ Vysoko kvalitná nehrdzavejúca nerezová oceľ
od 27 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4NEONAIL Scissors Rounded

+ Ľahké, praktické a s výborne tvarovanými čepeľami
+ Ideálne pre precíznu manikúru
+ Z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele
od 12 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Diva & Nice Cosmetics Accessories Nails

+ Trvanlivé ostrie
+ Optimálne rozmery pre pohodlnú manipuláciu
+ Šetrné zastrihávanie nechtov
od 4 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin