Ako vybrať najlepšie kondicionéry na vlasy? TOP produkty podľa recenzií a testov

krásne vlasy lesk
Kondicionéry patria medzi najobľúbenejšie produkty v starostlivosti o vlasy. No čím väčší je výber a možnosti, tým náročnejšie je rozhodnúť sa dobre na prvýkrát. Aké sú najlepšie kondicionéry na vlasy a v čom sú ich prednosti?

Na vlasový kondicionér sa mnohí z nás pozerajú iba ako na produkt, ktorý nasleduje po umytí vlasov šampónom a ktorého hlavnou úlohou je uľahčiť rozčesávanie vlasov. Je to síce vítaná schopnosť, no zďaleka nie je jediná. Od kondicionéra môžete chcieť omnoho viac!

Kvalitný kondicionér na vlasy má vlastnosti, vďaka ktorým sú krajšie, lesklejšie aj poddajnejšie. Je dobré vedieť, že dostupné sú kondicionéry na rôzne typy vlasov a vlasové problémy alebo nedostatky – či už máte vlasy suché, poškodené, mastné, farbené, nepoddajné, kučeravé, alebo bez objemu. Ako vybrať kondicionér vyhovujúci potrebám vlasov? Odpovede sa dozviete z nasledujúceho prehľadu. Okrem toho sme zmapovali sortiment, zamerali sa na testy a online recenzie kondicionérov na vlasy a z nich vybrali niekoľko zaujímavých a dobre hodnotených kondicionérov, ktoré by mohli zaujať aj vašu pozornosť.

Najlepšie kondicionéry podľa recenzií a nášho výberu

ProduktInfoHodnotenie
#1Olaplex N°5 Bond Maintenance Conditioner
+ posilňujúci kondicionér pre hydratáciu a lesk
+ regeneruje poškodené vlasové vlákna
+ dodáva vlasom hydratáciu
+ vhodný pre všetky typy vlasov
+ napráva vlasy poškodené teplom, farbením, UV žiarením
od 21 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Kérastase Première Fondant Fluidité Réparateur
+ kondicionér pre poškodené vlasy s ľahkou gélovou textúrou
+ obnovuje vlasové vlákna zvnútra
+ dodáva krásny lesk a pružnosť
+ redukuje nepoddajnosť
+ spokojné recenzie
od 41 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Kérastase Résistance Fondant Extentioniste
+ kondicionér s posilňujúcimi účinkami
+ zjednocuje nerovnomerný povrch vlasu
+ uľahčuje rozčesávanie vlasov
+ posilňuje vnútornú štruktúru vlasov po celej dĺžke
od 35 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Matrix Color Obsessed
+ cenovo dostupný kondicionér pre farbené vlasy
+ chráni farbu vlasov pred vyblednutím
+ vyživuje a uhladzuje porézne vlasy
+ dodáva lesk
od 9 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Sol de Janeiro Brazilian Joia™ Conditioner
+ kondicionér pre uhladenie a obnovu poškodených vlasov
+ uhladzuje a regeneruje vlasy
+ dodáva vlasom hydratáciu a lesk
+ vyživuje a posilňuje vlasové vlákna
+ veľmi príjemná vôňa
od 26 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#6Moroccanoil Hydration
+ bezoplachový kondicionér v spreji
+ hĺbková hydratácia, hebkosť a lesk
+ chráni vlasy pred poškodením vplyvom tepla
+ uľahčuje rozčesávanie a následnú úpravu
od 31 €
⭐ 92 % Čítať recenzie

Ako vybrať kondicionér na vlasy?

Pri starostlivosti o vlasy a vlasovú pokožku neexistuje jedno univerzálne riešenie. Aj preto je v obchodoch také veľké množstvo prípravkov určených na vlasy. Základom je šampón a hneď za ním v „tesnom závese“ kondicionér na vlasy. Aj keď sa zdá, že vybrať kondicionér je veľmi jednoduché, ak chcete vlasom dopriať starostlivosť, akú si zaslúžia, oplatí sa zoznámiť s viacerými faktormi výberu a rozmanitými druhmi vlasových kondicionérov.

Čo je kondicionér na vlasy a prečo ho používať?

Ako kondicionér na vlasy je označovaný kozmetický prípravok, ktorý sa používa predovšetkým po umytí vlasov. Pri umývaní vlasov šampónom sa odstraňujú bežné nečistoty, maz a zvyšky stylingových prípravkov. Zároveň sa však pôsobením šampónu a teplej vody otvára aj šupinatá povrchová vrstva na vlasoch – označovaná ako vlasová kutikula. Predstavuje prirodzený obal vlasu a chráni vlas pred nadmerným poškodením.

Úlohou kondicionéra je pomôcť uzatvoriť povrchovú vrstvu vlasov a dodať im vlhkosť i živiny. Jeho zloženie napomáha vlasy uhladiť, znížiť krepatenie, elektrizovanie a vylepšiť celkovú štruktúru vlasov. Vo výsledku sú tak vlasy na dotyk hladšie, jemnejšie, lesklejšie aj poddajnejšie. A áno, práve vďaka tomu je i rozčesávanie vlasov krásne jednoduché…

Výhody používania vlasového kondicionéra

  • Hydratovanie vlasov – Vlasový kondicionér uhladzuje povrchovú vrstvu vlasov a dodáva dávku intenzívnej hydratácie.
  • Zjednodušená úprava vlasov – Použitie kondicionéru po umytí vlasov zmierni elektrizovanie, krepovatenie a poletovanie vlasov. Vlasy zostávajú tvárne a rýchlejšie upraviteľné.
  • Viac lesku – Uhladený povrch vlasov sa navonok prejavuje vyšším leskom.
  • Vyživujúce a regeneračné vlastnosti – Niektoré kondicionéry obsahujú vyživujúce prírodné oleje a ďalšie prospešné látky, vďaka ktorým sú vlasy posilnené, menej náchylné na lámanie a pôsobia celkovo zdravším dojmom.
  • Ochrana podľa potrieb vlasov – Vlasové kondicionéry sú vytvárané pre rôzne typy vlasov. Môžu poskytovať vyššiu ochranu pred poškodením teplom, environmentálnymi faktormi, UV žiarením, ale aj ochranu pred skorým vymývaním farby.
  • Podpora prirodzenej štruktúry vlasov – S pomocou kondicionéru viete podporiť konečný vzhľad účesu. Niektoré kondicionéry vlasy uhladzujú, iné zase podporujú tvorbu prirodzených vĺn alebo kučier.
  • Ľahké rozčesávanie – Vlasy s uhladenou kutikulou sa pri rozčesávaní menej „zadierajú“ a sú menej náchylné na zamotanie. Rozčesávanie je rýchle, plynulé a bez bolestivého ťahania.
  • Jednoduché používanie – Kondicionér stačí používať podľa návodu na používanie po každom umytí vlasov a párminútové pôsobenie sa postará o vlasy uhladenejšie, lesklejšie a pružnejšie.

Kondicionéry podľa typu vlasov

Ak nechcete, aby sa vo vašej kúpeľni objavil ďalší kondicionér, ktorý vaším vlasom nesadne, zvážte kľúčové body výberu – typ vašich vlasov a prípadný problém, ktorému vlasy čelia. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že vlasové kondicionéry sú vyrábané ako univerzálne a na všetky typy vlasov, nie je to pravda. Oplatí sa lepšie začítať do etikety a hľadať taký kondicionér, ktorého zloženie bude vlasom viditeľne prospievať.

Vyrábajú sa predovšetkým kondicionéry na:

  • normálne vlasy
  • suché, oslabené a lámavé vlasy
  • mastné a jemné vlasy
  • farbené vlasy
  • poškodené vlasy
  • kučeravé vlasy
  • nepoddajné vlasy

Okrem toho v ponuke predajcov natrafíte aj na ďalšie špecifické kategórie, napríklad kondicionéry na blond vlasy, na zrelé vlasy, na vypadávajúce vlasy alebo na hrubé vlasy.

Je dôležité zohľadniť aj stav vlasovej pokožky? Niekedy je „situácia na hlave“ skutočne komplikovaná. Typickým príkladom je mastná vlasová pokožka a suché končeky vlasy. Vlasová pokožka potrebuje šetrné zloženie bez nadmerného zaťažovania, ktoré obnoví jej prirodzenú rovnováhu. Odrastené vlasy, ktoré trpia suchosťou, si pýtajú dávku výživy, uhladenia a prírodných olejov. V takom prípade je vhodné kombinovať kvalitný šampón na mastné vlasy, ktorý dôkladne očistí a upokojí vlasovú pokožku a kondicionér na suché/lámavé vlasy, ktorý však aplikujete len do druhej polovice dĺžky vlasov a na končeky – nie ku korienkom ani na vlasovú pokožku, ktorú by mohol kondicionér zaťažiť.

vlnité vlasy starostlivosť

Kondicionér na normálne vlasy

Normálne vlasy netrpia vážnejšími nedostatkami. Nie sú suché, lámavé ani sa nadmerne nemastia. I napriek tomu im môže chýbať lesk a uhladenosť. To im dodá kondicionér určený na normálne vlasy. Výhodou používania vlasového kondicionéru bude jednoduchšie rozčesávanie a lepšia poddajnosť pri tvarovaní účesu.

Kondicionér na suché vlasy

Na suché vlasy si zadovážte kondicionér s výživnejším a bohatším zložením. Jeho súčasťou by mali byť fungujúce hydratačné zložky, ktoré pomôžu uzamknúť vlhkosť vo vlasoch, zlepšia celkový vzhľad a štruktúru vlasov.

Kondicionér na mastné a jemné vlasy

Hoci sú medzi mastnými a jemnými vlasmi zásadné rozdiely, ani jeden z týchto typov vlasov nepotrebuje nadmerné zaťaženie. Jemné vlasy stratia akýkoľvek objem, mastné vlasy budú pôsobiť zanedbane a zlepene. Ideálnou voľbou je kondicionér s jemnou, nezaťažujúcou textúrou, ktorý nezanecháva vo vlasoch zvyšky a podporuje nadobudnutie objemu.

Kondicionér na farbené vlasy

Umývanie vlasov teplou až horúcou vodou urýchľuje v prípade farbených vlasov vymývanie pigmentov. Nedá sa tomu úplne zabrániť, no ak chcete odtieň a tón farby čo najdlhšie zachovať a podporiť lesk vlasov, vyberte si vhodný kondicionér na farbené vlasy. Postupujte však prezieravo. Táto kategória je veľmi bohatá a čo farba vlasov – to iné zloženie a pôsobenie kondicionéra. Nájdete v nej napríklad kondicionéry, ktoré zvýrazňujú chladné odtiene a potláčajú teplé odtiene (špeciálne na blond vlasy). Na farbené hnedé vlasy sú zase vhodné kondicionéry, ktoré podporujú hnedé odlesky a žiarivosť vlasov.

Kondicionér na poškodené vlasy

Na vlasy pôsobí veľa vonkajších faktorov, ktoré môžu poškodiť ich stav. Je to najmä UV žiarenie, časté farbenie, nesprávne umývanie vlasov, zaťažujúce česanie a úprava vlasov fénom/kulmou/žehličkou pri vysokých teplotách. Vlasy strácajú lesk a pružnosť. Pôsobia matne, ich končeky sa lámu a vôbec nevyzerajú ako koruna krásy. Kondicionér na poškodené vlasy je zameraný na regeneráciu, vyživenie vlasov a hlbokú hydratáciu. Nie je síce zázračný a ani nevyrieši problémy s vlasmi po jednom použití, no vlasy uhladí a zjednoduší ich rozčesávanie.

Kondicionér na kučeravé vlasy

Vlnité a kučeravé vlasy sú na starostlivosť náročnejšie a niekedy práve nevhodne zvolená  vlasová kozmetika znehodnocuje ich prirodzené vlastnosti. Kučeravé vlasy sú často krepovité, bez lesku a elektrizujú. Úlohou kondicionéru je uhladiť ich povrch a pomôcť definovať tvar bez nadmernej záťaže. Vlasy zároveň zjemní a podporí ľahšie rozčesávanie.

Kondicionéry na vlasy podľa účinku

Na obaloch kondicionérov nájdete informáciu o tom, na aký typ vlasov sú určené, no často nechýba ani účinok kondicionéru. Hovorí o tom, čo pre vaše vlasy kondicionér dokáže urobiť, a teda – aký je hlavný efekt kondicionéru. Kým niektoré vlasové kondicionéry majú len jeden hlavný účinok (a sú v ňom veľmi dobré), ďalšie sľubujú, že si poradia s viacerými výzvami.

Podľa účinku môžu byť kondicionéry na vlasy napríklad:

  • hydratačné a zvlhčujúce
  • posilňujúce a regeneračné
  • na objem vlasov
  • s vyrovnávajúcim/vyhladzujúcim účinkom
  • na podporu tvorbu vĺn a kučier
  • na rozčesávanie

Oplachový alebo bezoplachový kondicionér na vlasy?

Podľa spôsobu aplikácie možno kondicionéry na vlasy rozdeliť na oplachové a bezoplachové.

Oplachové vlasové kondicionéry tvoria prevažnú časť ponuky a ich použitie je vo všeobecnosti veľmi dobre známe. Kondicionér sa aplikuje do vlhkých umytých vlasov, nechá podľa návodu na používanie krátko pôsobiť a následne sa z vlasov opláchne.

Druhú skupinu tvoria bezoplachové vlasové kondicionéry. Nanášajú sa do vlhkých umytých vlasov, no ako napovedá jednoznačný názov, po aplikácii nie je potrebné oplachovanie. Na vlasoch zotrvávajú až do ďalšieho umytia.

Konzistencie a veľkosť balenia vlasových kondicionérov

Medzi najpredávanejšie kondicionéry sa zaradili kondicionéry s klasickou tekutou konzistenciou, ktorá sa nápadne ponáša na konzistenciu šampónov alebo balzamov na vlasy. Okrem tekutých kondicionérov sú k dostaniu tiež kondicionéry gélové, krémové, penové, tuhé a sprejové.

Aj z pohľadu veľkosti balenia/objemu je výber nadštandardný. Kondicionéry sa predávajú v baleniach s objemom od 20 ml do 1000 ml. V prípade najmenších balení ide skôr o vzorky na prvotné zoznámenie. Veľké balenie je zase dobrou voľbou, ak už máte s kondicionérom skúsenosti a chcete si urobiť zásoby za výhodnejšiu cenu. Najväčšiu časť ponuky tvoria kondicionéry s objemom od 200 do 500 ml, ktoré majú zároveň aj optimálne rozmery a dobre sa s nimi manipuluje.

Ceny kondicionérov na vlasy

Koľko zaplatíte za kvalitný kondicionér na vlasy? Pre rýchlejšiu orientáciu sme širokú ponuku rozdelili do troch nasledujúcich kategórií.

Kondicionéry na vlasy do 5 eur

V tejto cene nájdete široký výber kondicionérov určených na základnú starostlivosť o vlasy. Zabezpečia uhladenie vlasov a zvýšia ich lesk. Avšak, iba zriedkavo si poradia so špecifickými problémami vlasov, keďže obsah aktívnych látok je nižší.

Kondicionéry na vlasy od 5 do 15 eur

Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie kondicionéry na vlasy, presvedčí pomerom cena/kvalita. Sú dostupné pre rôzne typy vlasov a ich problémy. Obsah aktívnych látok býva vyšší. Pri správnom výbere zanechávajú na vlasoch viditeľné zmeny k lepšiemu už po prvom použití. Dôraz sa kladie na šetrnosť k vlasom, obmedzenie kontroverzných látok a zakomponovanie overených prírodných zložiek.

Kondicionéry na vlasy od 15 eur

Ak máte vlasy suché, nepoddajné, bez objemu a ich vzhľad sa vám nepáči, siahnite po drahšom kondicionéri, ktorý obsahuje vyššiu koncentráciu účinných látok a má pokročilé, extra šetrné zloženie. Drahšie vlasové kondicionéry majú v ponuke prevažne prémiové značky, ktoré v bežnej drogérii alebo supermarkete nenájdete.

Najlepšie značky kondicionérov na vlasy

V nasledujúcom zozname nájdete značky, ktoré majú na konte obľúbené kondicionéry na rôzne typy vlasov.

  • Olaplex – Olaplex je známou značkou v oblasti vlasovej starostlivosti a obnovy. Ikonický Olaplex N°5 Bond Maintenance Conditioner predstavuje prvú pomoc pre poškodené vlasy. Veľmi dobre predávaný a veľa spokojných recenzií.
  • Kérastase – Značka luxusnej vlasovej starostlivosti kombinuje v produktoch prírodné zložky a najnovšie pokroky vedy. V portfóliu niekoľko kvalitných kondicionérov na rôzne typy vlasov – napr. pre kučeravé, poškodené, nepoddajné, suché, blond aj vypadávajúce vlasy.
  • Matrix – Americká značka profesionálnych vlasových produktov osloví širokým výberom kondicionérov s dobrým pomerom cena/výkon. Dostupné v štandardných 250 ml baleniach aj v profesionálnych s objemom až 1000 ml.
  • Sol de Janeiro – Na náš trh prišla len nedávno, no zaznamenala veľký záujem. Značka Sol de Janeiro vám sprostredkuje atmosféru slnečných pláži a výnimočné vône. Oplachový kondicionér poškodené vlasy uhladí a obnoví, sprejový kondicionér poskytuje až 72-hodinovú kontrolu krepovatenia.
  • Moroccanoil – Táto značka je známa ako priekopník v kozmetických výrobkoch obsahujúcich vzácny argánový olej. Aj kondicionéry sú obohatené o argánový olej – vlasy udržujú hladké, hydratované a lesklé.
  • OGX – Značka vlasovej starostlivosti OGX je propagovaná ako bezsulfátová a šetrná k vlasom. Ponuka cenovo dostupných kondicionérov je široká a pokrýva rozmanité typy aj problémy vlasov.
  • L’Oréal Professionnel – V bohatej ponuke profesionálnej vlasovej kozmetiky sa ukrýva niekoľko kvalitných kondicionérov so špecifickým zložením – napríklad hĺbkovo-regeneračné, posilňujúce či rozjasňujúce kondicionéry.
ProduktInfoHodnotenie
#1Olaplex N°5 Bond Maintenance Conditioner
+ posilňujúci kondicionér pre hydratáciu a lesk
+ regeneruje poškodené vlasové vlákna
+ dodáva vlasom hydratáciu
+ vhodný pre všetky typy vlasov
+ napráva vlasy poškodené teplom, farbením, UV žiarením
od 21 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Kérastase Première Fondant Fluidité Réparateur
+ kondicionér pre poškodené vlasy s ľahkou gélovou textúrou
+ obnovuje vlasové vlákna zvnútra
+ dodáva krásny lesk a pružnosť
+ redukuje nepoddajnosť
+ spokojné recenzie
od 41 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Kérastase Résistance Fondant Extentioniste
+ kondicionér s posilňujúcimi účinkami
+ zjednocuje nerovnomerný povrch vlasu
+ uľahčuje rozčesávanie vlasov
+ posilňuje vnútornú štruktúru vlasov po celej dĺžke
od 35 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Matrix Color Obsessed
+ cenovo dostupný kondicionér pre farbené vlasy
+ chráni farbu vlasov pred vyblednutím
+ vyživuje a uhladzuje porézne vlasy
+ dodáva lesk
od 9 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Sol de Janeiro Brazilian Joia™ Conditioner
+ kondicionér pre uhladenie a obnovu poškodených vlasov
+ uhladzuje a regeneruje vlasy
+ dodáva vlasom hydratáciu a lesk
+ vyživuje a posilňuje vlasové vlákna
+ veľmi príjemná vôňa
od 26 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#6Moroccanoil Hydration
+ bezoplachový kondicionér v spreji
+ hĺbková hydratácia, hebkosť a lesk
+ chráni vlasy pred poškodením vplyvom tepla
+ uľahčuje rozčesávanie a následnú úpravu
od 31 €
⭐ 92 % Čítať recenzie
5/5 - (2 votes)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin