Ako vybrať najlepšie otužovacie vane a kade? TOP produkty podľa recenzií a testov

ľadová voda
Našli ste záľubu v otužovaní a hľadáte spôsob, ako sa mu venovať pravidelne? Jedným z riešení môže byť otužovacia vaňa alebo kaďa, ktorú možno umiestniť na mnohé miesta v exteriéri aj interiéri. Aké sú najlepšie otužovacie vane a kade a akými prednosťami oslovili kupujúcich?

Otužovanie už dávno nie je iba hitom najodvážnejších. Čoraz viac ľudí využíva pobyt v studenej vode pre upevnenie zdravia – ako fyzického, tak aj psychického. Hľadať prírodné zdroje vody, ktoré sú vhodné na kúpanie a otužovanie je samostatnou výzvou. Nehovoriac o čase, ktorý stratíte dochádzaním. Pravidelné otužovanie sa tak pomerne rýchlo stáva iba nesplneným predsavzatím. Nečudo, že sa sortiment otužovacích vaní a kadí pre súkromné použitie čoraz viac rozrastá.

Ako vybrať otužovaciu vaňu alebo kaďu? To najdôležitejšie sa dozviete z nasledujúceho prehľadu. Okrem toho sme vybrali aj niekoľko tipov na kvalitné otužovacie vane a kade v rôznom prevedení od známych značiek. Keďže v mnohých prípadoch nejde práve o najlacnejšiu investíciu, ak natrafíte na testy a recenzie otužovacích vaní a kadí, venujte im krátku chvíľu, aby ste sa získali čo najkomplexnejší obraz.

Najlepšie otužovacie vane a kade podľa recenzií a nášho výberu

ProduktInfoHodnotenie
#1Otužovacia vaňa Ice Bath GymBeam
+ priestranná otužovacia vaňa s chladiacim zariadením
+ do vnútorných aj vonkajších priestorov
+ nastavenie teploty v rozmedzí 0–40 °C
+ má filtračný ozónový systém
+ obloženie odolným hemlock thermo drevom
od 5000 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Kúpacia kaďa inSPORTline FrostZen
+ ľahko prenosná a skladná konštrukcia
+ pevný a odolný materiál
+ 6 podperných nožičiek
+ dvojitý plášť
+ priaznivá cena
od 80 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Kúpacia kaďa inSPORTline FrostZen Pro
+ kvalitná otužovacia kaďa s 5-vrstvovou tepelnou izoláciou
+ ľahká skladacia konštrukcia
+ prenosná taška, praktická krycia plachta, teplomer a pumpička v cene
+ 6 podporných nožičiek
od 119 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4TUNTURI Ochladzovacia kaďa IB30 Ice Bath
+ ľahko sa zostavuje – skladacia konštrukcia
+ vhodná pre osoby do 210 cm
+ disponuje 5 vrstvami izolácie
+ kryt odolný voči poveternostným vplyvom
od 109 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Kaďa pre otužovanie Budfitter
+ relatívne ľahká a výborne odolná
+ dvojitý plášť
+ ochrana proti hlbokému zamrznutiu
+ súčasťou balenia je praktické veko
od 1185 €
⭐ 94 % Čítať recenzie

Ako vybrať otužovaciu vane alebo kaďu?

Otužovacia vaňa, ochladzovacia vaňa, otužovací sud, kúpací sud na otužovanie, otužovacia kaďa, otužovací barel… Tieto pojmy síce popisujú tvarovo rozmanitú výbavu na otužovanie, no spája ich rovnaký účel. Poskytujú priestor pre jedného či dvoch ľudí na ponorenie do studenej vody až po krk. Na rozdiel od štandardnej vane sú otužovacie vane a kade hlbšie a viac prispôsobené na sedenie. Máte menej priestoru a hľadáte skôr úsporné riešenie? Chcete si dopriať vyšší nadštandard s pokročilými možnosťami nastavenia teploty vody? Pozrite sa, aké máte možnosti pri výbere otužovacej vane, sudu či kade.

Aké sú výhody otužovania?

Skôr, ako sa pozrieme na možnosti otužovania v domácom prostredí, nezaškodí urobiť si krátky prehľad o výhodách otužovania.

  • Otužovanie prispieva k posilneniu imunitného systému. Telo vystavené chladu produkuje viac bielych krviniek a rýchlejšie aktivizuje obranné mechanizmy.
  • Otužovanie podporuje krvný obeh, rozširuje krvné cievy a zlepšuje cirkuláciu krvi.
  • Pri otužovaní sa uvoľňujú endorfíny – hormóny šťastia, ktoré prispievajú k lepšej nálade a psychickej pohode.
  • Uvádza sa tiež, že otužovanie zvyšuje mentálnu odolnosť a robí ľudí odolnejších voči stresu.
  • U športovcov a fyzicky aktívnych ľudí je otužovanie jedným zo spôsobov, ako urýchliť regeneráciu svalov po námahe.

Ak ste v otužovaní nováčikom, vopred si naštudujte, ako začať s otužovaním, ako vnímať potreby svojho tela a nepodceňte ani konzultáciu s lekárom. Aj pre navonok zdravých ľudí môže byť kontakt so studenou vodou veľkým rizikom. Pozor predovšetkým na skryté ochorenia srdca, ochorenia obehového systému, aktívne respiračné alebo kožné ochorenia.

otužovanie voda

Čo je otužovacia vaňa/kaďa?

Ako otužovacia vaňa alebo kaďa je označované vybavenie, ktoré slúži najmä na domáce otužovanie – teda kúpele v studenej až ľadovej vode. Veľkostne poskytuje priestor pre jednu dospelú osobu. Nájdu sa však aj väčšie kade alebo vane, do ktorých sa zmestia dve osoby naraz.

Vaňa alebo kaďa určená na ochladzovanie a otužovanie, je zvyčajne vyrobená tak, aby jej vonkajší obal poskytoval istú mieru izolácie, vďaka čomu vydrží voda dlhšie studená. Nadštandard predstavujú otužovacie vane s vlastným chladením, ktoré sú schopné vodu ochladzovať, no v niektorých prípadoch aj zohrievať – a sú teda vhodné na teplé aj studené kúpele.

Čo zvážiť pri výbere otužovacej vane/kade?

Pri výbere otužovacej vane na súkromné využitie sa snažte zohľadniť čo najviac individuálnych kritérií.

  • Kto sa bude otužovať? Aké sú jeho parametre (výška, hmotnosť)? Niektoré otužovacie vane a kade majú menšiu kapacitu a ponúkajú menšie vnútorné rozmery, ďalšie poskytnú dosť miesta na sedenie aj pre 2-metrového muža.
  • Kde chcete otužovaciu vaňu alebo kaďu umiestniť? Vopred myslite na to, že po naplnení vodou bude vážiť stovky kilogramov a nie všetky miesta sú stavané na takúto záťaž.
  • Ako ďaleko bude hadica s vodou? Ako bude vyriešené neskoršie vypúšťanie vody? Aj tieto detaily majú veľký vplyv na výber a vhodné umiestnenie ochladzovacej vane/kade.
  • Máte záujem o statické riešenie s viacerými funkciami (studená + teplá voda)? Alebo preferujete skladací kúpací sud, ktorý je nenáročný na prenášanie? Domáci priestor na otužovanie máva rôzne podoby. Raz je to prenosný kúpací barel, ktorý váži niekoľko kilogramov, inokedy zase väčšia drevená kaďa, ktoré je stabilnou súčasťou terasy a váži stovky kilogramov.

Čo najpresnejšie odpovede na otázky uvedené vyššie vám pomôžu rýchlejšie vyselektovať okruh vhodných riešení pre súkromné otužovanie. Zvážte predovšetkým potreby otužilca vzhľadom k jeho parametrom, materiálové prevedenie otužovacej kade/vane (vzhľad, odolnosť voči vlhkosti a vonkajším podmienkami, nároky na údržbu) a celkovú vybavenosť pre dostatočný komfort.

Umiestnenie otužovacej vane/kade

Výber miesta si vopred premyslite z viacerých aspektov. Potrebujete predovšetkým rovnú základňu s dostatočne vysokou nosnosťou, blízkosť k vode a mať možnosť neskôr vodu vypúšťať.

Pre takúto ochladzovaciu výbavu je vhodná záhrada, dvor či dostatočne stabilná terasa s vysokou nosnosťou. Pre otužovanie si môžete dokonca vyhradiť aj samostatný priestor v interiéri. Domáce wellness, v ktorom sa ukrýva súkromná sauna, vírivka a otužovacia kaďa, už nie je ničím výnimočným alebo extra luxusným.

Ak zvažujete postaviť otužovaciu vaňu na balkón, postupujte veľmi obozretne a vopred sa informujte sa u správcu bytového domu alebo si vyžiadajte statické podklady, poprípade aj odborné stanovisko statika. Úžitkové zaťaženie niektorých balkónov nemusí byť viac ako 250 kg/m2, no už menšia naplnená otužovacia kaďa môže vážiť spolu s človekom cez 500 kg – a veľké riziko je na svete!

Základné typy a tvary otužovacieho vybavenia

Pri otužovaní v ľadovej vode sa postupne celé telo ponorí do vody až po krk. Väčšina otužilcov preferuje posed alebo čupnutie do kolien, čomu zodpovedá aj tvar kúpacích sudov, barelov a kadí.

Otužovacie sudy/barely

Ponášajú sa na nižšiu verziu klasických sudov na dažďovú vodu, avšak s tým rozdielom, že majú širší priemer a sú hlboké iba tak, aby dospelej osobe po usadení siahala voda po krk. Dostupné sú najmä v objemoch od 250 do 750 l.

Vyrobené sú predovšetkým z odolnejšieho mrazuvzdorného plastu, lepšie vybavené kúpacie sudy majú i viacvrstvovú izoláciu. Okrem sudov a barelov pevnej konštrukcie sú dostupné aj nafukovacie otužovacie sudy, ktoré sú počas nepoužívania prekvapivo skladné. Najlacnejšie otužovacie sudy na menej náročné používanie zoženiete už za niekoľko desiatok eur.

Otužovacie kade

Tvar kadí je v porovnaní so sudmi odlišný, v základni sú mierne predĺžené – „elipsové“. Kade sa vyrábali predovšetkým z dreva a túto prednosť si uchovali doteraz. Drevené kade majú veľmi príjemný estetický vizuál a skvelo dopĺňajú priestor terasy, záhrady alebo domáceho interiérového wellness „kútika“.

Aj v prípade kúpacích kadí platí, že sú dostupné v rôznych veľkostiach, objemoch (cca 400 – 800 l) a vybavenosti. Niektorí výrobcovia predávajú kade v rôznych konfiguráciách – s vonkajším chladiacim systémom, vonkajšou pieckou či vnútornou pieckou, so schodíkmi, pevným krytom,… Obľúbené sú modely, ktoré sú schopné zabezpečiť studený i teplý kúpeľ. Cena drevených kadí je vyššia. Potrebná je investícia niekoľkých stoviek až tisícov eur.

Otužovacie vane

Ak máte zálusk na luxusnú výbavu, porozhliadnite sa v ponuke otužovacích vaní s vlastným chladením. Výkonný chladiaci agregát sa postará o vodu s teplotou iba pár stupňov nad nulou kedykoľvek počas roka.

Ako napovedá samotný názov, vane ponúkajú priestor na sedenie vo vode podobný klasickým vaniam. Sú priestrannejšie, niekedy vhodné až pre dve dospelé osoby naraz. Vo výbave mávajú aj filtráciu vody alebo generátor ozónu. Vyrábajú sa z kvalitných materiálov, ktoré potešia trvácnosťou i vzhľadom. Nadštandardné prevedenie sa následne premieta do ceny, ktorá môže byť už i niekoľko tisíc eur.

Výbava otužovacích vaní a kadí

Kade, vane, sudy a barely určené na otužovanie mávajú nielen rôzne podoby a veľkosti, často sa líšia samotnou vybavenosťou, ktorá úzko súvisí s komfortom a praktickosťou pri používaní.

Všeobecná výbava

  • Veko/Krycia plachta – Zamedzuje tomu, aby do vody padali nečistoty z okolitého prostredia. Pomáha udržať kvalitu vody.
  • Vypúšťací ventil – Praktická výbava umožňuje vypustiť kaďu, sud či vaňu bez zdĺhavého „vedrovania“ alebo odčerpávania.
  • Vypúšťacia trubica – S jej pomocou vypúšťanú vodu nasmerujete ďalej od miesta, kde stojí sud či kaďa.
  • Teplomer – Priebežne meria teplotu vody.
  • Schodíky – Okraj ochladzovacích sudov, kadí a barelov je vyšší. Schodíky výrazne zjednodušujú vstupovanie.
  • Vnútorné sedadlo – Jednoduché vyvýšenie býva integrované najmä v otužovacích kadiach a vaniach. Pobyt je pohodlnejší. Otužilec sa môže naplno sústrediť na dýchanie, nemusí sa obávať, že do vody zíde hlbšie, ako by chcel.

Výbava nafukovacích otužovacích sudov a barelov

  • Pumpa na nafukovanie – Jednoduchá ručná pumpa slúži na nafúknutie horného lemu a v niektorých prípadoch aj na prifúknutie obvodových stien.
  • Opravná súprava – Je určená na rýchle zaplátanie malých poškodení na nafukovacích častiach.
  • Taška na prenášanie – Zložený nafukovací sud na otužovanie sa dá prenášať. Na to veľmi dobre poslúži praktická taška, ktorá býva súčasťou balenia.
  • Podperné nožičky – Dodávajú nafukovaciemu kúpaciemu sudu vyššiu stabilitu. Pozor, všeobecne by sa na steny nafukovacieho sudu nemal vyvíjať veľký tlak, aby sa neprevažoval do jednej strany.

Výbava ochladzovacích vaní a kadí s vlastným chladiacim systémom

  • Chladiace zariadenie – Zabezpečí studenú vodu kedykoľvek počas roka. Vyžaduje napojenie do elektrickej siete.
  • Regulácia teploty – Pokročilé ochladzovacie vane a kade disponujú reguláciou teploty. Teplotu vody môžete nastaviť napríklad v rozpätí od 0 – 40 °C (ľadový až príjemne teplý kúpeľ).
  • Filtrácia – Zabezpečuje udržanie čistej vody po dlhší čas.

Ceny otužovacích vaní a kadí

Koľko stojí kvalitná otužovacia vaňa? Pre rýchlejšiu orientáciu sme aktuálnu ponuku rozdelili do troch nasledujúcich kategórií.

Otužovacie vane a kade do 100 eur

Jednoduché otužovacie sudy, barely či kade – v pevnom alebo skladacom prevedení – zaujmú najmä začiatočníkov v otužovaní. Objemovo poskytujú skôr menšie až stredné kapacity.

Otužovacie vane a kade od 100 do 1000 eur

Kategória, v ktorej nájdete aktuálne najpredávanejšie otužovacie vane a kade, zaujme rozmanitosťou a širokým výberom. Rôzne objemy, materiál, tvary a výbava – vhodné aj pre pokročilejších otužilcov.

Otužovacie vane a kade od 1000 eur

Vyššia kvalita spracovania, zaujímavý dizajn, praktická výbava a prevedenie, ktoré zvládne aj intenzívne používanie. Drahšie ochladzovacie kade a vane oslovia náročných kupujúcich, ktorí si chcú dopriať nadštandard.

Najlepšie značky otužovacích vaní a kadí

V nasledujúcom zozname nájdete značky, ktoré majú na svojom konte obľúbené vane a kade na otužovanie v rôznom prevedení.

  • GymBeam – GymBeam je slovenská firma, ktorej e-shop zameraný na fitness a športovú výživu stále rastie. V jej portfóliu je kvalitne vyhotovená ochladzovacia vaňa s vlastným chladiacim zariadením, ktorá zaujme i náročných otužilcov.
  • inSPORTline – V ponuke na inSPORTline nájdete obuv, plavky, čiapky aj rukavice vhodné na otužovacie aktivity v jazerách a riekach. Okrem toho sú v ponuke i ľahké a prenosné skladacie otužovacie kade na domáce použitie v priaznivých cenách.
  • TUNTURI – Fínska značka zameraná na fitness zariadenia a bicykle pre aktívnych ľudí zaujme otužilcov veľmi dobre vybavenou ochladzovacou kaďou na terapiu studenou vodou.
ProduktInfoHodnotenie
#1Otužovacia vaňa Ice Bath GymBeam
+ priestranná otužovacia vaňa s chladiacim zariadením
+ do vnútorných aj vonkajších priestorov
+ nastavenie teploty v rozmedzí 0–40 °C
+ má filtračný ozónový systém
+ obloženie odolným hemlock thermo drevom
od 5000 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Kúpacia kaďa inSPORTline FrostZen
+ ľahko prenosná a skladná konštrukcia
+ pevný a odolný materiál
+ 6 podperných nožičiek
+ dvojitý plášť
+ priaznivá cena
od 80 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3Kúpacia kaďa inSPORTline FrostZen Pro
+ kvalitná otužovacia kaďa s 5-vrstvovou tepelnou izoláciou
+ ľahká skladacia konštrukcia
+ prenosná taška, praktická krycia plachta, teplomer a pumpička v cene
+ 6 podporných nožičiek
od 119 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4TUNTURI Ochladzovacia kaďa IB30 Ice Bath
+ ľahko sa zostavuje – skladacia konštrukcia
+ vhodná pre osoby do 210 cm
+ disponuje 5 vrstvami izolácie
+ kryt odolný voči poveternostným vplyvom
od 109 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5Kaďa pre otužovanie Budfitter
+ relatívne ľahká a výborne odolná
+ dvojitý plášť
+ ochrana proti hlbokému zamrznutiu
+ súčasťou balenia je praktické veko
od 1185 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin