Najlepšie slovenské foodblogy o varení, pečení a chutnej inšpirácii

Slováci majú radi dobré jedlo a vedia si vychutnať jeho výnimočnosť a chuť. Každá rodina má isto doma starú ošúchanú knihu s množstvom rodinných pokladov – overených receptov, na ktoré nedajú dopustiť. Posledné roky sa vo veľkom darí virtuálnej prezentácii pokrmov a práve preto sme si pre vás pripravili tipy na najlepšie foodblogy, kde nájdete množstvo inšpirácie a už po pár receptoch a fotkách nadobudnete neodolateľnú chuť skočiť do kuchyne a začať variť.

Či už ste zástancom tradičnej kuchyne, alebo radi experimentujete, či máte radi sladké, alebo uprednostňujete zdravšiu stravu pre štíhlu líniu, v nasledujúcich kapitolách vám predstavíme slovenských foodblogerov, ktorí varia a pečú tak, že sa vám okamžite začnú zbiehať slinky.

Najlepšie blogy o varení

 

Tipy na inšpiratívne food blogy o varení, pečení a zdravom stravovaní

LaPetit.sk

Krásny a svojím prevedením priam až čarovný foodblog LaPetit.sk má na svedomí šikovná Monika Kóňová, ktorá nielen rada varí, ale zároveň recepty aj vytvára, štylizuje a vzniknuté jedlá odfotí tak, že neodoláte ich vyskúšať aj u vás doma. Jej blog je prehľadný a nájdete v ňom tradičné, ázijské, vegetariánske recepty, vianočné pečenie aj zdravé sladkosti a dezerty.

Monika varenie zbožňuje, preto si dáva záležať na použitých surovinách – vyhýba sa umelým dochucovadlám a pre kvalitné bezlaktózové výrobky si neváha odskočiť z Bratislavy do Rakúska. Všetky jej kuchynské počiny si môžete prezrieť aj na obľúbenom instagramovom profile. Jej kniha Spolu pri stole ukrýva na 256 stranách rýchle recepty na večere, skvelé víkendové varenie a množstvo rád a tipov, ako si čas v kuchyni zjednodušiť a spríjemniť. Oceňujeme, že recepty sú prispôsobené sezónnym surovinám podľa ročných období.

View this post on Instagram

Tento tvarohový koláč s čučoriedkami je asi najlepší koláč aký som toto leto alebo aj tento rok urobila. Nezvyknem variť/ piecť podľa iných bloggerov, skôr ma fascinujú krásne fotografie. Ale recept na jednoduchý čučoriedkový cheesecake od @halfbakedharvest mi tak utkvel v hlave, že som ho musela vyskúšať. Základom je lístkové cesto, namiesto krémovémo syra som použila jemný tvaroh, a na vrch som dala za dve hrsti čučoriedok. A bol, že wow, wow, wow. Tak ak chcete mrknite k Tiegan na blog, alebo ak chcete aj moju, mierne upravenú verziu, dajte mi vedieť ✨ . . . This @halfbakedharvest inspired blueberry basque cheesecake is one of the best cakes I baked this year. So creamy, and so delicious with almost no effort ✨ . . . #blueberrycheesecake #blueberrycake #basquecheesecake #bestcheesecake #bakeitforward #dnespeciem #dnespecu #cheesecakelove #boruvky #cucoriedky #kolac #dnessnidam #beautifulfoods #beautifulfood #onmytable #uzasnejedlo #topjedlo #foodfluffer #huffpostfood #cakeofinstagram #foodphotographyandstyling #cakephotography #easycake #bakeit

A post shared by Lapetit.sk (@lapetit.sk) on

Lenivakucharka.sk

V roku 2017 sa v kategórii Gastronómia stal Blogom roka foodblog od sympatickej a všestrannej Veroniky Čopíkovej, pre ktorú je jedlo spojením chutí, vôní a zážitkov. Na jej blogu aj Instagramovom profile nájdete najmä jednoduché, chutné a rýchle recepty, ktoré sprevádzajú veľmi pozitívne ohlasy od fanúšikov a followerom.

Ako už názov blogu naznačuje, Veronika rada varí iba z niekoľkých ingrediencií recepty, ktoré netrvajú dlhšie ako 15 minút, no pritom vždy zožnú úspech. Venuje sa tiež aj vypekaniu koláčikov, ktoré zaujmú na prvý pohľad. Majú pridanú hodnotu navyše – sú zdravšie ako klasické maškrty – miesto bieleho cukru používa trstinový a kokosový cukor a rada sladí aj medom. Na jej blogu očaria aj šikovné recepty na bezlepkové a bezlaktózové jedlá. Zakladá si na kvalitných surovinách a využíva ich potenciál na maximum. V nadväznosti na úspech blogu, vznikla aj veľmi populárna kucharska kniha s rovnomenným názvom Lenivá kuchárka, ktorú tvorí zbierka 60 jednoduchých receptov z poctivých surovín, ktoré dopĺňajú krásne fotky.

View this post on Instagram

Bruschetta – čarovne jednoduchá a pritom tak skvelá 🙂 A na tieto horúce dni, ktoré nás čakajú, priam ideálna. Chrumkavý chllieb s olivovým olejom, trošku pesta, plátok mozzarelly a pečené paradajky s cesnakom. Dobrota na večer s pohárom vína, v príjemnej spoločnosti a s posledným dielom jedného z najlepších seriálov – Černobyľ. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Fascinuje ma, ako autenticky dokázali tvorcovia zachytiť atmosféru a dianie po katastrofe. Zábery, hudba, herecké výkony… odvtedy, čo raz za čas natočíme s priateľom nejaké video, stále viac skúmam jednotlivé scény a ich dokonalosť či nedokonalosť. Aký seriál naposledy zaujal vás? :)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #bruschetta #lunch #foodfluffer #instafood #healthyrecipes #foodstagram #mozarella #homemade #food52 #lenivakucharka #feedfeed #theartofslowliving #wherewomencreate #sistermag #droolclub

A post shared by Veronika Čopíková (@lenivakucharka) on

Foodbloger.com

Už samotný názov blogu jasne vystihuje zameranie bývalej finančnej kontrolórky Tatiany, ktorá priznáva, že miluje jedlo a všetko, čo s ním súvisí. Vášeň a chuť objavovať našla najmä v klasickej slovenskej kuchyni a ázijskej kuchyni. S nadšením skúša zaujímavé kombinácie, pridáva nové suroviny do tradičných receptov a vyľaďuje ich k novým rozmerom.

V jej receptoch dominujú najmä kvalitné sezónne suroviny, najlepšie s lokálnym pôvodom od overených pestovateľov a dodávateľov. Vynikajúce sú zaváraniny aj bylinkové variácie. Sme si istí, že už samotné názvy receptov, ktoré na tomto food blogu nájdete, vám spustia slinky. U Táničky sa oplatí sa sledovať aj jej facebookové profily – MLS by Tánine delikatesy (oficiálna FB stránka jej pekárničky so zdravšími mlskami, ktoré sú čoraz populárnejšie ako catering na oslavách) a tiež aj základný profil Foodbloggerka, kde nájdete veľa zaujímavých koláčov, dezertov aj hlavných jedál. Ak chcete z jej dobrôt ochutnať, Tánine delikatesy si môžete objednať aj na mlsbakery.sk.

hitjezdravozit.sk

V názve Hitjezdravozit.sk sa ukrýva hlbšia myšlienka, ako sa na prvý pohľad zdá. Blog založila Patrícia v roku 2015 po tom, ako jej diagnostikovali histamínovú intoleranciu (skratka HIT). Cieľom jej blogu sa stalo vymýšľať recepty a pomáhať ľuďom s rovnakým ochorením. V roku 2018 vyšla kniha s názvom HIT je zdravo žiť – Môj život s histamínovou intoleranciou, kde si na svoje prídu nielen alergici, ale aj nadšenci zdravého životného štýlu.

Autorka poňala svoj blog komplexne a strávite na ňom čítaním zaujímavých tém (nielen receptov) viac času, ako ste pôvodne zamýšľali. Venuje sa otázkam histamínovej intolerancii, ponúka dva e-booky zadarmo na stiahnutie s množstvom receptov vhodných pre histaminikov, celiatikov aj vegánov. Páči sa nám, že recepty sú prehľadne rozdelené do 26 kategórií a blog je živý – každý týždeň pribúdajú nové zaujímavosti. Neprehliadnite ani pekne vyskladaný instagramový profil.

View this post on Instagram

Ak si mmyslíte že šalátová sezóna letom končí, u mňa to tak určite nie je! 😉 Šaláty totiž nie sú iba zelené listy…šalát môže byť aj strukovinový, cestovinový…a na Vianoce aj zemiakový 😜 Dobre dobre, ten som úplne nemala na mysli. 😊 . Dnes som si do výzvy #eatcaptureshare @thelittleplantation pripravila jeden, ktorý sa mi nakoniec vydaril tak dobre, že ho budúci týždeň určite zverejním aj na blogu. ❤️ Dávno som tam totiž žiaden šalát nepridala a skromne môžem povedať, že tento stojí za to. 🤗 Aspoň teda mne veľmi chutil. 😍 . Ako je to u vás? Končí letom vaša sezóna šalátov alebo nie? 🌱 #salat #hitjezdravozit #histaminovaintolerancia

A post shared by 🍴foodblog histamin🍴 (@hitjezdravozit) on

zosrdcadohrnca.sk

Rehabilitačná lekárka Ela pretavuje svoj záujem o spoznávanie gastronómie a kulinárske skúsenosti vo varení do blogu s výstižným názvom – zosrdcadohrnca.sk. Nechýbajú tu sýte obedy a večery, dezerty, poctivé koláče ako od babičky, kváskovanie ani exotické kuchyne.

Celý blog má krásnu štruktúru, v ktorej sa dá rýchlo zorientovať a aj fotky dokazujú, že Ela má v tom, čo robí, úplne jasno. S láskou odovzdáva svoje rady a postrehy, delí sa o chutné recepty, čaruje z jednoduchých ingrediencií a ako znie hlavné motto – vytvára Blog o radosti z dobrého jedla. Určite nepremeškajte ani jej pútavé instagramové konto a do pozornosti dávame e-book s receptami zadarmo k stiahnutiu na blogu.

TheStoryofaCake.sk

Vyštudovaná právnička Marta vytvorila foodblog thestoryofacake.sk, ktorý právom patrí medzi najobľúbenejšie. Vo svojej kuchyni sa venuje predovšetkým kreatívnej príprave sladkých dobrôt. Na blogu nájdete veľa cheesecakeov, nepečených sladkostí, receptov bez múky, ale aj klasiku v novom šate. Fotky, ktorými sa autorka prezentuje sú skutočne na vysokej úrovni. Je vidno, že v hre je cit pre detail, krásno, estetiku a vášeň pre fotenie aj pečenie.

Odporúčame navštíviť aj obľúbený instagramový profil, kde nájdete nielen kulinárske počiny, ale aj cestovateľské zážitky, krásne miesta a skvostnú lokálnu architektúru.

View this post on Instagram

Dnes sme mali cestovať k našim do Rybníčka. No keď vidím tie pribudajúce centimetre na ceste, meníme asi plány a zostávame pekne doma v teplúčku, pod dekou… Upiekla som túto kokosovú Pavlovovej tortu a aj keď je popraskaná a jemne rozpadnutá, rozhodla som sa, že sa mi asi páči 😀😀😀 Čo na to poviete? Páčia sa vám takéto torty? 🤔 #pavlovacake #foodstyling #bbcfood #foodlover #instafood #onmytable #eatcaptureshare @thelittleplantation #loveliest4 #tinytinymoments #verilymoment #alittlestoriesofmylife #vsco #livemoremagic #beautyeverywhere #allwhatsbeautiful #foodphotography #feedfeed #thefeedfeed #food52 #howihue #foreverfaffing #instafoodphotographer

A post shared by Marta Marcakova (@thestoryofacake) on

STVORYzkuchyne.com

St(v)ory z kuchyne si už svojím prístupom, komunikáciou, nadhľadom a inšpiratívnosťou vytvorili okolo seba celkom slušnú fanúšikovskú základňu, ako na Facebooku, tak aj na Instagrame. Blog stvoryzkuchyne.com má na svedomí Maťa, ktorá sa zo dňa na deň rozhodla seknúť s marketingom a začala robiť to, čo ju baví – varí, fotí s výnimočným citom pre detail, spolupracuje s ďalšími šikovnými foodblogermi, pracuje ako foodstylistka na rôznych projektoch.

Čím vám môže tento foodblog učarovať? Na blogu pribúda minimálne jeden zaujímavý recept týždenne. Je živý a pútavo spracovaný po viacerých stránkach. Maťa si dokáže aj samotnými textami nadviazať s čitateľmi pekný vzťah a všetko, čo píše, jej aj uveríte. Nájdete tu sladkosti, slanosti, polievky, hlavné jedlá aj chuťovky na sviatky. Zaujímavosťou je rozhodne aj cestovateľská sekcia blogu, kde vás fotky vtiahnu priamo na konkrétne miesto.

📌 Dve Maťky spojili svoje sily (stvoryzkuchyne.com a storyofacake.sk) a vznikol úspešný spoločný projekt – knihy Príbehy z kuchyne I. (70 receptov – raňajky, obed, večera, dezerty, drinky) a Príbehy z kuchyne II. (100 sladkých receptov), kde dve šikovné a nadšené žienky ukázali svoju vášeň pre varenie zo zdravých a chutných surovín.

Horecka.sk – Terapia jedlom

Silvia Horecká Plešková je autorkou foodblogu horecka.sk – Terapia jedlom. V jej podaní ide o cenný virtuálny priestor, kde nájdete veľa inšpirácie a rád týkajúcich sa zdravšieho stravovania. Radí, čomu sa vyhýbať, čo nakupovať, ako variť a koľko jesť. Ako sama uvádza, viac ako polovicu svojho života strávila v gastronómii a svoje bohaté skúsenosti a vedomosti chce odovzdávať ďalším.

Dôraz kladie na striedme a vyvážené stravovanie, varenie bez polotovarov a výber kvalitných surovín od dodávateľov z regiónu. Dala si za cieľ predstaviť svojim fanúšikom zdravší pohľad na stravu. Snaží sa o “maximálne využitie všetkého prospešného, čo nám príroda v podobe potravín dáva a pripraviť z týchto surovín hodnotný a chutný pokrm”. Množstvo informácii, rád a nový pohľad na stravovanie nájdete aj na jej facebookovom a instagramovom profile.

Dulce-de-leche.eu

Máte chuť na sladké? Ako áno, pozývame vás na prehliadku krásneho blogu, ktorý sa vo veľkom zameriava na sladké maškrty, ktoré vás isto zlákajú k vyskúšaniu. Dulce-de-leche.eu je blog, ktorý má na svedomí talentovaná Martina Pintérová-Bezáková. Patrí medzi slovenské TOP foodblogerky a môžete ju vidieť aj v televízii. Čo sa ukrýva pod zaujímavým názvom? Názov blogu nie ničím iným, ako najsladšou španielskou karamelovou maškrtou.

Motto autorky je veľavravné: „Pečenie je pre mňa príjemnou udalosťou a koláč synonymom rodinnej pohody a šťastia.“ Rovnaký pocit nadobudnete nielen pri prezerení blogu, ale aj pri listovaní veľmi pútavo spracovanej knihy s rovnomenným názvom Dulce de Leche – Návod na sladký život. Obsahuje viac ako 80 overených sladkých receptov, ktoré sprevádzajú aj nádherné fotografie umocňujúce zážitok z listovania.

Mám pre Vás konečne zopár nových koláčikov 🙂 Kým sa dostanem k tomu,aby som ich spísala na blog,tak aspoň takto tortičkovo , Vás hádam dnes poteším 🙂

Zveřejnil(a) Dulce de Leche (foodblog) dne Úterý 19. listopadu 2019

moje-jedlo.sk

Knihy Moje skvelé jedlo, Moje skvelé koláčiky, Recepty našich starých mám aj Moje najlepšie fit jedlá – presne takto môže vyzerať, ak sa zo sna mať vlastný foodblog stane knižná realita. Lucka Súkeníková vytvorila krásny a inšpiratívny blog, ktorý jej dodal odvahu, aby si sa pustila aj do knižnej realizácie.

Na blogu nájdete recepty na sladké aj slané raňajky, množstvo dezertov (aj bezlepkové), recepty na hlavné jedlá s mäsom aj bezmäsité. Môžete sa tešiť na to, že pri varení týchto receptov sa používajú bežne dostupné suroviny, no nechýbajú ani rozmanité a menej tradičné kombinácie, vďaka ktorým vzniknú nové chuťové pôžitky. Oplatí sa sledovať aj aktívnu facebookovú stránku, ktorú sleduje viac ako 21 000 ľudí.

ChudnemJedlom.sk

Spraviť z mínusov svoje plusy…Presne s touto myšlienkou sa popasovala sympatická Mirka, ktorá si v období, kedy schudla viac ako 20 kg, vytvorila perfektný vzťah k jedlu a vareniu. Vytvorila pestrú zbierku receptov, ktoré sa určite hodia každému, kto si chce osvojiť základy zdravého stravovania a vyhnúť sa stereotypu, ktorý by mohol opäť viesť k starým prehreškom.

Na blogu chudnemjedlom.sk sa nám páči jeho široký záber. Autorka radí stravovať sa 5 krát denne a len v kategóriách raňajky – desiata – obed – olovrant – večera nájdete viac ako 450 užitočných a chutných receptov. Súčasťou blogu sú aj jedálničky a množstvo rád a postrehov, ktoré súvisia so zdravým chudnutím a správnym prístupom k strave. Pestré a jednoduché recepty nájdete aj na instagramovom profile chudnemjedlom. Veľmi dobrý sprievodca na ceste za krajším a zdravším telom!

Coolinari.sk

Kto sú coolinári? Nejde o profesionálov, no z ich blogu je cítiť obrovskú vášeň pre dobré jedlo. Chcú variť jednoducho a chutne. Prinášajú inšpiráciu na raňajky, obedy aj večere a jedným z ich cieľov je priviesť k vareniu aj tých, ktorí si myslia, že variť nedokážu. Stačí k tomu iba čas a chuť. Coolinárov pozná veľa ľudí na Facebooku aj Instagrame a svojím prístupom si získavajú čoraz viac pozitívnych ohlasov.

Tento blog je výborné zvládnutý po všetkých stránkach a ani sa nenazdáte a preklikáte sa cez niekoľko veľmi dobre vyzerajúcich receptov a na chvíľu prestanete vnímať čas. Kompletné popisy receptov sú doplnené o krásne fotky. Bude skutočne náročné vybrať si recept, ktorý vyskúšate ako prvý. Odporúčame vidieť všetkými desiatimi!

Máte svoj obľúbený foodblog, ktorý ste v našom zozname nenašli? Napíšte nám, radi si ho prezrieme. Inšpirácii nie je nikdy dosť.

Kuchyňa, v ktorej sa varí a pečie, potrebuje výbavu!

Ste odhodlaní pustiť sa do vypekania a varenia nových receptov? Aby sa vám všetko išlo ako od ruky, potrebujete mať spoľahlivú výbavu kuchynských pomocníkov a náčinia. Ak hľadáte tipy na kvalitné spotrebiče do kuchyne, ktoré sprevádzajú pozitívne recenzie, potom odporúčame na zhliadnutie aj naše výbery v nasledujúcich kategóriách. Nájdete tu rebríčky najlepšie hodnotených produktov spolu s užitočnými informáciami a radami, aby ste po prečítaní mali ucelený obraz o tom, ako ich vybrať presne podľa svojich potrieb. Nech sa páči, inšpirujte sa…

Najlepšie kuchynské roboty | Najlepšie tyčové mixéry | Najlepšie teplovzdušné fritézy | Najlepšie indukčné varné dosky | Najlepšie parné hrnce | Najlepšie multifunkčné hrnce | Najlepšie sady kuchynských nožov | Najlepšie sady hrncov | Najlepšie panvice

4.9/5 - (9 votes)
1 Zdieľanie

1 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin1