Sušenie húb predstavuje jeden z najobľúbenejších spôsobov, ako naložiť s ich bohatou nádielkou. Pri tomto nízkonákladovom celoročnom uskladnení nemusíte plytvať cenným priestorom v mrazničke a ani neprichádzate o ich živiny a plnosť chuti (ako je tomu občas pri menej vydarenom zaváraní). Navyše, už za hrsť kvalitne usušených hríbov dokáže prevoňať nielen celý pokrm, ale aj domácnosť. Sušením sa totiž koncentruje ich chuť, aróma aj intenzita – samozrejme, to všetko za predpokladu, že viete, ako na to a usušené huby dokážete uskladniť bez toho, že by sa časom znehodnotili.
Obsah článku
Čo sa v našom článku dočítate? Krok za krokom prejdeme celý proces sušenia húb – od krájania až po uskladnenie na vhodnom mieste. Dozviete, ako sušiť huby v rúre, sušičke potravín, na site / sieti, špajdlách. Nebudú chýbať ani zaujímavé tipy a rady, čo robiť aj nerobiť, aby vaša snaha nevyšla navnivoč.
Základom je poctivá príprava
Huby obsahujú 80 – 90 % vody, ktorej sa sušením musíte zbaviť. Základom je, aby plátky hríbov preschli rovnomerne a podľa možnosti pri uchovaní svojich vlastností. Preto je pri zbere veľmi dôležité vyberať zdravé plody, ktoré nie sú napadnuté škodcami, hnilobou, ani príliš obžraté lesnou zverou. Ak si chcete prácu doma uľahčiť, snažte sa huby v čo najväčšej miere čistiť už pri zbere. Špinavé huby, najčastejšie od zeme a listov, sa totiž medzi sebou v košíku znečistia navzájom a pridáte si pipľavú robotu navyše. Takže šikovný hubársky košík, malá kefka, priestranný prútený kôš a dobrá znalosť jedlých húb by mala byť základnou výbavou každého, hoci aj rekreačného hubára.
Ako čistiť huby?
Predtým, ako huby uložíte na pláta k presušeniu, musíte si ich pripraviť do vhodnej podoby. Doma si pripravte dosku na krájanie, nôž na krájanie a hubársky nôž na čistenie. V žiadnom prípade huby pred krájaním neoplachujte – zvýši sa ich vlhkosť, aj riziko zaplesnenia. Očistite ich iba pomocou noža. Odstráňte všetky napadnuté časti aj miesta zablatené od zeme. Z hlúbiku zrežte pár milimetrov zo spodnej časti.
Čistenie húb má veľký význam ako prevencia pred rozšírením škodcov a plesní aj na zdravé časti. Tie totiž pracujú usilovne a rýchlo, a dokonca už aj počas sušenia dokážu napáchať škody na celej “várke”.
Ako krájať huby?
Pred krájaním húb na sušenie netreba mať rešpekt, stačí si pamätať, že huby musia dôkladne preschnúť a najlepšie všetky kúsky v rovnakom čase, aby ste nestrácali čas dosušovaním väčších a hrubších častí. Hubári odporúčajú krájať huby na hrúbku 3 – 5 mm, najčastejšie 4 mm. Môžete vopred oddeliť klobúk od hlúbika a krájať ich zvlášť (všetko bude pekne rovnomerné), ale pri troche cviku zvládnete aj krájanie pozdĺž celej výšky.
📌 Viete že…
Ak nakrájate huby na hrubšie plátky, budú schnúť veľmi dlho a hrozí, že začnú plesnivieť?
Aké huby sú vhodné na sušenie?
- Na sušenie sú vhodné najmä hríbovité huby – hríb dubový, smrekový, sosnový, bronzový, zrnitohlúbikový, kozák brezový, topoľový, dubový, suchohríb hnedý, plstnatý …
- Ďalej aj bedle vysoké, kuriatka bledé aj jedlé, pečiarky a masliaky.
Pri akej teplote sušiť huby?
Koluje mylná domnienka, že pri vyššej teplote sa huby usušia rýchlejšie. Pri prirodzenom sušení na slnku však teplota nedosahuje vysoké teploty, preto treba voliť miernu teplotu aj pri sušení v rúre alebo sušičke potravín.
Odporúčaná teplota sušenia je 40 °C (maximálne 45°C). Princípom sušenia je postupne huby zbaviť vody. Nesmiete prehnane vysokou teplotou narušiť a zničiť ich štruktúru. Bunky húb totiž pri vysokej teplote popraskajú a kvalita aj chuť sušených húb je potom zlá.
Prejdime už k tomu, čo vás zaujíma naviac! Predstavíme vám jednoduché spôsoby sušenia húb, s ktorými dosiahnete dobré výsledky.
Sušenie húb na sieti
Prvým postup je úplne prirodzený a môžete ho praktizovať najmä vtedy, ak je vonkajšie počasie ešte priaznivé a teplé alebo – ak máte k dispozícii teplejšie podkrovie, kde môžete zabezpečiť optimálne prúdenie vzduchu. Z tenkých lát si vytvorte jednoduché obdĺžnikové rámy, kde ako “výplet” môžete použiť okennú sieťku, sieťku, ktorá sa používa pri zatepľovaní domu alebo starú záclonu. Tento materiál napnete na rám, huby rovnomerne rozložíte tak, aby sa nedotýkali a môžete sušiť. Celý proces sušenia trvá niekoľko dní a musíte dbať na to, aby ste sa vyhli vlhkému, studenému alebo daždivému počasiu.
⏩ Medzi jednotlivé vrstvy uložte hranoly, zabezpečte prúdenie vzduchu a takouto jednoduchou “konštrukciou” ušetríte veľa priestoru.
⏩ Máte starú záclonu a stojanový sušiak na bielizeň? Prehoďte záclonu cez sušiak, uložte nakrájané huby a môžete sušiť!
⏩ V obchodoch nájdete aj praktické obdĺžnikové alebo okrúhle sieťované sušiaky s niekoľkými poschodiami. Stačí ich iba zavesiť do priestoru. Zo sieťky majú aj bočné steny, preto pri dvihnutí vetra neprídete o všetku prácu.
Sumarizácia
- lacný spôsob, stačí trochu času a zručnosti pri majstrovaní
- celkom dobré výsledky sušenia
- priestorovo náročné
- pri premenlivom počasí riziko plesní a šírenia škodcov
- časté prekladanie a zmena pozícií
Sušenie húb v rúre
Určite ste už o tomto spôsobe počuli a oceníte ho vtedy, ak je už vonku chladno a nemáte vo výbave medzi spotrebičmi sušičku potravín. Ako správne sušiť huby v rúre?
Nakrájané huby uložte na plechy vystlané papierom na pečenie. Aby sa huby nezaparili, musíte začať od najnižších teplôt, preto rúru nastavte na 20 – 30°C. Až po dvoch hodinách zvýšte teplotu na 40 – 45 °C a huby sušte tak dlho, kým sa z nich neodparí prebytočná voda. Budú vyžadovať pravidelnú kontrolu otáčanie a premiestňovanie. Je lepšie, ak dvierka rúry necháte mierne pootvorené a zapnete ventilátor. Pripravte sa však na to, že intenzívna hubová aróma bude v celej domácnosti a tak ľahko nevyprchá.
Sumarizácia
- využitie pre základný kuchynský spotrebič, ktorý doma určite máte
- máte možnosť regulovať teplotu aj prúdenie vzduchu
- dobrý výsledok sušenia
- pravidelné otáčanie a prekladanie húb (plechy sú zospodu plné, nepresušia sa naraz z oboch strán)
- spotreba elektrickej energie
- aróma sa šíri po celej domácnosti a vie byť skutočne silná
Sušenie húb v sušičke potravín
Ako sušiť huby v sušičke potravín a aká teplota je správna? Kvalitná sušička potravín/ovocia si poradí aj s hubami. Vždy je lepšie, ak máte model vybavený časovačom a dostatočne citlivým termostatom, ktorý umožní presne nastaviť ideálnu teplotu, doslova po stupňoch. Aj v prípade použitia sušičky platí, že teplota by nemala presiahnuť 45 °C.
Výplet na plátach jednotlivých poschodí by mal byť dostatočne hustý, aby cez ne neskôr neprepadli ani najmenšie usušené kúsky. Ak máte dobrú sušičku potravín, odpadá aj starosť s pravidelným presúvaním “poschodí” – teplý vzduch sa všade dostáva rovnomerne. Výhodou sušičky potravín oproti rúre je fakt, že ju môžete umiestniť aj mimo bežné obytné priestory – napr. do garáže, dielne alebo do komory. Stačí, ak bude mať poblíž elektrickú zásuvku. Hubová vôňa tak nebude v celej domácnosti.
Sumarizácia
- môžete nastaviť teplotu aj čas sušenia
- rovnomerné prúdenie vzduchu aj odvádzanie vlhkosti
- bez nutnosti prekladať pláta
- sušenie húb “lokalizované” na jednom mieste, kde nepodlieha vrtochom počasia
- sušičku potravín môžete umiestniť aj mimo domácnosť (vyhnete sa silnej vôni)
- výborný výsledok sušenia húb
- väčšinou sušička nepojme naraz toľko húb ako veľkoplošné sitá
- prvý pokus nemusí vyjsť (jednu menšiu dávku vyskúšajte nanečisto a experimentujte)
- pri starších typoch hlučnejší chod
Tipy na kvalitné sušičky potravín
Produkt | Hodnotenie | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|
#1 | G21 Paradiso Big | ⭐ 100 % | 51 € | Čítať recenzie |
#2 | Domo DO 600 | ⭐ 98 % | 100 € | Čítať recenzie |
#3 | Guzzanti GZ 710 | ⭐ 96 % | 50 € | Čítať recenzie |
#4 | Ezidri ULTRA FD1000 | ⭐ 94 % | 253 € | Čítať recenzie |
#5 | Sencor SFD 1305 | ⭐ 92 % | 35 € | Čítať recenzie |
#6 | ECG SO 375 | ⭐ 90 % | 39 € | Čítať recenzie |
Menej tradičné, ale fungujúce spôsoby, ako sušiť huby
Zozbierali sme aj ďalšie skúsenosti hubárov a milovníkov húb a medzi nimi našli aj dve zaujímavé možnosti.
✅ Budete potrebovať špajdle a kus polystyrénu, ako základňu. Nakrájané huby napichajte na špajdle tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Naplnené špajdle napichajte do polystyrénu a dajte vysušiť na suché miesto, kde dobre cirkuluje vzduch, napr. aj pri radiátor, ak sa k vám huby dostali až neskôr na jeseň.
✅ Ďalšia možnosť je z hľadiska použitia “materiálu” ešte jednoduchšia – vystačíte s pevnejšou niťou a ihlou. Urobte si hubové retiazky. Spočiatku budú huby držať na mieste, čím viac budú vysušené, o to viac sa budú pod vplyvom gravitácie zosúvať smerom na najnižšie miesto.
Ako vyzerajú dobre usušené huby?
Medzi ukazovák a prostredník zachyťte plátok huby a zatlačte palcom do jednej strany. Ak huba pruží, ešte potrebuje trochu dosušiť, ak praskne a pod prstami šuští, je už dostatočne suchá. Záleží však aj druhu huby, napríklad vysušené bedle sa veľmi drolia, a preto sa hodia skôr na pomletie a na dochucovanie omáčok a polievok.
Kde sušené huby uskladniť?
Uskladnenie húb je pomyselnou korunkou pre úspešné sušenie. Musíte zamedziť tomu, aby sa k hubám dostal vzduch, vlhkosť a škodcovia (napr. mole).
Vložte ich do čistých a vysušených pohárov a vzduchotesne uzavrite. Použiť môžete aj čisté ľanové vrecká, ktoré pevne uviažete po každom odobratí. Umiestnite ich na chladnejšie a tmavé miesto, kde vám sušené huby v dobrej kvalite vydržia aj niekoľko rokov. Ak sa stane, že splesnivejú, isto na ich kvalite, vôni a vzhľade spoznáte, že už nie sú použiteľné do varenia.
Aké sú vaše skúsenosti so sušením húb? Podeľte sa s nami o vaše tipy, pomôžete ostatným.