Trend prípravy domácich potravín sa uberá dvomi smermi. Na jednej strane nájdeme inovácie, napr. v podobe pomalého varenia, na druhej strane sa o pozornosť hlási veľký návrat k tradíciám. Poznáte niečo lepšie ako výborné domáce údené klobásky? Pamätáte si, ako ich pripravoval váš starý otec? O tom, aké možnosti ponúkajú najlepšie domáce udiarne, aj ako z ponuky rozmanitých modelov správne vybrať, sa viac dozviete v nasledujúcom sprievodcovi.
Základom je poznať hlavný princíp údenia a mať chuť experimentovať. Iba tak máte jedinečnú príležitosť potešiť svoje chuťové bunky a pripraviť si zásoby trvanlivých potravín. Pri výbere domácej udiarne treba však zvážiť viacero faktorov. Chcete sa čo najviac priblížiť tradičnému údeniu a máte priestor pre väčšiu stálu udiareň, alebo je pre vás dôležitá kompaktnosť, praktickosť a minimálne nároky na obsluhu?
Udiarne prešli veľkými zmenami – v ponuke nájdete rokmi preverené konštrukcie, ale aj moderné automatické digitálne udiarne, kde stačí iba naložiť mäso, ryby alebo syry a o zvyšok sa už postará samotné zariadenie. Záleží len od toho, aké sú vaše očakávanie a rozpočet. Prešli sme recenzie populárnych udiarní a výsledkom je nasledujúci rebríček, kde nájdete obľúbené produkty v rôznych cenách, veľkostiach aj výbave.
Najlepšie udiarne podľa recenzií a nášho výberu
Poradie | Produkt | Parametre | Hodnotenie | Cena (od) | |
---|---|---|---|---|---|
1. | Najkvalitnejšia Bradley Smoker Original | Spôsob ohrevu: elektrický Typ: udiareň Max. kapacita: 13-15 kg Rozmery: 39 x 30 x 65 cm Hmotnosť: 20,41 kg | ⭐ 100 % | 720 € | Čítať recenzie |
2. | Cena/výkon Klarstein Flintstone | Spôsob ohrevu: elektrický Typ: udiareň Max. kapacita: - Rozmery: 50 x 35 x 74 cm Hmotnosť: 13,5 kg | ⭐ 100 % | 270 € | Čítať recenzie |
3. | Menšia udiareň BRADLEY Smoker 4 rošty | Spôsob ohrevu: elektrický Typ: udiareň Max. kapacita: pojme 13-15kg mäsa, údenín Rozmery: 62 x 80 x 37 cm Hmotnosť: 21 kg | ⭐ 98 % | 920 € | Čítať recenzie |
4. | Kvalitné spracovanie Orange Country Smokers | Spôsob ohrevu: elektrický Typ: udiareň Max. kapacita: na plochu 40,5 x 31 cm Rozmery: 40 x 46 x 40 cm Hmotnosť: - | ⭐ 96 % | 220 € | Čítať recenzie |
5. | Drevená Udiareň TOHOS malá | Spôsob ohrevu: na drevo Typ: udiareň Max. kapacita: 15 - 20 kg Rozmery: 59 x 49 x 110 cm Hmotnosť: - kg | ⭐ 96 % | 237 € | Čítať recenzie |
6. | Nízka cena Gril / udírna na dřevěné uhlí PISA 3in1 | Spôsob ohrevu: na drevené uhlie Typ: udiareň, gril, vodný gril Max. kapacita: - Rozmery: 40 x 40 x 80 cm Hmotnosť: ? | ⭐ 94 % | 58 € | Čítať recenzie |
Obsah článku
Ako správne vybrať domácu udiareň
Mnohí z nás už možno aj zabudli, ako chutia pravé poctivé domáce klobásky alebo aromatická údená slanina. Kupované mäsové výrobky sú síce dostupnou alternatívou, no ak ide o veľkovýrobu, ktorá tlačí na nízku cenu, strácame istotu o kvalite mäsa, nehovoriac o množstve konzervantov a umelých dochucovadiel, ktoré by sa do výrobkov nemali pri domácom údení šancu dostať.
Ak ste sa stali nadšencom grilovania a chcete si aj vyskúšať, ako doma údiť mäso, ryby, klobásu či slaninku, nie je nič jednoduchšie, ako si zaobstarať šikovnú domácu udiarničku. Poradíme vám, na čo sa pri výbere zamerať, aj aké zaujímavé konštrukcie na našom trhu nájdete.
Hlavný princíp údenia
Údenie predstavuje spôsob spracovania a konzervovania potravín, predovšetkým mäsa, a to pomocou dymu z tlejúceho alebo horiaceho dreva. Samotný výsledok a jeho kvalitu ovplyvňuje teplota pri údení aj dĺžka údenia. Potraviny strácajú pri údení vodu, čím sa ich štruktúra stáva nevyhovujúca pre množenie mikroorganizmov. Navyše, pri pomalom horení sa z dreva do dymu uvoľňujú stovky látok, ktoré mäso aromatizujú, ovplyvňujú bielkoviny v mäse a bránia ich neskoršiemu rozkladu.
Dym má fungicídne, baktericídne aj antioxidačné účinky a k tomu, aby dokázal rovnomerne prestúpiť každou časťou mäsa, je dôležité, aby sa jednotlivé kusy medzi sebou ani o konštrukciu udiarne neopierali. V zásade platí, že čím je proces údenia poctivejší a dlhší, o to dlhšiu trvanlivosť potravín zároveň aj dosiahnete.
Čo môžete v udiarni údiť?
Najvhodnejšie sú mäsové zabíjačkové špeciality. Pomerne populárne sa však stali aj menšie prenosné udiarničky, ktoré slúžia na údenie rýb (priamo po ulovení), na údenie syrov, tofu alebo zeleniny.
Koľko potravín chcete údiť?
Jeden z hlavných faktorov výberu vhodnej udiarne bude mať dočinenie s objemom, alebo aj kapacitou udiarenskej komory. Pre praktickosť sa uvádza ako množstvo kilogramov/ litrov, ktoré sa do komory naraz zmestia.
Kapacita môže byť 5 kg, 10 kg, ale aj 25 kg. Spolu s kapacitou prirodzene rastie aj veľkosť udiarne a jej cena. Zároveň platí, že nemá zmysel údiť zopár kilogramov mäsa v objemnej udiarni a spotrebovať tak podstatne viac dreva. Iné je, ak sa podujmete spracovať naraz klobásy pre celú rozvetvenú rodinu. Preto zvážte najmä potenciál využitia vašej budúcej udiarne, množstvo roštov a háčikov a podľa toho prispôsobte výber jej veľkosti.
Z akého materiálu sa vyrábajú udiarne?
Podomácky vyrobené udiarne zvyčajne pozostávali z dvoch materiálov – tehly a dreva. V tehlovej časti bolo umiestnené ohnisko a dymovod odtiaľ viedol dym do drevenej udiarenskej komory. Neskôr sa k nim pridali kovové konštrukcie. V súčasnosti dominujú najmä udiarne z ocele, nerezovej ocele alebo pozinkovaného plechu. Ak hľadáte udiareň s perspektívou dlhej životnosti, stavte na nerezové udiarne z hrubšími stenami, ktoré odolajú poveternostným podmienkam, vlhku aj korózii. Jedinou menšou nevýhodou môže byť ich o niečo vyššia hmotnosť.
Pevné udiarne vs. prenosné udiarne
Viete o tom, že udiareň môže mať aj podobu štýlovej kompaktnej kovovej konštrukcie na kolieskach, ktorá sa nápadné ponáša na gril, či dokonca ešte v lepšom prípade je súčasťou udiarne aj šikovný gril? Ak ste si na brehoch jazera všimli zaujímavé „komíny“, ide zase o pomerne vyhľadávané udiarne na ryby, ktoré sa zmestia aj do kufra bežného auta. Tieto prenosné konštrukcie umožňujú „údenie v malom“, na ktoré nemusíte kupovať desiatky kilov mäsa. Výborne poslúžia pri rodinných záhradných oslavách.
Na opačnej strane sú pevne vybudované udiarne, menších aj väčších rozmerov. Pri ich výstavbe si dajte poradiť od skúsenejších a stavajte aj s ohľadom na susedov. Niekoľkodňové dymenie do dvora sa nemusí pozdávať ani tolerantnému susedovi, iba ak by ste sa s dobrotami podelili. Vždy je lepšie, ak udiareň stojí ďalej od stavieb na pozemku. V prípade požiaru zhorí „iba“ komora a nie strecha na dome.
Elektrické udiarne vs. udiarne na drevo
Existuje niekoľko typov udiarní, líšia sa použitým materiálom, ale aj spôsobom distribúcie tepla.
Udiarne na drevo
Naši starí otcovia používali klasické udiarne na drevo. Do kovového alebo z tehál vystavaného ohniska sa prikladalo drevo. Dym sa dymovodom viedol do vzdialenejšej, vyššie položenej drevenej komory na údenie. Na ohnisku sa dalo regulovať horenie dreva a spolu s tým aj teplota dymu. Tento typ udiarní sa dá v hotovom stave kúpiť aj v súčasnosti. Jediným zdrojom tepla a dymu je horiace drevo. Na záhrade zaberá viac miesta a vyžaduje opakovanú kontrolu mäsa, pravidelné prikladanie dreva a samozrejme, zvýšiť pozornosť, aby údenie neskončilo požiarom. Výsledok však pri troche cviku stojí za to!
Elektrické udiarne
Modernou alternatívou sú elektrické udiarne. V ich základe sa ukrýva výhrevné teleso, ktoré produkuje teplo prestupujúce cez menšie množstvo drevnej drte, brikiet alebo pilín. S podstatne menším vynaloženým úsilím a dokonca aj bez skúseností sa dokážete dopracovať k zaujímavým kulinárskym údeným pochúťkam. V rámci tejto kategórie nájdete dve základné skupiny: manuálne a digitálne (automatizované) elektrické udiarne.
- V prípade manuálnych elektrických udiarní zapnete zariadenie, otočným gombíkom nastavíte teplotu a vložené potraviny priebežne kontrolujete.
- Digitálne elektrické udiarne dostali podstatne lepšiu výbavu. Môžu mať digitálny ovládací panel, kde nielen nastavíte vhodnú teplotu, ale aj čas údenia alebo postupné dávkovanie drevnej zmesi. Celý proces je plne automatizovaný a prebieha aj bez vašej prítomnosti. Základom je však vedieť, koľko času bude konkrétny druh mäsového výrobku potrebovať.
Základné metódy údenia a ich výsledok
Odborníci na domáce údenie ovládajú tri základné postupy, z ktorých každý má svoje opodstatnenie. Dĺžka údenia priamo súvisí s trvanlivosťou výsledného produktu. Ako sa rýchlo zorientovať?
Údenie studeným dymom
Pri studenom údení sa používa dym s teplotou 20 – 25 °C. Samotný proces prebieha približne 24 – 72 hodín. Môžete si takto pripraviť mäsové trvanlivé výrobky dlhodobej spotreby. Vhodné pre klobásy a suché salámy, ktoré je treba uskladniť na tmavšom, suchom a dobre vetranom mieste, napr. v špajzi.
Údenie teplým dymom
Údenie dymom o teplote 50 – 60 °C zvládnete už počas jedného dňa. Trvá približne 6 – 10 hodín. Používa sa pre potraviny so stredne dlhou dobou trvanlivosti. Najskôr musíte mäso namočiť do vody s teplotou od 60 – 70 °C. Nechať preschnúť a následne až začať s údením. Tento postup je vhodný pre slaninu, mäkké salámy, údené mäso a párky.
Údenie horúcim dymom
Už zrejme tušíte, že teplota narastie, dĺžka prípravy ale aj trvanlivosti sa skráti. Údenie prebieha v dyme s teplotou 100 °C, trvá 1 – 4 hodiny. Výsledkom je výrazne aromatické mäso určené na okamžitú spotrebu a záhradná párty nadobudne zrazu úplne nový rozmer. Najskôr musíte mäso ponoriť do vody s teplotou 90 °C. Po osušení ho preložíte do udiarne s počiatočnou teplotou 60°C a po chvíli dvíhate teplotu na 100 °C. Počas údenia sa prikladajú aj mokré piliny, aby ste dosiahli intenzívneho dymu.
Ceny udiarní
Chcete kúpiť domácu udiareň, no nemáte prehľad v cenách a prevedení? Nasledujúce delenie vám sprostredkuje základné nasmerovanie.
Udiarne do 100 €
Už aj za primeranú cenu, ktorá nezaťaží rodinný rozpočet, si môžete zadovážiť menšiu prenosnú kovovú udiarničku na drevo, uhlie alebo brikety. Poskytujú kapacitu približne na 5 – 10 kg potravín. Mimoriadne obľúbené sú modely s BBQ grilom a kompaktné udiarne na ryby.
Udiarne do 400 €
Stredná cenová kategória už ukazuje, aký potenciál môže takáto výbava ponúkať. Ide o kategóriu, kde nájdete viaceré v súčasnosti najpredávanejšie udiarne. Môže ísť o manuálne elektrické udiarne alebo výborne spracované drevené udiarne v typickom tvare domčeka. Veľmi dobrý pomer cena/kvalita aj cena/kapacita.
Udiarne od 400 €
Čo nájdete v cene od 400 €? Ak plánujete pravidelné údenie s minimálnou námahou, nepremeškajte zaujímavé elektrické udiarne s digitálnym ovládaním a plne automatizovaným chodom. Ako stvorené pre náročných! Ponúkajú množstvo nastavení aj multifunkčnosť. Vďaka vyššej kapacite (cez 20 kg mäsa) sú vhodné aj na profesionálne použitie, alebo na prípravu údených pochúťok v gastropodniku.
Najlepšie značky udiarní
Hľadáte optimálny pomer cena/kvalita? Alebo si dáte záležať na špičkových materiáloch, bez ohľadu na cenu? Odporúčame vyhľadať si testy udiarní, v ktorých môžete nájsť aj nasledujúcich výrobcov. S výrobou udiarní majú bohaté skúseností a vedia, čo spotrebitelia najviac vyhľadávajú.
- Kaiser – Obľúbené prenosné elektrické udiarne s kapacitou od 5 – 20 kg. Výborná cenová dostupnosť. Kvalitné udiarne na mäso, klobásky aj ryby.
- Rulyt – Zástupca tradičných drevených udiarní s optimálnou kapacitou. V základnej cene je udiarenská komora. Ohnisko a dymovod je už na domácom majstrovi.
- Klarstein – Udiarňam nemeckej značky Klarstein nie je čo vytknúť. Spotrebiteľom ponúkajú dobrý pomer cena/veľkosť. Zaujme napríklad prevedenie elektrickej udiarne Flinstone.
- Tepro – Alternatívne 2v1 zariadenia (udiareň + gril) v zaujímavom prevedení na kolieskach (štýl lokomotíva).
- Happy Green – Jednoduché a kompaktné udiarne na drevo v kombinácii s grilovacou plochou – vhodné na výrobu pochúťok pre záhradnú oslavu alebo na chatu.
- Bradley Smoker – Prémiové elektrické, plneautomatizované udiarne. Ich prednosťou je dôraz na rovnomerné prúdenie dymu vo všetkých miestach komory. Vybavené zásobníkom na briketky, ovládateľné dokonca aj prostredníctvom smartfónu.
- Tohos – Overené súpravy veľkej záhradnej drevenej udiarne a kovového ohniska a dymovodom.
Najčastejšie kladené otázky – FAQ
Na akom dreve údiť?
Najvhodnejšie je čerstvé drevo z listnatých stromov. Používať sa môže aj dub, buk, lieska, javor, orech či jelša. V menšom množstve a v záverečnej fáze aj drevo z ovocných stromov (napr. čerešňa, slivka). Majú však silný aromatický a nasladlý účinok, preto radšej menej, ako veľa. Každé drevo dodáva mäsu svoju charakteristickú arómu a výsledok tak môže byť vždy mierne odlišný. Pozor na brezu. Treba ju očistiť od bielej kôry, inak sa z nej bude uvoľňovať decht. Drevo z ihličnatých stromov je na údenie nevhodné.
Aké sú hlavné časti domácej udiarne?
Ohnisko (z kovu alebo tehál), udiarenská komora (niekde nazývaná aj ako skriňa), dymovod, komín, háčiky na zavesenie, poprípade aj rošty.
Ako údiť ryby?
Údenie dymom dodáva rybacine nezameniteľnú a originálnu chuť. Pre zahájením údenia musíme ryby nasoliť – buď vtieraním soli do zárezov, alebo ponorením do slaného roztoku (tzv. soľanka – cca 90 g soli na 1 liter vody s teplotou vody od 1 – 5 °C, po dobu 8 hodín). Rybacina sa totiž nedá dodatočne dosoliť. Po vybratí z roztoku treba ryby zbaviť povlaku a dochutiť mletými koreninami a cesnakom. Dôkladne ich pripevníme o háčiky, aby pri údení neskĺzli. Ryby sa dajú dobre pripraviť údením v teplom dyme. Spočiatku ich zasterilizujeme na teplote 80 °C a zvyšok času pokračujeme udržiavaním teploty 60 – 70 °C. Čas prípravy záleží od druhu a veľkosti rýb. Jasným znakom pripravenosti je však krásne zlatohnedá farba.
Ako údiť klobásy?
Na prípravu klobás sa využíva údenie studeným dymom. Hotové, odležané a vychladené klobásy vložíme na polhodinu do vody s teplotou 30 °C. Následne ich premiestnime do udiarne vyhriatej dymom na 30 – 40 °C. Hneď ako oschne povrch, zasypeme ohnisko vlhkými pilinami a znížime teplotu dymu na odporúčaných 20 °C. Údenie klobás trvá minimálne 24 hodín, no môže sa natiahnuť aj na 3 dni.
Poradie | Produkt | Parametre | Hodnotenie | Cena (od) | |
---|---|---|---|---|---|
1. | Najkvalitnejšia Bradley Smoker Original | Spôsob ohrevu: elektrický Typ: udiareň Max. kapacita: 13-15 kg Rozmery: 39 x 30 x 65 cm Hmotnosť: 20,41 kg | ⭐ 100 % | 720 € | Čítať recenzie |
2. | Cena/výkon Klarstein Flintstone | Spôsob ohrevu: elektrický Typ: udiareň Max. kapacita: - Rozmery: 50 x 35 x 74 cm Hmotnosť: 13,5 kg | ⭐ 100 % | 270 € | Čítať recenzie |
3. | Menšia udiareň BRADLEY Smoker 4 rošty | Spôsob ohrevu: elektrický Typ: udiareň Max. kapacita: pojme 13-15kg mäsa, údenín Rozmery: 62 x 80 x 37 cm Hmotnosť: 21 kg | ⭐ 98 % | 920 € | Čítať recenzie |
4. | Kvalitné spracovanie Orange Country Smokers | Spôsob ohrevu: elektrický Typ: udiareň Max. kapacita: na plochu 40,5 x 31 cm Rozmery: 40 x 46 x 40 cm Hmotnosť: - | ⭐ 96 % | 220 € | Čítať recenzie |
5. | Drevená Udiareň TOHOS malá | Spôsob ohrevu: na drevo Typ: udiareň Max. kapacita: 15 - 20 kg Rozmery: 59 x 49 x 110 cm Hmotnosť: - kg | ⭐ 96 % | 237 € | Čítať recenzie |
6. | Nízka cena Gril / udírna na dřevěné uhlí PISA 3in1 | Spôsob ohrevu: na drevené uhlie Typ: udiareň, gril, vodný gril Max. kapacita: - Rozmery: 40 x 40 x 80 cm Hmotnosť: ? | ⭐ 94 % | 58 € | Čítať recenzie |