Ovládnite s metódou sous-vide umenie majstrov kulinárov! Netrúfate si na to? S dobrým kuchynským pomocníkom si aj doma vo vašej kuchyni môžete pripraviť pokrmy bohaté na živiny a doteraz nepoznanú plnosť chutí. Vybrali sme pre vás najlepšie sous-vide variče, ktoré vynikajú svojím prevedením, vlastnosťami a jednoduchosťou ovládania.
Metóda sous-vide je veľmi špecifický spôsob prípravy pokrmov a neosloví každého. Vyžaduje špeciálne podmienky, a to predovšetkým vytvorenie vákua okolo varenej potraviny, dodržanie presne stanovenej teploty, ktorá je aj niekoľko desiatok stupňov Celzia pod bodom varu, a tiež niekoľkohodinové varenie. Už z týchto troch základných predpokladov je zrejmé, že nepôjde o klasické varenie na sporáku, ktoré sa dá zvládnuť do polhodinky. Na metódu sous-vide sa používajú sous-vide elektrické hrnce (resp. pomalý hrniec s funkciou sous-vide), no obľúbenejšou voľbou sa stali ponorné sous-vide variče, ktorá sa pomocou klipu (spony) dajú zachytiť o okraj akéhokoľvek hrnca.
Nasledujúci sprievodca vám krok za krokom povie viac o tom, čo je sous-vide varenie, čo všetko si k nemu pripraviť a nebude chýbať ani motivačný aspekt – teda všetky výhody, ktoré sa s týmto spôsobom prípravy pokrmov spájajú. Zosumarizujeme základné informácie o sous-varičoch – vrátane výkonu, možnostiach nastavenia času a teploty, či bezpečnosti používania. Odporúčame zamerať sa na testy a recenzie sous-vide varičov, ktoré vám uľahčia rozhodovanie a nasmerujú vás ku kvalitných produktom. Zaujímavý výber overených modelov nájdete aj v nasledujúcom rebríčku.
Najlepšie sous-vide variče podľa recenzií a nášho výberu
Produkt | Info | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Lauben Sous Vide Stick SV01 | Víťaz testu, najlepší na trhu ✔️ Výkon 1200 W zaistí okamžité a presné ohriatie vody na požadovanú teplotu ✔️ Jednoduché ovládanie, minimalistický dizajn ✔️ Spodná časť z bezpečnej nerezovej ocele, držadlo príjemné na dotyk ✔️ Výkonná pumpa pracuje extra ticho ✔️ Veľmi dobré recenzie 📌 od 100 € | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#2 | Klarstein Quickstick Sous Vide | Vynikajúce recenzie ✔️ Konštantná teplota v celom hrnci vďaka integrovanému cirkulačnému čerpadlu ✔️ Teplota nastaviteľná od 50-95 °C ✔️ Presné nastavenie teploty (+/-0,2 °C) ✔️ Pre nádoby s kapacitou až do 20 litrov od výšky 18 cm ✔️ Automatické vypnutie pri nízkom stave vody 📌 od 80 € | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#3 | Klarstein Quickstick Smart Sous Vide | Ďalší varič na zváženie ✔️ Jeden z najpredávanejších ✔️ 3D cirkulácia s rýchlosťou 8,5 litra za minútu pre rovnomerné rozloženie teploty ✔️ Nastaviteľná teplota od 20 do 95 °C ✔️ Ovládanie pomocou aplikácie pre iOS alebo Android (má wifi), zabudovaný receptár ✔️ S časovačom 📌 od 100 € | ⭐ 98 % | Čítať recenzie |
#4 | Steba Sous-Vide SV 50 | Najlepší aj na profi využitie ✔️ Jednoduchý a všestranný prístroj, používaný aj v profesionálnej gastronómii ✔️ Vhodný pre nádoby s hĺbkou min.15 cm ✔️ Aktuálny stav teploty na LCD displeji, presná regulácia teploty, časovač ✔️ Nemecká kvalita ✔️ Povrch z ušľachtilej ocele, presná elektronická regulácia teploty až na 99 ° C, odchýlka 0,5 °C. 📌 od 179 € | ⭐ 96 % | Čítať recenzie |
#5 | TFA 14.1550.01 SOUSMATIC | Zaujímavá alternatíva ✔️ Vyrobený z ušľachtilej ocele ✔️ Vhodný do akéhokoľvek hrnca s objemom 25 litrov ✔️ Zobrazuje aktuálnu teplotu a časovač až do 99 hodín ✔️ Inteligentný automatický alarm, ktorý zabraňuje pripáleniu 📌 od 170 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
Obsah článku
Ako vybrať sous-vide varič
Zrejme to poznáte aj vy. Výbava kuchynských spotrebičov sa mení podľa preferovaného spôsobu prípravy potravín. Varenie v parnom, pomalom či tlakovom hrnci prináša zakaždým iný výsledok. Našťastie, časy, kedy hrali prím polotovary, sú definitívne za nami. V mnohých slovenských kuchyniach sa už varí nielen chutne, ale aj zdravo. Hoci je sous-vide pre mnohých neznámou, ak ste už mali možnosť ochutnať jedlá pripravené touto metódou, isto nám dáte za pravdu, že uspokoja aj tých najnáročnejších, ktorí si zakladajú na vysokej výživovej hodnote potravín.
Čo je varenie sous-vide
V stručnosti by sme varenie sous-vide mohli opísať ako pomalé varenie vo vákuu pri udržaní konštantnej teploty, ktorá nedosahuje pod varu. Francúzske označenie znamená vo voľnom preklade “vo vákuu”.
Predstavte si kvalitný a čerstvý hovädzí steak, ktorú spolu s koreninami alebo bylinkami vložíte do vrecka, odsajete okolitý vzduch a vákuovo ho uzavriete. Následne ho vložíte do hrnca s vodou, kde sa bude variť 4 hodiny pri sústavne udržiavanej teplote 60 °C. Medium rare steak pripravený metódou sous vide bude mať krásnu štruktúru, výnimočne bohatú mäsovú chuť a uchová sa v ňom prevažná časť hodnotných živín.
- Ak sa totiž potraviny varia pri nižšej teplote, zachováva sa objem potravín, množstvo minerálov aj vitamínov. Zároveň sa však musia variť dlhšie, aby sa varením zničili všetky škodlivé mikroorganizmy.
- Ak sa potraviny varia bez prístupu vzduchu, neprichádzajú o vitamíny, ktoré sa rozkladajú oxidáciou. Práve preto je metóda sous-vide vhodná aj na prípravu ovocia a zeleniny, ktoré potrebujete tepelne upraviť.
Už asi tušíte, že varenie sous-vide vyžaduje nielen základnú a nevyhnutnú výbavu (vákuovačka a sous-vide varič), rovnako tak má vyššie nároky aj na čas varenia a plánovanie. Odmenou však môžu byť také kulinárske dobroty, na akých ste si pochutnávali v drahších reštauráciách.
Výhody a nevýhody sous-vide prípravy
- Sous-vide varenie je považované za takmer bezstratový spôsob varenia. Vo varených potravinách sa uchováva ich prirodzená chuť, šťavnatosť, tuky, vitamíny aj minerály. Varením potraviny nestrácajú na svojom objeme (nezmršťujú sa tak, ako pri restovaní či pečení, kde sa z nich odparuje voda).
- Ide o pohodlný spôsob varenia. Hoci samotné varenie môže trvať dlhšie, potraviny stačí vložiť do vreciek, pridať podľa potreby koreniny, soľ, či bylinky, odsať vzduch, vákuovo uzavrieť a vložiť do teplého “kúpeľa”. Zvyšok práce už za vás urobí sous-vide varič. Nemusíte stať pri panvici, ani nič pravidelne miešať a kontrolovať.
- Ide o čistý spôsob varenia. Vyberiete jeden hrniec, do ktorého nalejete čistú vodu. Cez okraj prevesíte sous-vide varič a prístroj zapnete. Do hrnca vkladáte potraviny vo vákuovo uzatvorených vreckách. Žiadne špinavé kuchynské riady naviac. Dokonca aj hrniec, v ktorom sous-vide varenie prebieha, zostáva čistý.
- Ak sa chcete pustiť do sous-vide varenia, potrebujete mať doma vákuovačku, jednorazové vrecká na vakuovanie, alebo zip lock vrecká (na opakované použitie), sous-vide varič.
- Jedlo bude hotové až za niekoľko hodín (záleží do druhu a množstva). Metóda preto nie je vhodná pre ľudí, ktorí zvyknú variť v časovej tiesni.
S akými predsudkami sa môžete stretnúť?
- Variť v umelých sáčkoch je nezdravé! Odpoveď: Na vákuovanie a pri sous-vide varení sa používajú zdravotne nezávadné certifikované vrecká, ktoré sú vhodné na kontakt s potravinami a nevylučujú zdraviu škodlivé látky.
- Sous-varenie je náročné! Odpoveď: Samotná príprava a nabalenie do vreciek vám môže zabrať iba niekoľko minút. Potom už nad varením preberá kontrolu samotný varič (udržuje teplotu, meria čas, sleduje hladinu vody).
- Nízka teplota nezničí patogény! Odpoveď: Pri sous-vide varení používajte tabuľky, v ktorých nájdete odporúčané teploty aj dĺžku varenia pre konkrétny druh potraviny. Väčšinu baktérií v živočíšnych produktoch ničí už teplota 55-60 °C. Dbajte na vysokú kvalitu surovín a nepodceňte hygienu.
Základné typy sous-vide varičov
Poďme už od teoretickej stránky k praktickému výberu sous-vide variča. V princípe vyberáte medzi dvomi na pohľad rozdielnymi konštrukciami.
Sous-vide hrniec
Elektrický sous-vide varný hrniec je samostatný elektrický spotrebič s integrovanou výhrevnou jednotkou a ovládacím panelom, na ktorom nastavujete teplotu a čas varenia. Má obdĺžnikový alebo štvorcový tvar, ponáša sa na multifunkčný hrniec alebo pekáreň na chlieb. Pod vekom sa ukrýva nádoba s objemom na priemerne 6-8 litrov. Ide o priestorovo výrazný spotrebič, ktorý zaberie dosť miesta aj polici v komore. Možno aj to je dôvod, prečo si väčšiu pozornosť kupujúcich získali ponorné variče na sous-vide.
Sous-vide varič
Ponorné sous-vide variče vyzerajú ako robustnejšie tyčové mixéry. Tam sa však ich podobnosť končí. Zvislý spotrebič tvorí výhrevná časť a teplotne izolovaná rukoväť, na ktorej je menší displej a niekoľko ovládacích tlačidiel. Súčasťou tela variča je aj spona, alebo klip, za pomoci ktorého sa spotrebič zavesí o okraj hrnca. Väčšina modelov si nekladie veľké nároky na hrniec. Môže to byť teda bežný hrniec, ktorý používate na varenie. Základom je však použiť takú varnú nádobu, ktorej hĺbka je väčšia ako odporúčaná minimálna hĺbka (napr. od 15 alebo 18 cm a viac). Následne sa prístroj zapojí do elektrickej siete a uvedie do chodu. Zaberá málo miesta, je ľahko prenosný a dá sa použiť s rôznymi nádobami.
📌 Ak ešte vo výbave nemáte vákuovačku, jej výberu, parametrom a funkciám sme sa venovali v sprievodcovi Ako vybrať vákuovačku potravín.
Príkon sous-vide varičov
Sous-vide variče sú prístroje elektrické, so sieťovým napájaním. Príkon väčšiny dostupných produktov sa pohybuje v intervale od 800 – 1500 W. Elektrickú energiu využíva na ohrievanie vody a aj na pohon integrovaného cirkulačného čerpadla, aby sa zohriata voda dostala do celého objemu nádoby rovnomerne.
Maximálna kapacita vody
Pri sous-vide hrncoch je maximálna kapacita vody stanovená objemom integrovanej nádoby (napr. max 8 litrov).
V prípade ponorných sous-vide varičov sa môžete rozhodnúť pre rôzne veľké nádoby, záleží na množstve naraz varených porcií. Nemá predsa význam zohrievať veľké množstvo vody, ak pripravujete večeru pre dvoch. Ak však chcete, aby varič pracoval efektívne a bolo vôbec v jeho schopnostiach dosiahnuť nastavenú teplotu, všímajte si informáciu o maximálnej kapacite vody, ktorú môžete do hrnca naliať. Priemerne ide o hodnotu 20 litrov, výkonnejšie modely dokážu zohriať aj objemy do 30 l.
Materiálové prevedenie
S materiálmi sa pri sous-vide varičoch príliš neexperimentuje. Výrobcovia stavili na overené materiály s dobrými vlastnosťami.
Ide o kombináciu ušľachtilej ocele, ktorá sa používa na telo variča a tepelne odolného plastu, ktorý pokrýva časť rukoväte. Ponorný model zaberie v kuchynskej skrinke približne rovnaký priestor ako ponorný mixér. Ak aj v popise natrafíte na vyššiu hmotnosť variča, nemusíte sa obávať, že by sa nejako negatívne prejavila na manipulácii s prístrojom. Po prevesení cez okraj nádoby s varičom už počas varenia nepracujete.
Nastavenie teploty a času
Ak je vám už z vyššie uvedených informácii jasné, jednou z predností sous-vide varičov je ich schopnosť udržiavať presne stanovenú teplotu.
Už aj priemerné domáce modely pracujú iba s odchýlkou 0,5 °C. Tie najlepšie sous-vide variče sú natoľko presné, že ich odchýlka je iba 0,1 °C. Každý sous-vide varič teda disponuje možnosťou nastavenia teploty. Na hlavici prístroja (ovládacom paneli) je zopár tlačidiel, alebo jedno otočné “koliesko”, ktorým podľa ingrediencií volíte tú správnu teplotu.
Bežnou výbavou je tiež praktický a pomerne často využívaný časovač, ktorý umožňuje nastaviť dobu varenie v desiatkach hodín.
📌 Čo sa stane so sous-vide varičom, ak sa voda v hrnci odparí, alebo klesne pod limitnú hodnotu? Varič vás na nedostatok vody upozorní zvukovým signálom, cez aplikáciu v telefóne (ak má vo výbave Bluetooth/Wifi), alebo sa sám bezpečne vypne.
Ceny sous-vide varičov
Sous-vide variče nepatria práve k najlacnejším kuchynským spotrebičom. V ich cene sa totiž odráža schopnosť účinne ohrievať vodu a udržiavať jej teplotu na presne nastavenej hodnote. Zároveň, musí byť pre rovnomerné zohrievanie zabezpečená aj cirkulácia vody. To všetko je ukryté v kompaktnom ponornom prístroji, ktorý disponuje aj dostatočne vysokým stupňom ochrany proti vniknutiu vody (napr. IPX7). Koľko teda zaplatíte za kvalitný varič na sous-vide?
Sous-vide variče do 100 eur
Najlacnejší sous-vide varič kúpite približne za 50 eur. V cene od 80 – 100 eur už potom nájdete viaceré najpredávanejšie sous-vide variče na trhu s dobrými užívateľskými hodnoteniami. Aj napriek nižšej cene sa nemusíte obávať zlej kúpy. Môžu disponovať o niečo nižším výkonom, a teda pracujú aj s menšou vodnou kapacitou. Na nenáročné domáce používanie by však mali postačovať. Nájdete tu modely zn. Klarstein, Silvercrest, Profi Cook.
Sous-vide variče do 200 eur
O kus lepšie z hľadiska výkonu aj kvality prevedenia sú na tom sous-vide variče zo strednej cenovej kategórie. Nájdete tu varné sous-vide hrnce, polo- až profesionálne ponorné modely, niektoré dokonca v sade s vakuovačkou a sous-vide sáčkami. Ponúkajú vysokú spoľahlivosť a zvládnu aj časté používanie. Najlepšie skúsenosti majú užívatelia s varičmi zn. Lauben, Steba, TFA, Klarstein.
Sous-vide variče od 200 eur
Ponuka, ktorá je určená pre náročných používateľov alebo komerčné využitie v reštauráciách. Vysoká presnosť pri udržiavaní teploty vody, dôraz na kvalitu materiálov a rýchlosť dosiahnutia nastavenej teploty. Zvládnu naraz uvariť väčšie množstvo porcií súčasne.
Najlepšie značky sous-vide varičov
Pozrime sa na záver niekoľko vybraných značiek, ktorých sous-vide variče patria k najvyhľadávanejším.
- Lauben – Sous vide varič zn. Lauben ponúka všetko, čo od kvalitného produktu tohto typu očakávať. Moderný vzhľad, jednoduché ovládanie, dobrý výkon v spojení dôrazom na bezpečnosť. Súčasťou balenia sú aj zip lock vrecká na opakované použitie. Môžete začať s varením hneď od prvého dňa!
- Klarstein – Táto nemecká značka to naplno rozbehla aj v kategórii sous-vide varičov. Väčší výber, veľmi dobrý pomer cena / výkon, moderné technológie aj výhodne sety spolu s vákuovačkou. Najpredávanejšie sous-vide variče na trhu.
- Steba – Ďalšia nemecká značka v tomto zozname si dáva záležať na prvotriednych materiáloch. Variče sú vhodné nielen na domáce využitie, ale aj ako efektívne gastro vybavenie. Prístroj, ktorý dokáže ohrievať až 30 l vody na nastavenú teplotu s odchýlkou 0,1 °C.
- TFA – Plne vybavené sous-vide variče od nemeckého výrobcu TFA patria k poloprofesionálnym prístrojom, ktoré dostali do výbavy efektívny cirkulačný obeh a rozšírené možnosti nastavenia.
- Silvercrest (Lidl) – Cenovo dostupný model vhodný na základné domáce používanie a prvý kontakt so sous-vide varením.
Produkt | Info | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Lauben Sous Vide Stick SV01 | Víťaz testu, najlepší na trhu ✔️ Výkon 1200 W zaistí okamžité a presné ohriatie vody na požadovanú teplotu ✔️ Jednoduché ovládanie, minimalistický dizajn ✔️ Spodná časť z bezpečnej nerezovej ocele, držadlo príjemné na dotyk ✔️ Výkonná pumpa pracuje extra ticho ✔️ Veľmi dobré recenzie 📌 od 100 € | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#2 | Klarstein Quickstick Sous Vide | Vynikajúce recenzie ✔️ Konštantná teplota v celom hrnci vďaka integrovanému cirkulačnému čerpadlu ✔️ Teplota nastaviteľná od 50-95 °C ✔️ Presné nastavenie teploty (+/-0,2 °C) ✔️ Pre nádoby s kapacitou až do 20 litrov od výšky 18 cm ✔️ Automatické vypnutie pri nízkom stave vody 📌 od 80 € | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#3 | Klarstein Quickstick Smart Sous Vide | Ďalší varič na zváženie ✔️ Jeden z najpredávanejších ✔️ 3D cirkulácia s rýchlosťou 8,5 litra za minútu pre rovnomerné rozloženie teploty ✔️ Nastaviteľná teplota od 20 do 95 °C ✔️ Ovládanie pomocou aplikácie pre iOS alebo Android (má wifi), zabudovaný receptár ✔️ S časovačom 📌 od 100 € | ⭐ 98 % | Čítať recenzie |
#4 | Steba Sous-Vide SV 50 | Najlepší aj na profi využitie ✔️ Jednoduchý a všestranný prístroj, používaný aj v profesionálnej gastronómii ✔️ Vhodný pre nádoby s hĺbkou min.15 cm ✔️ Aktuálny stav teploty na LCD displeji, presná regulácia teploty, časovač ✔️ Nemecká kvalita ✔️ Povrch z ušľachtilej ocele, presná elektronická regulácia teploty až na 99 ° C, odchýlka 0,5 °C. 📌 od 179 € | ⭐ 96 % | Čítať recenzie |
#5 | TFA 14.1550.01 SOUSMATIC | Zaujímavá alternatíva ✔️ Vyrobený z ušľachtilej ocele ✔️ Vhodný do akéhokoľvek hrnca s objemom 25 litrov ✔️ Zobrazuje aktuálnu teplotu a časovač až do 99 hodín ✔️ Inteligentný automatický alarm, ktorý zabraňuje pripáleniu 📌 od 170 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |