“Nikdy sa mi nepodarí pripraviť ryžu, tak ako mojej mame!” Jedna zo základných potravín aj nášho, slovenského jedálnička, dokáže vyčarovať nenápadnú vrásku na čele, najmä ak už niekoľko pokusov predtým zlyhalo. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako uvariť ryžu. Čaká na vás zbierka overených postupov, rád a tipov, s ktorými varenie ryže zvládnete na jednotku.
Obsah článku
Tajomstvo dokonalej ryže sa ukrýva v overenom postupe, pomeroch aj voľbe vhodného druhu ryže. To, čo sa môže zdať ako tajné finty skúsených gazdiniek, je v skutočnosti iba správny sled krokov. Každý, kto sa zvŕta v kuchyni a skúšal ryžu variť prvý krát, zažil zopár nevydarených pokusov. Raz prihorela, inokedy sa ryža rozvarila alebo naopak, bola viac “al dente” ako ste mali v úmysle. Príprava ryže podľa nasledujúcich receptov je jednoduchá. Spolu s nami sa naučíte nielen variť sypkú, nadýchanú ryžu, ale aj mierne lepivú (dochutenú “po slovensky), v mikrovlnke aj ryžovare. Tak poďme na to!
Varenie alebo dusenie ryže: Aký je rozdiel?
Skôr, ako sa pustíme do receptov, skúsme si objasniť dva základné pojmy, pretože práve podľa nich sa líšia aj postupy, ktoré v kuchárskych knihách a na internete nájdete:
- Pri dusení zalejete ryžu iba nevyhnutným množstvom vody (v správnom pomere k ryži), tak, aby ryža do seba vodu vsiakla, zmäkla, no nerozvarila sa. Nič nezlievate, iba ju priamo servírujete na tanier.
- Pri varení zase zrnká ryže zalejete väčším množstvom vody, podobne ako cestoviny. Ryžu po uvarení zlejete cez hustejšie sitko, prepláchnete a podávate sypkú.
Základný recept, ako pripraviť ryžu dusením
Pýtate sa, ako sa varí výborná dusená ryža? Pripravíme si nasledujúce ingrediencie:
- 1 šálku ryže (najlepšie guľatozrnnej)
- 2 šálky vody
- 1 cibuľu
- 2 lyžice rastlinného oleja alebo bravčovej masti
- soľ alebo zeleninovú koreniacu zmes (“vegeta”)
📌 Jedna šálka má objem cca 250 ml. Uvarená ryža z jednej šálky vám vystačí priemerne na 4-5 porcií. Úmerne môžete množstvo zvyšovať (napr. na 1,5 šálky ryže idú 3 šálky vody, atď).
Postup:
- Suché zrnká ryže nasypeme do šálky. Zo šálky presypeme do väčšej misky, kde ju niekoľko krát prepláchneme a scedíme, až kým sa nezbaví prebytočného škrobu. Necháme odkvapkať. Ak by v zrnkách ryže zostalo veľa škrobu, nadmerne by sa lepila.
- Do rýchlovarnej kanvice dáme zohriať 2 šálky vody (môžete aj 50 ml pridať, lebo časť vody sa stihne odpariť).
- Pripravíme si cibuľu. Obľúbené sú dva spôsoby. V prvom ryžu nakrájame nadrobno, osmažíme na oleji a následne pridáme na osmaženie premytú ryžu. V druhom sa zase ryža osmaží iba na oleji, do cibule sa napichá 5 klinčekov a pridáva sa až po zaliatí vodou.
- Ryžu restujeme za stáleho miešania na oleji, kým nestratí svoju bielu farbu, teda do sklovita. Mala by pri miešaní začať “vŕzgať”. Zľahka ju posolíme.
- Zalejeme 2 šálkami horúcej vody a dôkladne premiešame.
- Takto pripravenú ryžu zakryjeme pokrievkou, na ktorej by mal byť otvor na unikanie prebytočnej pary. Na miernom ohni varíme 15 – 20 minút. Ryža by mala do seba vodu nasať a zmäknúť. Pri dodržaní postupu nebude lepivá, ale krehká a nadýchaná. Ak chcete docieliť peknú bielu farbu, pridajte do vody aj lyžičku citrónovej šťavy.
👉 Naša rada: Pri dusení pokrievku neotvárajte a nemiešajte. Miešaním sa totiž uvoľňuje škrob, kvôli ktorému by zostala ryža nadmieru lepkavá.
Tipy, ako ryžu dochutiť
Do základu k cibuli môžete pridať aj nakrájanú slaninku, ryža síce naberie pár kalórií navyše, ale bude krásne voňať. K ryži sa hodí aj nadrobno nakrájaná uvarená mrkva, konzervovaný hrášok, šampiňóny alebo kukurica. Ofarbiť ju môžete kari korením, šafránom alebo mletou červenou paprikou. Ak máte radi výraznejšiu a voňavejšiu chuť, môžete k cibuli na úvod pridať aj dva strúčiky prelisovaného cesnaku. V niektorých rodinách majú vo zvyku pridávať do vody miesto soli zeleninový alebo hubový bujón alebo použiť zohriaty vývar.
Sypká ryža? Tu je základný postup
Tento postup je jednoduchší. Ryžu varíme vo väčšom množstve vody, podobne ako cestoviny.
✅ Do väčšieho hrnca dáme variť mierne osolenú vodu. Ryžu premyjeme pod tečúcou vodou (hlavne, aby sa zbavila nečistôt). Po zovretí vody ju pridáme do hrnca, premiešame, stlmíme oheň a varíme, kým nezmäkne. Na záver precedíme a zľahka prepláchneme.
Ak chcete, aby bola sypká ryža chutnejšia, rozpustite na panvici plátok masla. Ryžu na panvici chvíľku prehrejte a premiešajte s maslom.
Ako uvariť ryžu v ryžovare?
Ryžovar – obľúbený, na ovládanie a používanie nenáročný malý kuchynský spotrebič, ktorý láka priaznivou cenou. Nemáte už odvahu na klasické varenie ryže v hrnci a chcete si kúpiť ryžovar? Toto rozhodnutie môže vo vašej kuchyni znamenať malú revolúciu. Varenie ryže v ryžovare je jednoduché a s výsledkom budete určite spokojní. Stačí sa riadiť návodom, ktorý je súčasťou balenia, dodržať správne pomery ryža : voda. O všetko sa postará šikovný ryžovar a vy sa za ten čas môžete venovať príprave hlavného chodu.
Do ryžovaru iba vložíte ryžu, vodu, soľ a koreniny podľa chuti a receptu, premiešajte a zapnite ryžovar. Termostat vo vnútri zariadenia šikovne reguluje teplotu, časovač dodržiava nastavený čas varenia a čo je najlepšie – po vsiaknutí vody do ryže sa teplota ryžovaru automaticky znižuje, preto sa nemusíte obávať pripálenia. V režime prihrievania už čaká iba na priame servírovanie.
Ako vybrať ryžovar, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám?
Tu je niekoľko bodov, ktoré by ste mali zvážiť:
- Veľkosť – Riaďte sa predovšetkým počtom členov domácnosti. Ryžovary s objemom do 0,6 l sú vhodné pre 1 – 2 osoby, s objemom 1 liter pre 3 – 4 členov rodiny, viac ako 1,8-litrové ryžovary sú vhodné do veľkých rodín.
- Príkon – Čím vyšší príkon ryžovar má, o to väčšie množstvo ryže dokáže ryžovar naraz pripraviť.
- Funkcie a komfort pri používaní – Patrí sem najmä časovač, zvuková signalizácia ukončenia varenia, možno zvoliť program podľa druhu ryže, automatické prihrievanie, …
- Čistenie – Hoci je vnútorný povrch zvyčajne nepriľnavé, vždy je lepšie, ak môžete nádobu vybrať a bez problémov očistiť pod tečúcou vodou alebo dokonca aj v umývačke riadu.
- Bezpečnosť – Prítomnosť tepelne izolovaných rukovätí a protišmyková úprava dna / nožičiek.
- Viacúčelovosť – Aj v ryžovare môžete variť kaše alebo pariť zeleninu, ryby, …
- Cena vs. materiál – Lacný plastový ryžovar stojí menej ako 15 €. Ak často varíte ryžu, stavte na odolný nerez.
Produkt | Hodnotenie | Cena (od) | |||
---|---|---|---|---|---|
#1 | Tefal RK102811 | Objem: 3 l Príkon: 500 W | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 35 € | Čítať recenzie |
#2 | Russell Hobbs 19750-56 | Objem: 1.8 l Príkon: 700 W | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 25 € | Čítať recenzie |
#3 | Sencor SRM 1500WH | Objem: 1.5 l Príkon: 500 W | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 23 € | Čítať recenzie |
#4 | Sencor SRM 1000SS | Objem: 1 l Príkon: 400 W | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 21 € | Čítať recenzie |
#5 | Concept RE2020 | Objem: 1.5 l Príkon: 650 W | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 36 € | Čítať recenzie |
#6 | Klarstein Osaka 1 | Objem: 1 l Príkon: 400 W | [usr 4.6 text="true" tooltip="true"] | 35 € | Čítať recenzie |
Ako sa varí ryža v mikrovlnke?
Niekedy sa stáva, že nemáme k dispozícii plne vybavenú kuchyňu alebo sa snažíme improvizovať (napr. na chate, na internáte). Oplatí sa mať v zálohe aj netradičné postupy a možno ste už aj vy počuli, že pri príprave ryže vie byť nápomocná mikrovlnka. Čo ak sa vám práve takto podarí ryža presne tak, ako si predstavujete. Ako na to?
- Šálku ryže prepláchneme viac krát vo vode, aby sa zbavila prebytočného škrobu.
- Pripravíme si sklenenú okrúhlu misu s vekom. Preložíme do nej ryžu, nadrobno nakrájanú cibuľu, trochu soli, 1 lyžičku zeleninovej koreniacej zmesi, 2 polievkové lyžice oleja, 2 šálky teplej vody (alebo tak, aby bola voda aspoň 1,5 cm nad úrovňou ryže). Všetko premiešame.
- Mikrovlnku nastavíme na maximálny výkon (cca 900 W) a vložíme do nej naplnenú sklenenú misu bez veka. Zohrievame po dobu 8 – 10 minút.
- Opatrne misu vyberieme. V tejto časti prípravy bude v mise ešte viac vody a ryža bude polotvrdá. Premiešame ju a prikryjeme skleneným vekom. Vrátime do mikrovlnky na ďalších cca 8 minút. Za ten čas sa voda vstrebe a ryža dovarí a zmäkne.
📌 Je dobré pamätať, že ak by sme ryžu zakryli už na začiatku skleneným vekom, vykypela by!
Ako pripraviť ryžu v sáčku, aby nelepila?
Varné sáčky ryže môžu byť poslednou záchranou pre neskúsených. Verili by ste, že aj takáto zdanlivo nenáročná príprava sa dá pokaziť? Väčšinou stačí venovať minútku času návodu na obale, no aby sme vám nezostali dlžní žiadne informácie, tu je stručný popis.
- Aby sa ani ryža zo sáčku nelepila, je dôležité sáčky preplachovať pod tečúcou vodou dovtedy, kým nie je odtekajúca voda číra.
- Hrniec naplníme do ¾ vodou. Vodu osolíme a necháme zovrieť. Plameň pre vložením ryže stíšime.
- Sáčky s ryžou navlečieme na varechu a varechu preložíme cez stred hrnca. Takto sa nemôže stať, že by sáčky s ryžou ležali na dne hrnca a pripálili sa.
- Varíme 15 – 20 minút (záleží od odporúčania na obale) a dávame pozor na to, aby bol celý obsah sáčkov neustále ponorený vo vode.
- Po dovarení sáčky s ryžou vyberieme, opatrne vytlačíme prebytočnú vodu, prerežeme obaly nožom a ryžu preložíme na tanier alebo do misky, kde by sme ju v priebehu chvíľky mali rýchlo dochutiť.
Najobľúbenejšie druhy ryže a ich využitie
Stojíte pred regálom v obchode a aký druh ryže vyskúšate tentokrát? Ryža patrí medzi najviac konzumované obilniny a aj v našich obchodoch sa môžete stretnúť s viacerými druhmi ryže. Líšia sa tvarom, farbou, spôsobom úpravy aj použitím v kuchyni.
Isté odlišnosti sú zrejmé na prvý pohľad. Ide najmä o tvar zŕn. Ryža môže byť dlhozrnná, guľatozrnná aj krátkozrnná. Druhá v poradí je farba, ktorá hovorí aj o tom, koľko pôvodných živín sa v ryži uchovalo.
- Biela ryža bola vystavená najväčšiemu procesu spracovania, pri ktorom stratila množstvo živín. Prechádza mlátením, lúpaním, zbavovaním nestráviteľných vrstiev a dokonca aj brúsením a bielením.
- Prírodná ryža (známa aj ako natural) má hnedastú farbu a prešla iba mechanickými procesmi spracovania. Šupky zŕn sú čiastočne zbrúsené. Zachováva si dostatok vitamínov skupiny B, horčík, vápnik aj fosfor.
- Nelúpaná ryža nie je v našich končinách veľmi používaná. Zo všetkých druhov ryže je síce na živiny najbohatšia, no zároveň sa aj najdlhšie varí a jej príprava vyžaduje skúsenosti. Zrná sú iba vymlátené, uchovávajú si komplet šupky.
Najlepšie predávané odrody ryže
- Ryža Basmati – Najrozšírenejšia odroda dlhozrnnej ryže pôvodom z Himaláji s typickým jemne orieškovým nádychom. Nelepí sa, no nie je ani úplne sypká. Neobsahuje lepok.
- Ryža Arborio – Ako stvorená na prípravu pravého talianskeho rizota. Tento druh guľatozrnnej ryže má po uvarení svoje špecifické vlastnosti. Na povrchu je lepivá a mäkká a vo vnútri zostáva al dente. Okrem rizota ju môžete vyskúšať aj do mliečnej ryže.
- Jazmínová ryža – Táto dlhozrnná ryža sa ponáša na Basmati ryžu, no je lepkavá. Pochádza z Thajska a preto sa netreba čudovať, že má svoje stabilné miesto v ázijskej kuchyni. Má jemnú chuť, no zapamätateľnú výraznú vôňu. V našich podmienkach sa hodí na aj na prípravu ryžových nákypov.
- Divoká (indiánska) ryža – Je výborná pre milovníkov zdravej stravy. Tento tmavý druh dlhozrnnej ryže pôvodom z Ameriky obsahuje extra dávku vitamínov skupiny B.
- Ryža Carnaroli – Krátkozrnná ryža z Talianska, ktorá sa po uvarení správa podobne ako ryža Arboria. Na povrchu mäkká, vnútri tvrdšia. Vhodná najmä na ryžové kaše a rizotá.
Sushi ryža – základná príprava
Možno ste v obchode zahliadli balenie s názvom Sushi ryža. Malo by ísť o krátkozrnnú alebo guľatozrnnú odrodu ryže s vysokou lepivosťou, aby sushi držalo pohromade a malo ten správny tvar. Príprava sushi ryže si vyžaduje dodržanie presných krokov.
- Najskôr ryžu (500 g) dôkladne premyjeme, tak aby odtekajúca voda bola na záver číra. Ak bude treba, tak aj viac ako 5 krát.
- Ryžu vložíme do ryžovaru a zalejeme takým množstvom vody, aby voda presahovala 1 cm nad ryžu. (cca 650 ml vody)
- V ryžovare necháme vodu s ryžou zovrieť. Po zovretí zľahka premiešame a stíšime teplotu.
- Varíme, kým sa nestratí všetka voda. Hotovú ryžu premiestnime do misky, prikryjeme utierkou a necháme chladnúť.
- Medzitým si pripravíme nálev na sushi ryžu. Túto zálievku sa odporúča robiť v pomere 6 : 4 : 1 – 60 ml ryžového octa, 40 g cukru (trstinového cukru), 10 g soli. Zohrejeme ocot, v ktorom dôkladne rozmiešame cukor a soľ. Vznikne zálievka s objemom približne 100 ml, ktorú po vychladnutí rovnomerne vmiešanie do 0,5 kg uvarenej ryže (tak, aby bola zálievka skutočne všade). Sushi ryža je potom lepivá, so sladko kyslou chuťou – pripravená splniť svoju dôležitú úlohu.