Je to možné dosiahnuť v domácich podmienkach, alebo treba nože zakaždým odniesť k odborníkovi? Na základe dostupných recenzií brúsok na nože sme vybrali niekoľko dobre hodnotených modelov, ktorých používania sa nemusí obávať ani šikovná kuchárka. Sú to práve ženy, ktoré sa v kuchyni zdržujú častejšie a väčšina z nich si netrúfne brúsiť nože na elektrickom kotúči v mužovej dielni. Hľadali sme preto spoľahlivé a overené brúsky, ktoré zlepšia ostrosť noža po pár jednoduchých ťahoch. Každá brúska je svojím prevedením jedinečná a veríme, že aj za pomoci nášho sprievodcu výberom si na domáce ostrenie nožov hravo trúfnete.
Najlepšie brúsky na nože podľa recenzií a nášho výberu
Produkt | Hodnotenie | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Fiskars Ostrič Edge na nože Roll-Sharp 1003098 | ⭐ 98 % | 18 € | Čítať recenzie |
#2 | Bavarian Edge | ⭐ 98 % | 20 € | Čítať recenzie |
#3 | Twin Sharp Zwilling | ⭐ 96 % | 25 € | Čítať recenzie |
#4 | Tescoma Ocieľka AZZA 20 cm | ⭐ 94 % | 20 € | Čítať recenzie |
#5 | AnySharp Pro | ⭐ 94 % | 30 € | Čítať recenzie |
#6 | Orava BN-40A | ⭐ 92 % | 32 € | Čítať recenzie |
#7 | Brava Extreme | ⭐ 90 % | 20 € | Čítať recenzie |
Obsah článku
- Najlepšie brúsky na nože podľa recenzií a nášho výberu
- TOP 7 brúsok na nože
- #1 Fiskars Ostrič Edge na nože Roll-Sharp 1003098 (od 14,90 €)
- #2 Bavarian Edge (od 19,90 €)
- #3 Twin Sharp Zwilling (od 24,99 €)
- #4 Tescoma Ocieľka AZZA 20 cm (od 13,90 €)
- #5 AnySharp Pro (od 26,90 €)
- #6 Orava BN-40A (od 18,99 €)
- #7 Brava Extreme (od 19,90 €)
- Ako vybrať brúsku na nože
TOP 7 brúsok na nože
#1 Fiskars Ostrič Edge na nože Roll-Sharp 1003098 (od 14,90 €)
Keďže má dve polohy – hrubšiu a užšiu – poradí si nielen s menším a strednými nožmi, zvládne aj veľké kuchynské nože a sekáčiky. Po pracovnej ploche sa nešmýka. Pri ostrení noža nemusíte vykonávať žiadne komplikované pohyby. Optimálny uhol brúsenia je stále zaručený, vašou úlohou je iba pár krát posúvať nožom smerom od čepele ku hrotu.
Čo sa nám páči
- Kvalitné keramické kotúčiky
- Pre ľavákov aj pre pravákov
- Jednoduché a rýchle používanie
- Veľmi dobré výsledky ostrenia
- 2 polohy – pre hrubšie aj úzke nože
- Super cena
Čo sa nám nepáči
- –
Prejsť do obchodu
#2 Bavarian Edge (od 19,90 €)
Už na prvý pohľad vyniká svojou netradičnou konštrukciou, ktorej dominuje nerezová základňa a prekrížené brúsne tyče. Technológia nazývaná X-Cross sa nezľakne žiadneho ostria (postará sa o skosené, obojstranné aj jednostranné ostrie). Výsledkom sú extra ostré nože, ktoré sú za pár ťahov pripravené na používanie. A nielen to – Bavarian Edge nože ostrí, brúsi aj leští a za priaznivú cenu poskytuje výborne profesionálne výsledky a dlhú životnosť.
Čo sa nám páči
- Ideálna na všetky druhy nožov
- Netradičný moderný dizajn
- Perfektné výsledky
- Vysoká odolnosť
Čo sa nám nepáči
- –
Prejsť do obchodu
#3 Twin Sharp Zwilling (od 24,99 €)
Na pohľad ide o veľmi jednoduché prevedenie, ktoré je však účelné. Zahnutú časť držíte v ruke. Hlavnú základňu s brúskou opriete o pevnú pracovnú dosku a ostrím noža prechádzate po celej dĺžke od čepele po hrot. Na nabrúsenie noža z oboch strán postačuje 4 – 5 plynulých pohybov. Brúska vyniká výnimočnou životnosťou a odolnosťou. Poradí si s ostrím kvalitných drahých nožov, no dokáže spoľahlivo nabrúsiť aj lacnejšie kusy.
Čo sa nám páči
- Kvalitná brúska na nože
- Profesionálny výrobca
- Jednoduché používanie
- Dobré výsledky v obnove ostrosti
Čo sa nám nepáči
- –
Prejsť do obchodu
#4 Tescoma Ocieľka AZZA 20 cm (od 13,90 €)
Ocieľka Tescoma Azza je vybavená pohodlnou rukoväťou, ktorá uľahčuje manipuláciu a bezpečnosť pri brúsení. S brúsnou časťou o dĺžke 20 cm je určená na brúsenie nožov Azza alebo menších až stredne veľkých nožov s hladkou čepeľou. Takýto spôsob brúsenia vyžaduje cvik a isté skúsenosti a nesmiete zabúdať ani na to, že veľmi tupý nôž sa vám ocieľkou už nepodarí nabrúsiť. Ak to však s ocieľkou viete a hľadáte náhradu za ocieľku, ktorá už u vás doslúžila, Tescoma Azza svoj účel plní perfektne a nesklame ani majiteľov drahých nožov.
Čo sa nám páči
- Pomer cena/kvalita
- Odolná brúsiarska oceľ s vysokým obsahom uhlíka
- Pohodlná rukoväť
- Záruka 10 rokov – garancia odolnosti
Čo sa nám nepáči
- Vyžaduje správne ťahy
- Nevhodná pre veľké kuchynské nože
Prejsť do obchodu
#5 AnySharp Pro (od 26,90 €)
Vďaka silnej prísavke, ktorá sa bezpečne prichytí o akýkoľvek rovný povrch, zvládnete brúsenie už jedno rukou. Na obnovenie ostrosti budete potrebovať iba pár ťahov od rukoväte smerom k hrotu.
Medzi spotrebiteľmi ide o obľúbený a overený produkt – brúska zvláda rôzne druhy nožov, má kompaktné rozmery, bezpečné prevedenie a výsledky potešia aj tých, ktorí si na ostrosť noža potrpia.
Čo sa nám páči
- Pomer cena/kvalita
- Bezpečné kompaktné prevedenie
- Brúsenie zvládnete jednou rukou
- Zvláda nabrúsiť rôzne druhy nožov – aj zubaté ostrie
- Spokojné recenzie
Čo sa nám nepáči
- Všade prítomné kovové piliny – vybavte sa magnetom
Prejsť do obchodu
#6 Orava BN-40A (od 18,99 €)
Po uvedení do chodu stačí čepeľ noža vsunúť medzi kotúče a vodiace drážky pre čepeľ sa už automaticky postarajú o udržanie správneho uhla. Na to, aby všetko prebehlo tak ako má, je dôležité, aby ste nôž posúvali plynule k sebe s optimálnym prítlakom, aby kotúče a motorček stíhali. S výsledkami potom budete viac ako spokojní.
Čo sa nám páči
- Dobrá cena
- Veľmi jednoduché a bezpečné používanie
- Zafírové brúsne kotúče
- Pre rôzne kuchynské aj športové nože
Čo sa nám nepáči
- Na odpad z brúsenia by sa hodil zásobník
Prejsť do obchodu
#7 Brava Extreme (od 19,90 €)
Ide o oceľ Tungsten, ktora sa používa u profesionálnych produktov. Výsledok brúsenia nožov, nožníc, ale aj menších nástrojov zo záhrady či dielne je na veľmi dobrej úrovni. Navyše, všetky hobliny sa pri brúsení zachytávajú do ochranného bezpečnostného krytu.
Čo sa nám páči
- Vhodná na nože, nožníc aj menšie nástroje
- Prísavka pre vyššiu stabilitu
- Zber hoblín
- Kompaktné rozmery
Čo sa nám nepáči
- Niekedy jej cena “vyletí” hore, oplatí sa počkať na akciovú ponuku
Prejsť do obchodu
Ako vybrať brúsku na nože
Brúska na nože, ocieľka alebo brúsny kameň by nemali chýbať v žiadnej domácnosti, kde sa pravidelne pripravuje jedlo. S kvalitnou domácou brúskou sa vám jednoducho manipuluje a nemusíte sa obávať zranenia alebo zničenia noža.
Neviete, akú brúsku na nože kúpiť a ktoré kritéria je dôležité zvážiť?
Na prvý pohľad sa brúsenie nožov môže zdať ako jednoduchá rutinná činnosť. Opak je však pravdou a pri nesprávnej technike môžete na nožoch napáchať nezvratné škody, ktoré nenapraví ani profesionál a váš nôž poputuje do smetného koša. Kúpili ste si do svojej kuchyne nové nože v nádeji, že sa im nebudete musieť venovať a ich čepele vydržia ostré a nabrúsené dlhé roky? Raz za čas i tie najkvalitnejšie nože potrebujú obnoviť svoju ostrosť a na to vám výborne poslúžia rôzne brúsne nástroje. Niektoré z nich vyžadujú trochu umu a cviku, dodržiavanie správneho uhla, iné sú natoľko šikovné, že to zvládnete po pár ťahoch už jednou rukou.
Kedy je čas nôž nabrúsiť?
Akonáhle máte pocit, že vás nôž už nekrája tak ako kedysi, že musíte viac zatlačiť, no i napriek tomu sa potraviny drobia alebo rozpadajú, že práca s nožom už nejde od ruky, je na čase nôž znova nabrúsiť. Zvládnete to sami alebo radšej zanesiete nože k odborníkovi? Pokiaľ nie je nôž veľmi tupý a pôvodný výbrus zostal zachovaný, zvládnete to so šikovnými brúskami a ostričmi aj doma. V opačnom prípade neriskujte úplne zničenie nože alebo vlastný úraz a odneste nože k profesionálovi.
Rozdiel medzi brúsením a ostrením
Je istý rozdiel medzi brúsením a ostrením a pritom spolu navzájom súvisia. Ak je už nôž tupejší a ostrie bolo strhané, či inak zničené, je potrebné nôž najskôr nabrúsiť a pod správnym sklonom vytvoriť nové ostrie (zvyčajne treba brúsiť pod uhlom 15°- 40° v závislosti od typu noža) a dať mu ten správny tvar. Samotným ostrením upravujete a ešte viac zaostrujete ostrie, odstraňujete vlnky, vyrovnávate hrot ostria noža, ktorý po brúsení mohol zostať v istých miestach príliš tenký alebo mikroskopicky roztrapkaný.
Zvoľte ten správny brúsny nástroj
Na čepele nožov sa v súčasnej dobe používa množstvo materiálov, dôležité je, aby v konečnom výsledku zostali tvrdé a húževnaté. Moderné technológie a postupy umožnili vznik rôznych ešte odolnejších zliatín, ako boli pôvodné materiály. Na nožoch je obľúbená nerezová, uhlíková alebo titánová oceľ. U vysokej kvality nájdete damašskú oceľ, ktorá vznikla opakovaným kutím až 10 plátov rôznych druhov ocele.
💙 Základné pravidlo 💙: Brúsny nástroj musí byť z tvrdšieho materiálu, ako je materiál čepele noža, aby dokázal ostrie brúsiť. Inak sa udeje opačný jav – nôž bude brúsiť brúsny nástroj.
Na brúsenie sa preto používajú špeciálne druhy tvrdenej brúsiarskej ocele, tvrdé kamene, keramika, vrstvy vzácnych nerastov (napr. diamantová, zafírová úprava). Čím tvrdší materiál, tým je brúsenie/ostrenie rýchlejšie a menej pracnejšie.
Pamätajte, že pri ostrení odoberáte z noža len veľmi malú časť a dochádza v zarovnávaniu a vyhladzovaniu ostria. Pri brúsení sa z noža uberá väčšia časť, nesprávna technika môže nôž úplne znehodnotiť.
⏩ Ocieľka
Slúži na pravidelnú údržbu nie príliš otupených nožov a býva súčasťou mnohých kuchynských sád na nože. Dôležitá je dĺžka tyče a pohodlnosť rukoväte. Čím je samotná tyč dlhšia, tým dlhšiu čepeľ noža dokáže ostriť. Vždy pred ostrením skontrolujte sklon ostria. Pri malých a stredných kuchynských nožoch, ktoré slúžia na rýchle a presné krájanie, nájdete sklon ostria v uhle 15°- 22°. Pod týmto uhlom je nutné čepeľ priložiť pätou pri rukoväti k ocieľke a plynulým pohybom v tvare oblúka prejsť až ku hrotu noža. Tento pohyb treba zopakovať 5 – 10 krát pre obidve strany čepele. Pri sekáčikoch a veľkých kuchynských nožoch je tento sklon väčší, cca 30°- 40°.
- Výhody – nenáročné na uskladnenie, rýchla obnova ostria pred krájaním, bez rizika poškodenia noža
- Nevýhody – neporadí si s tupým nožom, používanie vyžaduje cvik a skúsenosti
⏩ Brúska na nože
Obnovuje stratenú ostrosť noža a na rozdiel od ocieľky si dokáže poradiť aj s tupým nožom. Mimoriadne obľúbené sú medzi spotrebiteľmi malé, kompaktné a jednoducho použiteľné kuchynské brúsky na nože. Ich súčasťou v konštrukcii sú brúsne kotúčiky z rôznych tvrdých materiálov, ktoré sú uložené tak, aby zachovávali pri brúsení jednotný uhol. V takom prípade stačí nôž iba vložiť medzi brúsne kotúče v časti pri rukoväti a plynulým s rovnomerným prítlakom prejsť nožom cez brúsku až po hrot niekoľkokrát za sebou. Pokročilé brúsky na nože majú možnosť nastaviť rôzne uhly brúsenia, preto sú veľmi univerzálne na použitie – od malých ostrých nožov, až po široké sekáčiky a sekerky na mäso. Na trhu môžete nájsť klasické manuálne brúsky na nože, ale i elektrické brúsky na nože, ktoré vašu prácu a snahu naostriť nôž ešte viac uľahčia. Jedinou nevýhodou je prítomnosť kovových mikropilín, preto je dobré mať v kuchyni aj kúsok permanentného magnetu.
- Výhody – dobrá cenová dostupnosť, rôzne prevedenia, jednoduché a bezpečné používanie, na rôzne druhy nožov, dokážu nabrúsiť aj veľmi otupený nôž.
- Nevýhody – pri brúsení vznikajú kovové piliny, ktoré sa môžu rozprášiť po okolí (používajte preto magnet).
⏩ Brúsny kameň
Pre skutočných fajnšmekrov, ktorí sa chcú s čepeľou noža vyhrať, sú ako stvorené brúsne kamene s rôznou hrubosťou. Rovnako ako brúska na nože, i brúsny kameň sa používa na obnovenie pôvodnej ostrosti tupých nožov. Brúsne kamene môžu byť dvojstranné – hrubšia časť sa postará o vybrúsenie sklonu ostria a jemnejšia časť dopiluje detaily a ostrie vyhladí a zrovnomerní. Brúsny kameň sa pred používaním potiera vodou alebo rastlinným olejom, zmes kovových mikropilín a čiastočiek kameňa by totiž mohli pri brúsení negatívne ovplyvniť tvar ostria a poškodiť ho, preto je lepšie ako sa zmiešavajú s tekutinou a máte možnosť ich z kameňa zotrieť. Podobne ako pri ocieľke – i tu je však dôležité správne priloženie a rovnomerné pohyby rukou tak, aby sa čepeľ pohybovala cez plochu brúsneho kameňa od päty po hrot v plynulých oblúkoch a v správnom sklone.
- Výhody – poradí si aj s veľmi otupeným nožom, rôzna zrnitosť/hrubosť kameňov umožňuje nôž výborne vybrúsiť aj zaostriť.
- Nevýhody – čepeľ treba priložiť pod správnym uhlom a dbať na plynulosť ťahov, kvalitné kamene sú cenovo náročné.
čo je ostra pošta? nejak tomu nerozumiem…
Zrejme je myslená služba Ostrá Pošta (ostraposta.sk), čo je profesionálna brúsiareň fungujúca od roku 1965, kde posielate nože k nabrúsení poštou. Funguje v CZ tak SK.
MAME DOMA 2-KU ALE NEROBIME TO ASI SPRVANE, LEBO TAKY EFEKT AKO DOSIAHNE PRI OSTRENI NASICH NOZOV OSTRA POSTA TO NIE JE