S nasledujúcimi tipmi na najlepšie hotdogovače si môžete dopriať obľúbenú pochúťku doslova vo veľkom a na počkanie. Hoci hot dog a párok v rožku patria k stálej fast food ponuke, ani v domácej podobe nezostanú bez povšimnutia. Majú ich radi malí aj veľkí, v bežný deň aj na rodinnej párty.
Hneď na úvod si tentokrát ozrejmíme jeden základný rozdiel. Hot dog vo svojej pôvodnej podobe má iné zloženie aj prevedenie ako klasický párok v rožku. Pri príprave hot dogu sa používa jemné pečivo (napríklad bageta) narezané po celej dĺžke. Zástupcom mäsovej časti je chuťovo výraznejší párok alebo klobása. Okrem toho sa do hot dogu pridáva množstvo ďalších prísad – kečup, horčica, majonéza, teplé syrové omáčky, restovaná cibuľka, kapusta, šalát, paradajky, avokádo, pikantné dipy a rôzne koreniny. Párok v rožku “po našom” je pri pohľade na použité ingrediencie striedmejší – rožok sa neprekrajuje, ale miesto toho sa do neho vyhĺbi pozdĺžny otvor do mäkkej striedky, pridá sa kečup alebo horčica a na záver vloží štíhly párok. A hoci jeho príprava zaberie pár minút a nejde o veľký gastronomický počin, spoľahlivo zaženie hlad a výborne chutí.
Prečo sme začali týmto rozdielom? Pretože väčšina ponuky hotdogovačov na našom trhu sú v skutočnosti párkovače – teda stroje s košom na varenie / parenie párkov a nahrievacím tŕňom. Ak sú už v ponuke predajcov takto zatriedené, budeme verní označeniu hotdogovač. V nasledujúcom sprievodcovi si viac povieme o rozdieloch medzi hotdogovačmi, ich parametroch a funkciách. Pozreli sme sa na niekoľko overených predajcov a tiež aj testy a recenzie hotdogovačov. Nájdete tu preto aj rebríček s dobre hodnotenými hotdogovačmi od značiek Gallet, Guzzanti, Klarstein a Ariete.
Najlepšie hotdogovače podľa recenzií a nášho výberu
Produkt | Info | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Hotdogovač Gallet Gourmet MAH 502 | Najlepší pre väčšinu domácností ✔️ Najpredávanejší hotdogovač ✔️ 2 vertikálne tŕne z nerezovej ocele ✔️ Kapacita hlavnej transparentnej nádoby až na 12 párkov ✔️ Všetky diely vhodné do umývačky riadu 📌 od 30 € | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |
#2 | GUZZANTI GZ 460 | Dobré recenzie ✔️ Antikorové spracovanie ✔️ 2 kovové tŕne ✔️ Termostat 30 - 100 °C ✔️ Atraktívny retro dizajn 📌 od 100 € | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |
#3 | Klarstein Wurstfabrik 600 | Najlepší profi hotdogovač ✔️ Robustný a výkonný ✔️ Plynule nastaviteľný termostat 30 - 100 °C ✔️ Dostatok priestoru - objem 5 litrov ✔️ Zasúvateľná oddeľovacia mriežka na prípravu dvoch rôznych teplých jedál 📌 od 180 € | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |
#4 | Názov | V retro dizajne ✔️ Rýchla a jednoduchá príprava ✔️ Špeciálny gril na párty, či klobásy ✔️ 5 úrovní prípravy ✔️ Automatické vyskočenie na konci prípravy 📌 od 35 € | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |
#5 | Gallet Dijon MAH 50 | Cenový tip ✔️ Jednoduchý model na domácu výrobu hot-dogov ✔️ Nádoba s nepriľnavým povrchom až na 12 párkov ✔️ Jednoduché ovládanie ✔️ Bezpečnostná poistka 📌 od 19 € | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |
Obsah článku
Ako vybrať hotdogovač
Ako vybrať hotdogovač, s ktorým budete po všetkých stránkach spokojní? Zaujímavé rady a tipy nájdete v nasledujúcich riadkoch.
Populárny hot dog: Krátky pohľad do histórie
Aká cesta viedla k tomu, že sa z párku a rožku stala dokonalá dvojica? V histórii hotdogov sa spomína niekoľko verzií, no z istotou na 100 % nie je potvrdená ani jedna. Najreálnejšie však pôsobí verzia o nemeckom pôvode hotdogov. Tzv. frankfurter – klobása v kombinácii s kysnutým pečivom a kyslou kapustou zaznamenal v nemecky hovoriacich krajinách veľký úspech už koncom 15. storočia. Obrovskú popularitu si hot dogy získali v USA, kde ich nemeckí prisťahovalci priniesli aj so svojimi kulinárskymi tradíciami a postupne sa chuťovo a zložením prispôsobovali tunajšiemu obyvateľstvu. Od konca druhej polovice 19. storočia až dodnes si už získali stabilné miesto na športových podujatiach, rodinných oslavách či záhradných grilovačkách.
Hot dog poznajú ľudia po celom svete, no keďže neexistuje iba jediná správna receptúra, za tajomstvo jeho úspechu môžeme považovať aj to, že v každom stánku chutí inak a priam láka na vyskúšanie alebo domácu prípravu s ingredienciami, ktoré máme radi. Okrem hot dogov, kde sa údený mäsový prípravok (párka alebo klobása) vkladá do prekrojeného pečiva, udomácnela u nás aj jednoduchšia alternatíva – párok v rožku. Ak vás čaká rodinná alebo detská oslava, s praktickým hotdogovačom zožnete úspech.
Hotdogovač – 2 rôzne pohľady na spôsob prípravy
Skôr, ako sa do výberu hotdogovača pustíte, zvážte o čo máte záujem. Chcete ugrilované, resp opečené párky / klobásy vkladať do prerezaného teplého pečiva alebo chcete párok bez námahy zatlačiť do otvoru v rožku? Nechceme vás plašiť, žiadnu veľkú vedu za tým netreba hľadať. Stroje na tepelnú prípravu párkov sú v princípe jednoduché a ich konštrukcia jasne predznamenáva hlavné využitie.
Hotdogovače na prípravu hotdogov amerického typu sú najčastejšie zostrojené ako gril valčekového typu s priestranným odkvapkávacím podnosom a sklenenou zástenou, ktorá chráni pred rozfrkovaním do priestoru. Do vodorovných medzier medzi valčekmi sa rozložia párky a postupne sa grilujú zo všetkých strán. Takéto stroje sú však skôr určené na komerčné použitie. V domácich podmienkach častokrát vystačíte s grilovaním párkov a klobás na záhradnom alebo kontaktnom grile. Kto si nechce situáciu zbytočne komplikovať, môže smelo použiť aj steakovú panvicu, ktorá zanechá na párkoch klasický rebrovaný vzhľad.
Najpredávanejšie hotdogovače na našom na trhu fungujú na inom princípe. Ich základ tvorí nádoba, do ktorej môžete vložiť niekoľko kusov párkov. Párky sa v nádobe tepelne upravujú varením alebo horúcou parou, v závislosti od typu hotdogovača. Zároveň je stroj vybavený jedným alebo viacerými tŕňmi, na ktoré sa nasúvajú klasické rožky alebo menšie bagety. Nemusíte sa tak starať o pracné “dlabanie” otvoru. Tŕň je zohrievaný, pečivo tak behom krátkej chvíľku príjemne zmäkne a pri vkladaní párku sa s ním lepšie pracuje bez drobenia. Zároveň sa všetky chute teplých surovín krásne prepoja v jeden celok.
Nasledujúce parametre budú popisovať predovšetkým vlastnosti hotdogovačov určených na prípravu párkov v rožku.
Kapacita nádoby na párky
Ako prvé sa zaujímajte o kapacitu nádoby na párky. Koľko párkov sa do nej zmestí? Funguje na princípe varenia alebo parenia?
Pomerne populárne sú domáce hotdogovače určené na prípravu 1 – 12 párkov. Komerčné prístroje už môžu disponovať väčšou nádobou, zároveň však zaberajú viac miesta a sú náročnejšie na spotrebu energie. Konkrétny objem nádoby sa však dozviete z popisu iba zriedkavo a keďže veľkosť párkov sa môže odlišovať, odporúčame sledovať recenzie hotdogovačov, kde sa dajú zistiť užitočné informácie o skutočnej využiteľnosti nádoby.
Počet tŕňov
Jedna, dva, štyri, šesť alebo viac tŕňov? Pre bežné domáce použitie postačujú hotdogovače s dvoma tŕňmi. Rožok sa totiž ohreje na tŕni behom krátkej chvíle, preto sa na tŕňoch rýchlo vystrieda aj viac kusov, kým sa priebežne zohriate rožky budú plniť párkami.
Je zrejmé, že s počtom tŕňov rastie veľkosť aj spotreba hotdogovača, preto uvažujte hlavne prakticky, aby hotdogovač stíhal pokryť potreby “stravníkov” a zároveň nezaberal nadmerne veľa miesta bez reálneho využitia.
Príkon hotdogovača
S veľkosťou nádoby a počtom tŕňov úzko súvisí aj samotný príkon hotdogovača. Logicky platí, že čím je spotrebič tohto typu väčší (veľká nádoba, viac tŕňov), tým viac energie spotrebuje na to, aby dosiahol nastavenú teplotu. V prípade hotdogovačov však nejde o horibilný odber. Priemerne sa príkon domácich modelov pohybuje v rozpätí od 250 – 450 W a prvé párky sú pripravené už do desiatich minút.
Komerčné hotdogovače sú už vzhľadom na väčšie rozmery energeticky náročnejšie (príkon od 600 W a viac), keďže sa od nich očakáva rýchla príprava vo väčšom množstve.
Náš tip – Niektoré hotdogovače môžete používať aj na varenie kukuričných klasov a vajíčok alebo parenie zeleniny. V takom prípade nepotrebujete plytvať elektrinou na ohrev nevyužitých tŕňov. Kvalitné hotdogovače sú vybavené oddelenou teplotnou reguláciou – zvlášť pre nádobu, zvlášť pre tŕne.
Praktická výbava a funkcie hotdogovačov
Na jednoduchých hotdogovačoch nájdete zopár tlačidiel, svetelných indikátorov a ochranu pred prehriatím. Drahšie a lepšie hodnotené modely už ponúkajú väčší komfort a viac možností nastavenia či využitia.
- Poistka proti prehriatiu / Automatické vypnutie – Jeden z kľúčových prvkov bezpečného chodu. Pri prehriatí sa hotdogovač automaticky vypne.
- Termostat – Umožňuje nastaviť teplotu tak, ako práve potrebujete, napríklad v intervale od 30 – 100 °C. S pomocou termostatu tak môžete párky nielen variť, ale po dovarení ich teplotu aj udržiavať. Najlepšie hotdogovače majú termostaty dokonca dva – jeden pre nastavenie teploty varnej nádoby, druhý pre nastavenie teploty nahrievacích tŕňov.
- Protišmykové nožičky – Najmä pri napichovaní pečiva na tŕne oceníte, ak hotdogovač pevne stojí na mieste bez pohnutia.
- Držiak na vajíčka / mriežka – Niektoré hotdogovače dokážu variť vajíčka, kukuricu či pariť zeleninu. Vtedy môžu mať vo výbave praktické doplnky, ktoré sa vkladajú do hlavnej nádoby.
Náročnosť na používanie
Práca s hotdogovačom je veľmi jednoduchá. A o to predsa ide! Samotná príprava párkov a ohrievanie rožkov je rýchle a v priebehu pár minút sa môžete pustiť do jedenia. Do nádoby vložíte vhodný druh párkov, dolejete vodu po vyznačenú rysku a uvediete spotrebič do chodu. Medzitým postupne nahrievate rožky. Čistenie hotdogovača tiež nezaberie veľa času. V ideálnom prípade natrafíte na hotdogovač, ktorého hlavnú nádobu môžete vložiť do umývačky riadu.
Ceny hotdogovačov
Aj keď všetci isto vieme, že hotdogovač nie je esenciálnou výbavou kuchyne, ak máte radi hot-dogy či párky v rožku, jeho prínos sa vám na domácich párty zíde vhod. Na koľko vás vyjde kvalitný hotdogovač?
✅ Hotdogovače do 30 eur
Už základná cenová kategória ponúka výber niekoľkých obľúbených hotdogovačov. Ich funkčná výbava aj kapacita sú síce menšie, ale na bežné a menej náročné rodinné použitie postačujú. Zaujímajte sa o rýchlosť a rovnomernosť ohrevu. Túto informáciu síce v popise produktov nenájdete, za to ich sú dostupné v používateľských recenziách hotdogovačov.
✅ Hotdogovače od 30 do 100 eur
Kategória, v ktorej nájdete aktuálne najpredávanejšie hotdogovače s dobrým pomerom cena/výkon. V porovnaní so základnými modelmi disponujú lepšou funkčnou výbavou, kapacitou aj rýchlosťou ohrevu. Miesto plastu prevažuje na tele nerez. Dizajnovo atraktívny retro štýl.
✅ Hotdogovače od 100 eur
Hotdogovače určené na komerčné účely. Vyššia kvalita spracovania, väčšie kapacity, vyšší výkon. Zvyčajne pracujú rýchlo a poradia si aj s intenzívnym používaním, kedy sú dlhodobo v aktívnom chode.
Najlepšie značky hotdogovačov
- Gallet – Obľúbené a cenovo dostupné hotdogovače určené pre nenáročné domáce použitie. Jednoduchá plastová konštrukcia.
- Guzzanti – Odolný nerezový hotdogovač Guzzanti zaujme atraktívnym retro dizajnom.
- Klarstein – Ak hľadáte solídne spracovaný spotrebič, ktorý zvládne aj náročnejšiu prevádzku, pozrite si hotdogovače od značky Klarstein.
- Ariete – Zaujímavý hotdogovač Ariete vyzerá už na prvý pohľad úžasne. V americkom štýle a krásne červenej farbe.
- Vigan – Hotdogovač s kapacitou až na 20 párkov. Odolné nerezové spracovanie. Vhodný aj pre varenie vajec, kukurice, brokolice, či špargle. Výborná predajnosť aj napriek vyššej cene.
Produkt | Info | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Hotdogovač Gallet Gourmet MAH 502 | Najlepší pre väčšinu domácností ✔️ Najpredávanejší hotdogovač ✔️ 2 vertikálne tŕne z nerezovej ocele ✔️ Kapacita hlavnej transparentnej nádoby až na 12 párkov ✔️ Všetky diely vhodné do umývačky riadu 📌 od 30 € | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |
#2 | GUZZANTI GZ 460 | Dobré recenzie ✔️ Antikorové spracovanie ✔️ 2 kovové tŕne ✔️ Termostat 30 - 100 °C ✔️ Atraktívny retro dizajn 📌 od 100 € | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |
#3 | Klarstein Wurstfabrik 600 | Najlepší profi hotdogovač ✔️ Robustný a výkonný ✔️ Plynule nastaviteľný termostat 30 - 100 °C ✔️ Dostatok priestoru - objem 5 litrov ✔️ Zasúvateľná oddeľovacia mriežka na prípravu dvoch rôznych teplých jedál 📌 od 180 € | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |
#4 | Názov | V retro dizajne ✔️ Rýchla a jednoduchá príprava ✔️ Špeciálny gril na párty, či klobásy ✔️ 5 úrovní prípravy ✔️ Automatické vyskočenie na konci prípravy 📌 od 35 € | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |
#5 | Gallet Dijon MAH 50 | Cenový tip ✔️ Jednoduchý model na domácu výrobu hot-dogov ✔️ Nádoba s nepriľnavým povrchom až na 12 párkov ✔️ Jednoduché ovládanie ✔️ Bezpečnostná poistka 📌 od 19 € | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | Čítať recenzie |