Aké sú najlepšie japonské nože a s akými prednosťami chcú zaujať vašu pozornosť? Vo svete nožov azda nenájdete viac ospevovanejšie nože ako tie japonské. Sú považované za najlepšie kulinárske nástroje a zástup ich prívržencov (aj z radov profesionálov) je čoraz väčší. Hovorí sa o nich, že nemajú obdobu v kvalite, ostrosti ani odolnosti…
Ak sa so svetom japonských nožov zoznamujete, nenechajte si ujsť prehľad „Ako vybrať japonské nože“, z ktorého sa dozviete viac o ich histórii, vlastnostiach či prevedení. Nebude chýbať ani porovnanie japonské nože vs. západné nože a krátke charakteristiky najznámejších typov japonských nožov. Kvalitné japonské nože patria ku drahšej výbave, preto neprehliadnite ani dostupné testy a recenzie japonských nožov, aby ste v bohatej ponuke dokázali identifikovať favoritov s najlepším pomerom cena/kvalita.
Najlepšie japonské nože podľa recenzií a nášho výberu
Produkt | Info | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | MIYABI Japonský nôž SANTOKU 18 cm | + Extrémne ostrý nôž Santoku s autentickou japonskou čepeľou + Vhodný na prácu s mäsom, rybami, zeleninou a ovocím + Pohodlná ergonomická rukoväť dokonale sedí v ruke od 210 € | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#2 | Alpha-Royal Japanese Series Set III | + Sekací nôž, kuchársky nôž a nôž typu Santoku v jednej sade + Celkom 67 vrstiev kvalitnej japonskej damaškovej ocele + Vyvážený a ergonomický tvar od 253 € | ⭐ 98 % | Čítať recenzie |
#3 | Tescoma Nôž japonský AZZA SANTOKU 18 cm | + Pre ľahké a rýchle krájanie a sekanie všetkých druhov potravín + Vyrobený kovaním z jediného kusu prvotriednej nehrdzavejúcej ocele + Záruka 10 rokov od 30 € | ⭐ 96 % | Čítať recenzie |
#4 | Yaxell Čínsky nôž ZEN čierny 18 cm | + Krája aj veľké kusy potravín na veľmi tenké plátky a rezance + Veľmi ostrá čepeľ z 37 vrstiev nehrdzavejúcej ocele + Ručná výroba, každý kus je originál od 247 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
#5 | Nôž japonský Tescoma AZZA NAKIRI | + Tradičný japonský nôž pre ľahké a rýchle krájanie aj sekanie + Vyrobený kovaním z jediného kusu prvotriednej nehrdzavejúcej ocele + Záruka 10 rokov od 30 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
#6 | MIYABI Japonský nôž na mäso GYUTOH 20 cm | + Nôž typu Gyuto so stabilnou čepeľou v autentickom japonskom tvare + Ideálny na krájanie a plátkovanie mäsa + Komfortná rukoväť, mimoriadna rezná sila od 214 € | ⭐ 92 % | Čítať recenzie |
Obsah článku
Ako vybrať japonské nože
Západný svet už desaťročia obdivuje remeslo japonského nožiarstva. Ide o nože, ktoré sú krásne spracované, majú jedinečný dizajn i tvar, umožňujú používateľovi zlepšovať zručnosti až na profesionálnu úroveň. Nečudo, že mnohí profesionálni kuchári zavrhli štandardné nože a naplno sa preorientovali práve na japonské nože.
História japonských nožov
Japonsko je krajinou, ktorá si zakladá na dokonalosti a precíznosti, a inak tomu nie je ani v prípade nožov. Spracovanie kovov a výrobkov z nich je na vysokej majstrovskej úrovni. Japonské nože majú za sebou dlhú históriu a sú neodmysliteľnou súčasťou japonských tradícií. Ich počiatky sú priamo naviazané na legendárne japonské meče a katany. Práve pri výrobe bojových mečov majstri kováči vycibrili svoje schopnosti a technológiu výroby najostrejších čepelí. No koncom 19. storočia bola kasta Samurajov definitívne zrušená, a dokonca bol vydaný aj zákaz nosenia mečov. Stáročné skúsenosti z výroby mečov, ktoré sa v japonských rodinách odovzdávali z generácie na generáciu, tak mohli upadnúť do zabudnutia. Avšak, mnohí z týchto remeselníkov prešli z výroby mečov na výrobu čepelí pre kuchynské nože, ktoré našli každodenné uplatnenie.
Japonské nože vs. západné nože: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Aj západný svet má veľa tradičných a kvalitných výrobcov nožov. No v prospech japonských nožov hovorí remeselné majstrovstvo, jedinečná konštrukcia a v skúsených rukách vynikajúce rezné vlastnosti. Okrem rozpoznateľného dizajnu sa japonské nože odlišujú od nožov „zo Západu“ tiež v ďalších kľúčových bodoch – použitý materiál, skosenie, špecifické určenie či prevedenie rukoväte.
Materiál
Tradičné japonské nože sú vyrábané predovšetkým z uhlíkovej ocele. Čepele môžu byť ukované z viacerých vrstiev. Vrstvenie ocele, spôsob jej zahrievania a chladenia odovzdáva čepeli vysokú tvrdosť. Vďaka vyššej tvrdosti (stupeň tvrdosti 60 – 67 HRC) možno čepele nabrúsiť do typicky menších uhlov (okolo 10 – 15°), výsledkom čoho je čepeľ s vysokou ostrosťou. Takáto úzka, tvrdá, no pritom výnimočne ostrá čepeľ lepšie preniká surovinou a vytvára vysoko presný rez. Avšak, pri náraze na pevnú prekážku (tvrdá kosť) je náchylnejšia na vylomenie. Japonské nože sa pri nešetrnom používaní rýchlejšie rozštiepia.
Nože západného štýlu sú vyrábané prevažne z populárnej nerezovej ocele. Odolávajú hrdzaveniu, sú nenáročné na údržbu, ľahko sa brúsia a udržujú ostré. Oceľ je „mäkšia“ a pružnejšia (stupeň tvrdosti 54 – 59 HRC), a vďaka tomu menej náchylná na poškodenie
Skosenie
Ak sa bližšie pozriete na skosenie japonských a európskych nožov, všimnete si jeden podstatný rozdiel. Európske nože (typicky nemecké a francúzske) majú čepeľ skosenú rovnomerne z oboch strán. Sú naostrené z oboch strán a samotný výbrus má tvar písmena „V“. Výborne tak zvládajú klasický kĺzavý/kolískový pohyb nožom – teda postupné zarezávanie do potraviny.
Na japonských nožoch môžete postrehnúť typické skosenie len z jednej strany – tzv. jednošikmá čepeľ, ktorá je pod nízkym uhlom ostrená len z jednej strany. Jednostranné skosenie čepele umožňuje väčšiu presnosť a menší odpor pri krájaní zeleniny na kocky, krájaní rýb alebo vykosťovaní mäsa. Nie všetky japonské nože sú však ostrené jednostranne. V ponuke nájdete aj japonské nože s rovnomerným obojstranným ostrením (univerzálne – prispôsobené európskemu používateľovi) alebo s nerovnomerným obojstranným ostrením . Ak by ste mali záujem o nôž s jednošikmou čepeľou, nezabudnite zohľadniť, v akej ruke budete nôž používať – sú totiž vyrábané pre pravákov i ľavákov (a tie sú veľmi drahé).
Prevedenie rukoväte
Okrem čepele je i rukoväť japonských nožov veľkým pútačom pozornosti. V minulosti sa držali špecifického tvaru a boli výhradne drevené – z palisandru, ebenu, magnólie či iných tradičných japonských drevín. Cieľom bolo dosiahnuť precíznu vyváženosť a dokonalú ergonómiu, ktorú kuchár pocíti najmä pri samotnom používaní. Čím ostrejší japonský nôž, tým presnejšie musí rukoväť sedieť v ruke, aby ste mali dokonalú kontrolu nad čepeľou noža. V súčasnosti sa okrem dreva, ktoré si vyžaduje špeciálnu starostlivosť, vyrábajú aj japonské nože s rúčkami z vodeodolného plastu alebo kovu. Tieto modernejšie materiály používateľom značne zjednodušujú následné čistenie.
Na rozdiel od európskych nožov, na ktorých je chrbát čepele v rukoväti viditeľný z oboch strán (nitovaná rukoväť z oboch strán), je tŕň na japonských nožoch vnorený do rukoväte s okrúhlym alebo oválnym prierezom.
Špecifické určenie
Aj pri nožoch západného štýlu natrafíte na nože s rôznym určením – nôž na mäso, pečivo, zeleninu … nôž na steaky, lúpací nôž či filetovací nôž. Najviac používané sú práve univerzálne nože v rôznych veľkostiach, ktoré plnia kuchynské zásuvky.
V prípade japonských nožov je však určenie ešte viac špecifickejšie a len okrajovo natrafíte na nože s rýdzo univerzálnym určením. Každý japonský nôž má svoje pomenovanie, ktoré mu predurčuje nielen spôsob použitia, ale aj s tým súvisiace prevedenie čepele, rukoväte a celkovú veľkosť.
Krátke zhrnutie
Japonské nože sú zvyčajne ľahšie, ostrejšie, ich čepeľ je tvrdšia, no zároveň krehkejšia. Nože so špecifickým určením podávajú perfektné výsledky pri konkrétnej činnosti a dovoľujú krájať/porciovať s vysokou precíznosťou a s ohľadom na detaily. Pri správnom používaní vydržia veľmi dlho ostré. Vyžadujú si šetrnú starostlivosť po každom použití, aby predišli korózii a znehodnoteniu. Západné nože vynikajú univerzálnosťou a vyššou odolnosťou. Vyrobené z nerezovej ocele dlhodobo odolávajú hrdzaveniu.
Obľúbené typy japonských nožov
Svet japonských nožov je obrovský a rozmanitý. Začiatočník, ktorý hľadá nože na domáce používanie, sa uspokojí s jedným či dvoma japonskými nožmi všestrannejšieho zamerania, profesionál bude svoju zbierku postupne rozširovať o špecifickejšie nože, ktoré sú vytvorené s konkrétnym účelom. Poďme si v krátkych charakteristikách predstaviť najpopulárnejšie japonské nože s dobrou dostupnosťou aj na našom trhu.
Japonský nôž Santoku
Nôž Santoku – známy ako „nôž troch cností“ – patrí medzi veľmi obľúbené viacúčelové japonské nože určené na krájanie zeleniny, mäsa a rýb. Zvyčajne ide o stredne veľký nôž s čepeľou o dĺžke 15 – 20 cm, s rovnomerným obojstranným výbrusom čepele do tvaru „V“ a menej výraznou špičkou. Je azda najviac prispôsobený západnému štýlu a zvláda aj kolískový pohyb pri krájaní.
Japonský nôž Gyuto
Nôž Gyotu je veľkým šéfkuchárskym nožom, ktorý všestrannosťou a ľahkosťou osloví každého kuchára. Tiež je obrúsený na oboch stranách čepele, čo zjednodušuje prechod z používania nožov západného štýlu. Má výrazne širokú čepeľ s dĺžkou 18 – 26 cm a používa sa predovšetkým na krájanie mäsa a zeleniny.
Japonský nôž Usuba
Nôž Usuba je špeciálny vytvorený na krájanie zeleniny. Má pomerne dlhú a rovnú čepeľ (17 – 24 cm) s prudkým predným skosením. Odporúča sa predovšetkým do výbavy profesionálnych kuchárov, keďže má jednostranne zbrúsenú čepeľ a je veľmi ostrý. Spracuje tvrdé druhy zeleniny, no neublíži ani drobnejším plodom s mäkkou šupkou, ktoré by pod iným nožom praskali. Šéfkuchári s ním s obľubou vykonávajú ozdobné rezy.
Japonský nôž Nakiri
Pre nôž Nakiri je poznávacím znakom skosená rovná špička a čepeľ obdĺžnikového tvaru. Má dĺžku cca 16 – 18 cm a plní funkciu sekáčika. Ponáša sa na nôž Usuba (tvarovo i určením), no má obojstranný výbrus. V správnych rukách pracuje s neuveriteľnou presnosťou a je ako stvorený na spracovávanie tvrdej zeleniny (zemiaky, kapusta, tekvica) – na tenké úhľadné plátky až „rezance“.
Japonský nôž Deba
Ak hľadáte nôž na filetovanie rýb, stavte na japonský nôž Deba, ktorý si poradí aj s ťažšími výzvami. Má mohutnejšiu, hrubšiu a o niečo ťažšiu čepeľ ako iné japonské nože, no má to dobrý dôvod. Nože Deba si totiž poradia s porciovaním a pitvaním rýb či prerezávaním ich kostí – a to bez vylomenia ostria. Čepeliam dominuje ostrá špička, ktorá sa rýchlo zapichne do mäsa a skosenie do jednej strany. Dostupné sú v širokom dĺžkovom intervale – cca od 10 do 32 cm.
Japonský nôž Kiritsuke
S nožom Kiritsuke by ste kedysi videli v reštaurácii pracovať iba hlavného šéfkuchára. Žiadny iný sa ho nemohol dotknúť. Pre veľmi dlhú, rovnú čepeľ (dĺžka 24 – 33 cm) a šikmú špičku si vyžaduje vysokú presnosť a isté skúsenosti. Je považovaný za viacúčelový dominantný nôž, ktorý sa osvedčil pri krájaní zeleniny, mäsa a rýb. Bežný domáci kuchár celkom schopne vystačí s lepšie ovládateľným nožom Gyuto.
Japonský nôž Sujihiki
Nôž Sujihiki patrí medzi tzv. dlhé krájače mäsa. Má dlhú a veľmi ostrú čepeľ, ktorou poľahky preniká do mäsa aj rýb bez rozrušenia jemnej štruktúry. Je obzvlášť užitočný pri odstraňovaní šliach a tuku z mäsa, pri jemnom krájaní mäsa alebo rýb jedným ťahom. Uplatnenie nájde aj pri filetovaní a sťahovaní rýb. Obľúbený je medzi domácimi i profesionálnym kuchármi. Čepeľ je brúsená z oboch strán a vzhľadom na dĺžku (cca od 21 – 36 cm) si udržuje prekvapivo nízku hmotnosť. Jeho precíznejším a „japonskejším“ bratom je nôž Yanagiba, s ktorými sa nápadne ponášajú. Yanagiba má však jednostranný výbrus a je skvelý na prípravu sushi a sashimi.
Japonský nôž Petty
Nôž Petty je malý, obojstranne brúsený nôž, ktorý je vhodný na precíznu prípravnú prácu pri spracovaní surovín. Jeho čepeľ je skôr menšia, s dĺžkou cca 8 – 15 cm. Používa sa najmä na čistenie ovocia a zeleniny, ale i krájanie byliniek. Menšia rukoväť predurčuje jednoduché ovládanie – zmestí sa do veľkej aj malej ruky.
Sady japonských nožov
Váhate, s akým japonským nožom začať? V základnej výbave by nemali chýbať nože Santoku a Gyotu. Doplniť k nim môžete napríklad nôž Petty. Ostatné nože voľte podľa toho, čo v kuchyni najčastejšie pripravujete a v čom by ste chceli svoje krájacie a porciovacie schopnosti posunúť na vyššiu úroveň.
Dobrou voľbou na úvod vie byť základná sada japonských nožov od osvedčeného výrobcu. Takáto sada zvyčajne obsahuje 3 – 5 nožov, ktoré nájdu v prostredí domácej kuchyne uplatnenie. V sade by nemal chýbať univerzálny nôž, nôž na krájanie zeleniny a ovocia, nôž na prerezávanie mäso či filetovací nôž na ryby. Výhodou sady je výhodnejšia cena, uskladnenie v jednom obale/kazete a rovnaké nároky na starostlivosť (materiály použité na čepele a rukoväte sú pre všetky nože v sade rovnaké). Je to síce do istej miery kompromis, no pomer cena/kvalita by pri rozumnom výbere od známej značky nemal byť krokom vedľa.
Čo zvážiť pri výbere japonských nožov?
Nôž je považovaný za najdôležitejší nástroj v kuchyni a od jeho kvality sa odvíja i rýchlosť a presnosť práce. Najlepšie japonské nože si získali aj náročných kulinárskych profesionálov. Ak uvažujete, od čoho „odpichnúť“ pri výbere japonských nožov, zvážte nasledujúce body.
Potreby pri varení
Chcete nôž s univerzálnym určením alebo sa chcete zlepšiť v konkrétnej technike (napríklad príprava sushi, krájanie mäsa, filetovanie rýb). Ak nožu presne stanovíte budúce úlohy, ľahšie vyberiete vhodný typ japonského noža.
Materiál čepele
Tento faktor má zásadný vplyv na kvalitu, ostrosť, odolnosť a životnosť noža. Originálne japonské nože sú vyrábané z prvotriednych ocelí s vysokým obsahom uhlíka (napríklad ocele Shirogami, Aogami, Kigami), ktoré vynikajú vysokou tvrdosťou a schopnosťou dlhšie udržať reznú hranu a dokonalú ostrosť. Nejde o nehrdzavejúcu oceľ (nerez), preto si vyžadujú starostlivé čistenie a ochranu pred vlhkosťou, aby nehrdzaveli.
Ak oželiete špičkovú ostrosť a nepatríte k náročným kupujúcim, dobrú službu vám urobia aj japonské nože vyrobené zo známej nerezovej ocele. Nehrdzavejú, ľahko sa udržujú v čistote, no daňou za praktickosť nerezu je o niečo nižšia úroveň ostrosti.
Materiál rukoväte
Drevo, plast alebo kov? Európsky štýl rukoväte alebo tradičná japonská rukoväť s okrúhlym prierezom? Drevené rukoväte sú populárne pre estetiku a pohodlie, no vyžadujú väčšiu údržbu, aby sa zabránilo praskaniu a deformácii dreva. Rukoväte z vodeodolného plastu a kovové rukoväte sa síce ľahko udržiavajú, no už predstavujú istý kompromis a nemusia poskytovať rovnakú úroveň pohodlia.
Rozpočet
Japonské nože boli kedysi ukážkou prvotriedneho majstrovstva a ich používanie sa najmä v západnom svete javilo ako znak prestíže a vyšších nárokov kuchára. Za posledné desaťročia sa však situácia s japonskými nožami zásadne zmenila.
Kvalitné japonské nože stále stoja desiatky až stovky eur, no nože na japonský štýl viete zohnať už aj za niekoľko eur. Je zrejmé, že nebudú ponúkať také vlastnosti ako drahšie kúsky. V hre je kvalita, odolnosť, no i bezpečnosť pri práci. Vždy je lepšie investovať do kvalitnejšej kuchynskej výbavy (hoci postupne), ako nakupovať lacné kusy, z ktorých nebudete mať radosť ani úžitok.
Ceny japonských nožov
Koľko zaplatíte za kvalitný japonský nôž? Pre rýchlejšiu orientáciu sme širokú ponuku rozdelili do troch nasledujúcich kategórií.
Japonské nože do 50 eur
V tejto cene nájdete japonské nože od neznámych aj známych výrobcov. Je lepšie prikloniť sa k výrobcom s tradíciou a dobrým menom, s čím vám vedia byť nápomocné dostupné online recenzie japonských nožov. Ide skôr o menšie nože, ktoré síce nebudú vyrobené z prémiových materiálov, no úroveň cena/kvalita by sa mala splňať vyšší priemer. Vhodné skôr pre začiatočníkov a menej náročných domácich kuchárov.
Japonské nože od 50 do 150 eur
Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie japonské nože, presvedčí bohatým typovým a veľkostným výberom. Pomer cena/kvalita zaujme i náročnejších kuchárov. Môže ísť o kvalitné japonské nože s univerzálnym aj jasne špecifikovaným použitím.
Japonské nože od 150 eur
Potrpíte si na detaily, prémiové materiály a chcete svoje kulinárske majstrovstvo vylepšovať? Spojenie kvalitnej uhlíkovej ocele, japonského dreva a majstrovského prevedenia nájdete v ponuke nožov práve z tejto cenovej kategórie. Hoci sa predpokladá, že tu natrafíte iba na renomované značky, vždy pátrajte po ich histórii a skúsenostiach profesionálov. Niekedy sa totiž za vysokou cenou ukrýva šikovný marketing, a síce to nemusí byť zlý nôž, no v podobnej kvalite ho zoženiete za niekoľkonásobne nižšiu cenu.
Najlepšie značky japonských nožov
V nasledujúcom zozname nájdete značky, ktoré majú na konte obľúbené japonské nože s dobrou predajnosťou na našom trhu.
- Miyabi – Japonská značka Miyabi je reprezentantom elegancie, ostrosti a japonskej kultúry. Nože podávajú nielen výborný výkon, ale sú aj krásne a skvelo padnú do ruky. Rôzne veľkosti a typy. Vysoká cena.
- Alpha-Royal – Ako Alpha Royal je označovaná séria nožov, ktoré sú vyrobené z japonskej damaškovej ocele. Sú vyvážené, ostré, odolné, prispôsobené potrebám európskych kuchárov.
- Yaxell – Originálne japonské nože značky Yaxell nadviazali na výrobu samurajských mečov. Sú vyhotovené z desiatok vrstiev damaškovej ocele. Snúbi sa v nich tradícia, vysoká remeselná úroveň a nadštandardná ostrosť.
- Tojiro – Spojenie moderných technológií a vernosti k tradíciám sa postaralo o to, že značka Tojiro je uznávaná v Japonsku aj po celom svete. V portfóliu je široký výber kuchynských nožov s výnimočnými reznými vlastnosťami.
- Tescoma – Známy český výrobca kuchynských potrieb zaradil do svojho portfólia niekoľko nožov vytvorených na japonský štýl. Ide o najčastejšie používané typy japonských nožov. Vyrobené z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele. Priaznivá cena.
Produkt | Info | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | MIYABI Japonský nôž SANTOKU 18 cm | + Extrémne ostrý nôž Santoku s autentickou japonskou čepeľou + Vhodný na prácu s mäsom, rybami, zeleninou a ovocím + Pohodlná ergonomická rukoväť dokonale sedí v ruke od 210 € | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#2 | Alpha-Royal Japanese Series Set III | + Sekací nôž, kuchársky nôž a nôž typu Santoku v jednej sade + Celkom 67 vrstiev kvalitnej japonskej damaškovej ocele + Vyvážený a ergonomický tvar od 253 € | ⭐ 98 % | Čítať recenzie |
#3 | Tescoma Nôž japonský AZZA SANTOKU 18 cm | + Pre ľahké a rýchle krájanie a sekanie všetkých druhov potravín + Vyrobený kovaním z jediného kusu prvotriednej nehrdzavejúcej ocele + Záruka 10 rokov od 30 € | ⭐ 96 % | Čítať recenzie |
#4 | Yaxell Čínsky nôž ZEN čierny 18 cm | + Krája aj veľké kusy potravín na veľmi tenké plátky a rezance + Veľmi ostrá čepeľ z 37 vrstiev nehrdzavejúcej ocele + Ručná výroba, každý kus je originál od 247 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
#5 | Nôž japonský Tescoma AZZA NAKIRI | + Tradičný japonský nôž pre ľahké a rýchle krájanie aj sekanie + Vyrobený kovaním z jediného kusu prvotriednej nehrdzavejúcej ocele + Záruka 10 rokov od 30 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
#6 | MIYABI Japonský nôž na mäso GYUTOH 20 cm | + Nôž typu Gyuto so stabilnou čepeľou v autentickom japonskom tvare + Ideálny na krájanie a plátkovanie mäsa + Komfortná rukoväť, mimoriadna rezná sila od 214 € | ⭐ 92 % | Čítať recenzie |