Dobré nože a hrnce sú polovicou úspechu v kuchyni. Tentokrát sa pozrieme na tie najlepšie kuchynské nože – ich prevedenie, druhy a prednosti. V kuchyni sa pre ne dá nájsť široké uplatnenie a nebudete musieť plniť zásuvky nepraktickými „kusovkami“. Kvalitné sady kuchynských nožov pokryjú veľkú časť prípravných činností v kuchyni. Rozlišujú sa nielen veľkosťou, ale i tvarom a prevedením čepele. To, čo by všetky nože v jednej sade mali mať spoločné, je dostatočná kvalita a tvrdosť ocele (resp. kvalitná keramika), solídna vyváženosť a rukoväť dobre padnúca do ruky.
S jedným nožom nevystačíte, no i tak má väčšina z vás v obľube jeden stredne veľký nôž, ktorý sa snažíte používať na všetko. Takýto nôž pravdepodobne veľmi dobre padne do ruky, je obratný a viete s ním pracovať. Na zdolanie väčších výziev je však nepraktický a riziko porezania pri silnom zatlačení je dosť vysoké. Oplatí sa preto vedieť pracovať s viacerými druhmi nožov podľa ich určenia, práca v kuchyni potom ide od ruky a bez zbytočnej námahy. Aké nože sa najčastejšie používajú? Sú to nože na krájanie mäsa, zeleniny a ovocia, na pečivo, vykosťovacie nože, univerzálne nože, malé nože so zakrivenou čepeľou na čistenie, nože na krájanie syrov alebo zákuskov.
V nasledujúcom rebríčku nájdete sady nožov na široké využitie v kuchyni, ktoré sa tešia veľkej obľube a okrem cenovo dostupných tipov si na svoje prídu aj nároční spotrebitelia, ktorí vedia, že investícia do značkových nožov sa im vráti v rokoch spoľahlivého krájania a prípravy jedál. Ak vás zaujíma ako vybrať nože do kuchyne, v druhej polovici nájdete základný prehľad.
Najlepšie kuchynské nože podľa nášho výberu a recenzií
Produkt | Info | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Fiskars 978791 sada nožů Edge 5 ks | + Drevený praktický blok s piatimi základnými nožmi + Špeciálny čierny nepriľnavý povrch čepelí + Z vysoko kvalitnej nerezovej ocele s tvrdosťou HRC 52 + Praktický, bezpečný a elegantný spôsob uloženia nožov od 99 € | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#2 | Tescoma Azza blok na nože so 6 nožmi | + Nože sú vyrobené kovaním z jediného kusu + Prvotriedna nerezová oceľ + Ergonomické rukoväte s masívnymi nitmi + Určené pre profesionálne a domáce použitie od 136 € | ⭐ 98 % | Čítať recenzie |
#3 | Sada nožov WMF Classic Line 1874706030 5 ks | + Čepele zo špeciálnej nehrdzavejúcej ocele + Rukoväte z kvalitného plastu + Bezpečne uložené v prírodnom drevenom boxe + Prémiové nože vyrobené v Nemecku od 166 € | ⭐ 98 % | Čítať recenzie |
#4 | Klarstein Kazuno | + Kvalitná súprava nožov s magnetickým stojanom + Pre hobby a profesionálnych kuchárov + Extrémne tenké čepele s dlhotrvajúcou ostrosťou + Výnimočný dizajn od 119 € | ⭐ 96 % | Čítať recenzie |
#5 | Tefal Jamie Oliver K267S575 5 ks | + Z veľmi kvalitnej nemeckej nerezovej ocele + Ergonomický tvar pre pohodlný úchop + Príjemné rukoväte + Priaznivá cena, dobrý pomer cena/kvalita od 39 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
#6 | Siguro Súprava nožov Sugoi 5 ks | + Odolná a ľahko brúsiteľná oceľ s tvrdosťou až 54 HRC + Drevený blok s integrovaným ostričom + Dizajnový blok z certifikovaného akáciového dreva + Profil nožov inšpirovaný Japonskom od 59 € | ⭐ 92 % | Čítať recenzie |
Obsah článku
Ako vybrať kuchynské nože
Ešte stále neviete akú sadu kuchynských nožov kúpiť? Potom budete potrebovať zopár tipov navyše. Vo väčšine zabehnutých kuchýň je to tak, že existuje jedna preplnená zásuvka, v ktorej vládne „nožíkový chaos“. V lepšom prípade máte síce vyskladanú sadu, ale je niekde ukrytá, a i tak používate len pár univerzálnych kúskov.
Pravdou je, že na prvý pohľad nezistíte o novom noži nič. Najmä, ak nakupujete nože v obchodných reťazcoch po kusoch podľa potreby. Zväčša je pre bezpečnosť nôž zabalený v pevnom obale, označený piktogramami a popismi, ktoré hovoria o jeho určení. Nemôžete však vyskúšať jeho ostrosť, ani to, ako padne do ruky a či je dobre vyvážený.
Vaša kuchyňa – vaše potreby
Ak sa rozhodnete pre kvalitné kuchynské nože z jednej sady, zbystrite najmä pri použitých materiáloch, druhoch nožov v sade a spôsobe ich uloženia, ktoré by v najlepšom prípade malo byť súčasťou sady – drevený stojan alebo magnetická lišta. Najviac využívanými sú univerzálne nože malej a strednej veľkosti, nože na zeleninu, pečivo a porciovanie mäsa.
O tom, či budú aj skutočne využívané, rozhodnete vy. Správne používanie konkrétneho noža uľahčuje prípravu jedál a zvyšuje bezpečnosť pri práci. Vaše ruky sa neunavia, krájané suroviny nebudú klásť odpor, v priereze zachovajú svoj tvar a nôž sa nebude otupovať nevhodným používaním.
Ako rozpoznať kvalitný nôž? Zamerajte sa na materiál čepele noža
Na trhu je veľké množstvo nožov. Okrem zjavných rozdielov v tvare a veľkosti, by sa ich každý budúci majiteľ mal vedieť zorientovať v základných vlastnostiach a možnostiach, ktoré má na výber.
Materiál čepele noža
Pri výbere noža treba prihliadať na kvalitu a tvrdosť materiálu čepele noža.
Najčastejšie sa používa tvrdená oceľ, ktorá sa vyznačuje dostatočnou odolnosťou aj dobrými hygienickými vlastnosťami. Charakterizujú ju dve vlastnosti – tvrdosť a húževnatosť.
Kvalitné kuchynské nože dosahujú tvrdosť 52 – 58 HRC (stupnica tvrdosti podľa Rockwella od 0 – 100 HRC, najkvalitnejšie japonské nože majú tvrdosť 60 HRC).
Čím vyššie je HRC, tým dlhšie vydrží nôž nabrúsený. Lacné supermarketové nože disponujú tvrdosťou ocele od 40 – 45 HRC. Istú dobu slúžia dobre, no neskôr im už nepomôže ani odborné brúsenie, nakoľko čepeľ sa deformuje používaním. S tým úzko súvisí aj húževnatosť ocele – teda odolnosť voči plastickej a elastickej deformácii.
Ďalším obľúbeným materiálom je keramika, ktorá je na stupni tvrdosti o dva stupne vyššie ako oceľ. Pri krájaní nožom s keramickou čepeľou zachováte v ovocí a zelenine všetky cenné vitamíny, a práve preto sú keramické nože obľúbené v kuchyniach, kde to žije zdravo.
Nože z titánu sú výborne pružné, a pritom dostatočné tvrdé. Základ tvorí nerezová oceľ so špeciálnou titánovou úpravou, ktorá sa vyznačuje vysokou nepriľnavosťou.
Dĺžka čepele
Dĺžka čepele úzko súvisí so samotným využitím noža. Zatiaľ, čo krátky nôž použijete na čistenie a krájanie zeleniny a ovocia, nôž s čepeľou dlhou 15 – 20 cm si vyberiete na krájanie mäsa. Extra dlhé čepele sa zase hodia na porcovanie rýb, krájanie bagiet a chlebu. Viac o rozdieloch sa dozviete v odseku „Druhy kuchynských nožov“.
Ostrie
Rôzna tvrdosť, hustota a štruktúra krájaných surovín vyžaduje aj rozdielne opracované ostrie noža. To môže byť hladké, vlnité alebo zúbkované.
- Hladké ostrie – Spája sa s najviac používanými nožmi. Zanecháva čistý rez a poradí si s tvrdými aj mäkkými surovinami, samozrejme za podmienky, že je dostatočne ostré.
- Vlnité ostrie – Využíva sa na nožoch, ktorými sa krája krehké pečivo. Zareže sa do kôrky a cez mäkkú časť prechádza vlnité ostrie bez toho, aby stláčalo štruktúru pečiva.
- Zúbkované ostrie – Jeho úlohou je rozrušiť pevnú šupku na ovocí alebo zelenine a prejsť cez mäkkú dužinu tak, aby ju ostrie noža nezničilo.
Rukoväť
Pre dobrú manipuláciu sú kvalita materiálu i prevedenie rukoväte veľmi dôležité, ak nie aj rovnako ako tvrdosť a tvar čepele. Rukoväť by svojím ergonomickým tvarom mala dobre pasovať do ruky, nešmýkať sa smerom k čepeli, ani by sa z nej čepeľ žiadnym spôsobom nemala uvoľňovať.
Tie najlepšie nože majú rukoväte vybavené záštitou – miernym prevýšením okraja, aby boli prsty pri pohybe po rukoväti smerom k čepeli zabrzdené. Natrafiť môžete na plastové, drevené aj kovové rukoväte. Vyberajte minimálne také, v ktorých je oceľová časť noža vložená naprieč celou rukovätou a zaistená silnými spojmi. V rámci dôkladnej hygieny dbajte na to, aby bol prechod medzi čepeľou a rukoväťou dostatočne uzavretý a nečistoty zo surovín sa nehromadili v drážkach.
Vyváženosť noža
Celý nôž by nemal byť ani príliš ľahký, ani príliš ťažký. Optimálna váha mu zabezpečí dobré krájacie vlastnosti bez toho, aby ste museli vyvíjať silu navyše. Správne vyvážený nôž spoznáte tak, že ho uchopíte medzi palec a ukazovák v mieste kde sa končí čepeľ a začína rukoväť. Ak sa neprevažuje do jednej ani do druhej strany, natrafili si na nôž, s ktorým bude radosť pracovať.
Druhy kuchynských nožov
Poďte sa v krátkosti zorientovať s najčastejšie používanými druhmi nožov v kuchyni. Niektoré sú využívané intenzívne a každodenne, iné majú zase špecifické určenie, no pri konkrétnom krájaní podávajú tie najlepšie výsledky a výkon.
Univerzálny nôž
Univerzálny kuchynský nôž má užšiu a kratšiu čepeľ (cca 11 – 17 cm) zužujúcu sa do mierne zaoblenej špičky. Používa sa nielen na bežné krájanie ale aj čistenie zeleniny a ovoci
Kuchársky nôž
Ide o klasický nôž, ktorý väčšina profi kuchárov z ruky nepustí a bežný smrtelník potrebuje v ruke cvik, aby ho ovládol a naplno využil jeho potenciál. Ide o väčší nôž s vysokou a dlhšou čepeľou, s charakteristickou horným oblúkom, ktorý sa zvažuje smerom k ostriu
Nôž na mäso
Nôž na mäso je vybavený silnejšou čepeľou a odolnejšou rukoväťou, aby si poradil nielen s mäsom, ale i chrupavkami a kosťami. Zvyčajne ide o dlhší nôž (14 – 20 cm čepeľ) s ostrím, ktoré sa zaobľuje smerom k hornej hrane, aby ste s ním mohli mäso špikovať.
Nôž na zeleninu
Nôž na zeleninu je jedným z najmenších nožov. Má krátku čepeľ (iba 7 – 10 cm) a horná hrana sa v špičke zaobľuje smerom k ostriu. Má teda tupú špičku, ktorú môžete bezpečne pridŕžať pri šúpaní ovocia alebo zeleniny.
Nôž na pečivo a chlieb
Nôž na pečivo charakterizuje dlhá čepeľ (25 – 30 cm) s vrúbkovaným ostrím, ktorá si hravo poradí s kôrkou i krehkým pečivom.
Nôž na syr
Čepeľ kuchynského noža na syr je dierkovaná, s rozdvojenou špičkou a vrúbkovaným ostrím.
Steakový nôž
Steakový nôž sa tvarom podobá nožu na krájanie mäsa, t.j. má ostrú špičku. Je menší a ostrie je v tomto prípade vrúbkované.
Vykosťovací a filetovací nôž
Ide o špeciálne druhy nožov s extra dlhou a úzkou čepeľou a veľmi ostrou špičkou. Ľahko prejdú mäsom až ku kosti.
Starostlivosť o nože
Ak sa rozhodnete investovať do kvalitnej sady nožov, majte na pamäti, že ak to majú byť byť nože na celý život, musíte sa však o ne aj dôkladne starať. To znamená, že by sa nemali povaľovať pohodené v zásuvke, ani dlho ležať v dreze.
Ako udržať ich vlastnosti po dlhú dobu?
- Hneď po dokončení činnosti nože umyte, dôkladne osušte a odložte na miesto.
- Na ich odloženie používajte praktický drevený alebo iný stojan, poprípade magnetickú lištu.
- Nože nepatria do umývačky riadu. Nie, že by nezniesli umývací cyklus, no dlhšie vystavenie chemikáliám môže spôsobiť mikrokoróziu, ktorá sa postupne prejaví na zhoršenej kvalite čepele, resp. riskujete, že narazia o hrnce alebo iné kuchynské náčinie a poškodia sa navzájom.
- Aj tie najkvalitnejšie nože potrebujú raz za čas prebrúsiť. Ak si na brúsenie ocieľkou netrúfate sami a obávate sa, že by ste čepeľ poškodili (alebo seba dorezali) obráťte sa na odborníkov. Mnoho značkových sád na nože má dlhé záručné doby, nevhodnou starostlivosťou, ktorú by si isto pri preberaní všimli, by ste o záruku prišli.
Obľúbené kuchynské nože
# Tescoma Azza blok na nože so 6 nožmi (od 136 €)
V sade nájdete univerzálny nôž s 9 cm čepeľou, univerzálny nôž s 13 cm čepeľou, nôž na zeleninu, kuchársky nôž, porciovací nôž a nôž na chlieb. Ak si k tejto solídnej výbave pridáte dobrú cenu a 10 ročnú záruku, už sa nemožno čudovať vysokej predajnosti ako na slovenskom, tak i českom trhu.
Nože sú vyrobené kovaním z jedného kusu prvotriednej nehrdzavejúcej ocele. Rukoväte sú ergonomické a odolné plastové časti sú pripevnené masívnymi nitmi skrz nerezové telo. V tomto prípade určite nehrozí, že by vám čepeľ z noža vypadla, ako tomu býva pri lacných modeloch.
Kľúčové technické parametre: Počet kusov v sade – 6 | Materiál čepele – nerezová oceľ | Stojan – plastový blok | Protišmyková úprava rukoväte – –
Čo sa nám páči
- Predajnosť + výborné recenzie
- Pomer cena/kvalita
- 10 rokov záruka
- Nože z jedného kusu ocele – robustné
- Veľmi ostré
- Moderný univerzálny dizajn
Čo sa nám nepáči
- Nôž na chlieb je vrúbkovaný iba z jednej strany
CENA: od 136 €
Ceny sád kuchynských nožov
Koľko zaplatíte za kvalitnú sadu kuchynských nožov? Počiatočná investícia býva niekedy vyššia, no ak chcete nože na dlhé roky a časté používanie, nemusíte sa jej obávať. Odmenou budú spoľahliví pomocníci v trvácnom prevedení, ktorí vám poslúžia pri príprave jedál, tak ako od nich očakávate. A keďže sú na trhu tisíce rôznych nožov, pre rýchlejšiu orientáciu sme širokú ponuku rozdelili do troch nasledujúcich kategórií.
Sady kuchynských nožov do 40 eur
V cene do 40 eur nájdete obrovské množstvo „jednokusoviek“ rôznej kvality – od lacných a nekvalitných až po veľmi dobre spracované kusy. Veľké rozdiely budú aj pri pohľade na lacné sady kuchynských nožov. Zamerajte sa na použité materiály, početnosť sady, určenie a prevedenie nožov. Čepeľ bude prevažne nerezová, rukoväť plastová. Sú tu prítomné sady, ktoré veľa nevydržia, no aj v tejto kategórii už nájdete solídne spracované súpravy kuchynských nožov, ktoré dobre poslúžia pri bežnom používaní a dobrej starostlivosti.
Sady kuchynských nožov od 40 do 100 eur
Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie sady kuchynských nožov, presvedčí pomerom cena/výkon aj cena/kvalita. V tejto cene natrafíte na ohromujúci výber rôzne zostavených sád nožov, zaujímavú materiálovú aj kvalitatívnu rozmanitosť. Ide o nože trvácnejšie, odolnejšie, spracované s dôrazom na estetiku, ergonómiu či silu. Súčasťou sady je zvyčajne tiež magnetický stojan alebo blok na odkladanie. Vhodné už aj na intenzívnejšie používanie.
Sady kuchynských nožov od 100 eur
Vynikajúca kvalita použitých materiálov, špičková ergonómia a ostrosť, vyváženosť, dokonalé spracovanie s dôrazom na detail a odolnosť. Náročným kupujúcim odporúčame zamerať pozornosť na sady kuchynských nožov s vyššou cenovkou, ktoré zaujmú vo všetkých smeroch a iba zriedkavo predstavujú sklamanie. Výborný výkon podávajú aj pri intenzívnom využívaní.
Najlepšie značky kuchynských nožov
Radi vyberáte medzi najlepšími? V nasledujúcom zozname nájdete značky, ktoré majú na svojom konte obľúbené kuchynské nože v rozmanitom prevedení. Vybrali sme zástupcov, ktorí vedú v predajnosti nožov určených na domáce použitie.
- Fiskars – Tradičná a priam až legendárna fínska značka Fiskars je najznámejšia svojou výrobou nožníc, sekier a veľmi kvalitných nožov. V portfóliu má niekoľko výborne predávaných sád kuchynských nožov, ktoré zaujmú prevedením, zložením, kvalitou aj pomerne priaznivou cenou.
- Tefal – Obľúbili ste si produkty francúzskej značky Tefal? Potom si nenechajte ujsť ani výber vysokokvalitných nožov z nerezovou čepeľou, ktoré ponúkajú optimálny rezný výkon. Základné aj viacpočetné sady nožov na akýkoľvek druh krájania.
- WMF – Pre značku WMF je typická nemecká prémiová kvalita, precíznosť a dlhoročná tradícia. Kuchynské sady nožov WMF presvedčia aj náročných. Vyznačujú sa dlhou životnosťou.
- Tescoma – Česká značka kuchynských potrieb má vo svojom portfóliu niekoľko solídne spracovaných sád nožov, ktoré zaujmú dizajnom aj výkonom. Čepele vyrobené z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele.
- Klarstein – Sady kuchynských nožov značky Klarstein sú ako stvorené do moderných kuchýň. Dobré recenzie, predajnosť a veľmi priaznivá cena. Pútavé už na prvý pohľad. Pekne sa vynímajú na kuchynskej linke.
- Victorinox – Švajčiarska značka Victorinox robí kvalitným nožom dobré meno. Sady kuchynských nožov sú dostupné v rôznej početnosti aj dizajne. Výborný pomer cena/kvalita. K dostaniu cenovo atraktívne sady aj prémiové sady pre profesionálov.
viete mi neikto skuseny poradit či si možem nechat keramicke nože naostri touto službou? Nerada by som ich nejak znehodnotila. Ďakujem http://ostraposta.sk/preco-ostra-posta/
mate niekto skusenosti s nožami značky Wusthof? Ako su kvalitne, čo všetko s nimi možete krajat a aka je ich životnost? Kde sa daju kupit za najlepšiu cenu?
Dobrý deň, jedná sa o veľmi kvalitné nože, čo dokazuje umiestnenie v nemeckých testoch (TOP 3 konsument, TOP 3 Stiftung Warentest, TOP 2 ETM TestMagazin, víťazstvo v českom dTeste). Životnosť vám samozrejme nikto neprezradí, pretože rozhoduje to, ako často ich budete používať, čo s nimi budete krájať, ako sa o ne následne postaráte pod. A kde kúpiť? Za nás odporúčame Chefshop.sk nebo Kulina.sk (tu sú ceny málinko vyššie, ale väčšia ponuka)
ja by som rada videla recenziu na japonske noze z damaskovej ocele dellinger-u nakolko mi super sedia v ruke a robi sa mi s nimi velmi dobre