Ako vybrať najlepší teplomer na mäso? TOP produkty podľa recenzií a testov

teplomer na mäso a gril
Príprava správne šťavnatého mäsa vyžaduje isté skúsenosti. Veľkými krokmi vpred sa pri pečení a grilovaní mäsa môžete posunúť s jednou nenápadnou pomôckou – teplomerom na mäso. Aké sú najlepšie teplomery na mäso a na aké detaily zamerať pozornosť?

Poznáte to – raz je steak ešte príliš krvavý, no stačí chvíľa a zmení sa na tuhý kus mäsa. Pečenie a grilovanie mäsa sa neriadi rovnakými pravidlami. Závisí od druhu mäsa, jeho hrúbky, počiatočnej teploty či predchádzajúcej úpravy. Ak je raz mäso pripravené dokonale, nikto a nič negarantuje, že sa to podarí aj nabudúce. Existuje však riešenie, ako prevziať kontrolu nad teplotou mäsa vo vnútri, ktorá je pri tepelnej úprave kľúčovou. Kvalitný teplomer na mäso vás takmer okamžite informuje o aktuálnej teplote. A nielen to! Súčasná ponuka teplomerov na mäso je taká obsiahla, že mnohé pokročilé modely oslovia i praktickými a užitočnými funkciami navyše.

V nasledujúcom prehľade „Ako vybrať teplomer na mäso“ si viac povieme o tom, aké druhy teplomerov sú k dostaniu, akým parametrom venovať pozornosť a aké sú výhody a nevýhody jednotlivých prevedení. V rebríčku nižšie zase nájdete overené modely, ktoré sprevádzajú spokojné hodnotenia. Neprehliadnite ani dostupné testy a recenzie teplomerov na mäso, aby ste si o svojom vyhliadnutom favoritovi urobili čo najkomplexnejší obraz.

Najlepšie teplomery na mäso podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktInfoHodnotenie 
#1TESLA Cook BBQ100

+ Kvalitné prevedenie úplne bez káblov
+ Prednastavené programy aj manuálny režim
+ S telefónom komunikuje bezdrôtovo cez Bluetooth
+ Praktický nabíjací stojanček súčasťou balenia
od 77 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2ThermoPro TP-01H

+ Teplotné rozmedzie -50 °C do 300 ° C
+ Kompaktný teplomer na mäso
+ Podsvietený displej
+ Jednoduché používanie
od 20 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3ThermoPro TP17

+ Obsahuje 2 teplotné sondy s dĺžkou 22 cm
+ Meria v rozmedzí -10 °C až 300 °C s presnosťou na 1 °C
+ Namerané hodnoty sa zobrazujú na prehľadnom LCD displeji
+ Funkcia časovača
od 23 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4ThermoPro TempSpike TP960

+ Digitálny teplomer vhodný na grilovanie, pečenie, údenie, vyprážanie, sous-vide
+ Určí teplotu v rozsahu -10 °C až 275 °C.
+ S aplikáciou v telefóne komunikuje bezdrôtovo – dosah až 150 m!
+ Dlhá výdrž, odolné prevedenie
od 92 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5TESCOMA Digitálny teplomer ACCURA

+ Meracia antikorová sonda je sklápacia – odolná voči pare a vlhkosti
+ Meria v rozsahu od -50 °C do 300 °C
+ Jednoduché a prehľadné používanie
+ Nízka cena
od 14 €
⭐ 94 % Čítať recenzie

Ako vybrať teplomer na mäso

Každý, kto sa pustil do prípravy steakov, počul už o teplotách prepečenosti mäsa. Napríklad pre medium rare steak sa odporúča dosiahnuť teplotu stredu 55 °C, kým pre medium well steak by už mala teplota stredu dosahovať cc 65 °C. Často sa pri príprave mäsa všeobecne dozvedáme údaje o teplote pečenia a čase pečenia (teda – „pečieme na teplote 200 °C po dobu 40 minút). Len málokedy sú však recepty kompletné a jeden podstatný údaj chýba – množstvo pečeného mäsa. Aj z tohto dôvodu je niekedy pečené mäso vysušené a tvrdé a inokedy vo vnútri ešte surové.

Aby bolo mäso správne šťavnaté, malo ideálnu textúru, bohatú chuť, a zároveň nepredstavovalo zdravotné riziká, musia byť v jeho strede dosiahnuté optimálne teploty. Optimálna teplota stredu mäsa sa líši v závislosti od druhu mäsa aj od spôsobu tepelnej úpravy. Keďže sa túto teplotu nedozvieme dotykom na povrchu mäsa, vznikli teplomery na mäso, ktoré sa jednoducho do mäsa zapichnú a teplotu mäsa v krátkom okamihu zmerajú.

Druhy teplomerov používaných v kuchyni

Skôr, ako sa bližšie zoznámime s teplomermi na mäso a ich schopnosťami, urobte si krátky prehľad o teplomeroch, ktoré nachádzajú uplatnenie práve v prostredí kuchyne. Líšia sa nielen určením, ale i tvarom, teplotným rozsahom, funkciami a odolnosťou.

  • Izbový kuchynský teplomer – Jednoduchý izbový teplomer so stupnicou býva umiestnený v kuchyni na stene. Zobrazuje teplotu v miestnosti (rozsah cca od -30 °C do +50 °C ), vylepšené verzie merajú aj vlhkosť.
  • Teplomer do chladničky/mrazničky – Kompaktný teplomer s háčikom na zavesenie alebo magnetom sa umiestňuje do chladničky, kde meria teplotu prostredia. Meria v pomerne širokom rozsahu – cca od -50 °C do +50 °C.
  • Teplomer na zaváranie – Najčastejšie ide o dlhý sklenený teplomer alebo sklenený teplomer v kovovom púzdre. Používa sa so zaváracím hrncom, ktorý má na veku stredový otvor práve na zavárací teplomer. Orientačne sú stavané na teplotný rozsah od 20 °C do 110 °C.
  • Teplomer na víno – K dostaniu je buď ako dlhý sklenený teplomer, alebo teplomer v podobe pásky, ktorá sa prikladá na fľašu vína mimo zónu s etiketou. Meria teplotu vína v rozsahu cca od 2 °C do 24 °C.
  • Teplomer do rúry – Rozmerovo kompaktný teplomer je vytvorený tak, aby jeho odolné telo zvládlo umiestnenie v horúcej rúre (odolnosť do 300 °C, bez dlhej sondy). Má rovnú základňu a dobrú stabilitu. Pokladá sa na rošt, do plechu a dobre sa osvedčil i v udiarni.
  • Teplomer na mäso – Špecifikom tohto druhu teplomerov je schopnosť merať teplotu vo vnútri mäsa. Súčasťou teplomera na mäso je charakteristická zapichovacia sonda. Teplomery na mäso majú rôzne podoby aj funkcie navyše. Viac o nich nájdete v riadkoch nižšie…

Teplomer na mäso a jeho využitie

Tento druh teplomera nájde využitie predovšetkým pri tepelnej príprave mäsa rôznymi spôsobmi – najčastejšie ide o pečenie, grilovanie a dusenie. Využiť ho môžete ako na celistvý kus mäsa (celé kura, bravčové stehno či karé v celosti, …), tak aj na jednotlivé časti a hrubšie plátky. Okrem mäsa tiež nájde uplatnenie pri meraní teploty v pečených bochníkoch chleba alebo vo vysokých tortových korpusoch.

Výhody používania teplomeru na mäso

Kvalitný teplomer na mäso ponúka celý rad výhod pre profesionálnych i domácich kuchárov. Do prípravy pokrmov prináša:

  • Presnosť – Umožňuje presné sledovanie teploty mäsa, a to občasne podľa potreby alebo priebežne počas celej tepelnej prípravy v závislosti od prevedenia teplomeru.
  • Vyššiu bezpečnosť – S pomocou teplomera na mäso viete jednoducho skontrolovať, či mäso dosiahlo vnútri dostatočnú teplotu a je bezpečné na konzumáciu. Pri nedostatočnej tepelnej úprave mäsa hrozí riziko zdravotných komplikáciách, ktoré súvisia s bakteriálnou nákazou.
  • Lepšiu kvalitu a chuť – Mäso pripravené na správnu teplotu je šťavnatejšie, má príjemnú textúru, nie je vysušené ani príliš tuhé.
  • Šetrenie času i energie – Už žiadne časté otváranie rúry alebo grilu, neistota súvisiaca s dĺžkou tepelnej úpravy ani zbytočne dlhé pečenie a grilovanie. Mäso je pripravené na správnu teplotu v primeranom čase.

steak úroveň prepečenia

Základné druhy teplomerov na mäso

Ak sa pozriete do ponuky teplomerov na mäso, zrejme si ako prvé všimnete ich tvarovú rozdielnosť. Okrem tvaru sú zásadné rozdiely i z pohľadu používania, schopností a celkových funkcií.

Na občasné meranie teploty celkom komfortne vystačíte aj so základným a cenovo dostupným analógovým teplomerom na mäso. Na náročnejšie kulinárske výzvy si už vezmite na pomoc lepšie vybavený digitálny teplomer na mäso, vďaka ktorému získate pokročilé možnosti kontroly nad pečením alebo grilovaním.

Poďme sa bližšie pozrieť na jednotlivé druhy teplomerov na mäso, ich výhody a nevýhody.

Analógové vpichové teplomery na mäso

Ide o teplomer na mäso v základnom prevedení. Má podobu okrúhleho „ciferníka“ so stupnicou a ručičkou, ktorá ukazuje nameranú teplotu. Na opačnej strane ciferníka je zápich do mäsa – nerezová sonda. Funguje tak, že teplomer zapichnete do mäsa a po krátkej chvíli uvidíte nameranú teplotu. Teplotný rozsah merania je orientačne od 10 °C do 110 °C.

Väčšina teplomerov tohto druhu poteší dobrou cenovou dostupnosťou. Ak natrafíte na drahší model, bude vykazovať vysokú odolnosť (vrátane tepelnej odolnosti sklíčka) aj presnosť merania.

Výhody analógových teplomerov na mäso

  • Jednoduché prevedenie a používanie
  • Spoľahlivé meranie
  • Dobrá cenová dostupnosť
  • Bez batérií – na použitie pripravený kedykoľvek

Nevýhody analógových teplomerov na mäso

  • Niekedy pomalšie meranie
  • Bez ďalších funkcií

Digitálne teplomery na mäso

Obľúbené digitálne teplomery na mäso zaujmú rozmanitosťou, rýchlosťou merania, presnosťou a ďalšími vylepšeniami. Na meranie vnútornej teploty mäsa využívajú elektronické senzory. Namerané hodnoty sa následne zobrazujú na displeji v digitálnom zobrazení. Digitálne teplomery na mäso sa delia na ďalšie podkategórie, ktoré sa líšia konštrukciou i spôsobom používania.

Digitálny vpichový teplomer na mäso / s priamym odčítaním

Na konci dlhej nerezovej sondy je malý displej, ktorý zobrazuje namerané hodnoty. Práve takto vyzerajú najpredávanejšie digitálne teplomery na mäso. Slúžia predovšetkým na priame odčítanie. Mäso z rúry vyberiete, sondu teplomera zapichnete a behom pár sekúnd viete, aká je vnútorná teplota mäsa. V závislosti od kvality použitých materiálov však niektoré lepšie vybavené teplomery zvládnu aj zapichnutie do mäsa počas celej doby grilovania/pečenia.

Digitálne vpichové teplomery sú k dispozícii v rôznej výbave. Kým niektoré iba jednoducho zobrazia nameranú teplotu, ďalšie umožňujú nastaviť cieľovú teplotu, vybrať automatický program podľa druhu mäsa, zvoliť stupeň prepečenia. Vo výbave môžu mať časovač, zvukový signál a funkciu automatického vypnutia pri dlhšej nečinnosti. Celá táto výbava si vyžaduje istý zdroj energie – najčastejšie ide o vymeniteľné batérie alebo nabíjacie batérie.

Chcete ušetriť miesto v zásuvke? Vyhliadnite si v ponuke skladacie digitálne teplomery na mäso.

Digitálny kuchynský teplomer s káblovou sondou a prijímačom

Čaká vás dlhé pečenie alebo komplikovanejšia príprava viacerých pokrmov súčasne? Potom si nenechajte ujsť digitálne teplomery, na ktorých je sonda s prijímačom prepojená pomocou špeciálneho kábla.

Konkrétne ide o sondu s meracím káblom, ktoré sú zhotovené tak, aby zvládli aj vysoké teploty v rúre. Vďaka tomu môžete sondu zapichnúť do mäsa ešte na začiatku pečenia, kábel vyviesť smerom von z rúry a zapojiť ho do digitálneho prijímača. Prijímač s displejom má na zadnej strane magnety, aby sa dal jednoducho pripevniť na rúru alebo inú časť kuchynskej linky. Poprípade je jeho súčasťou praktický výklopný stojan.

Základné teplomery tohto druhu majú vo výbave jednu káblovú sondu, drahšie modely až 4 káblové sondy a na 4 zóny rozdelený aj displej, kde prehľadne zaznamenávajú namerané hodnoty. Z hľadiska výbavy im nechýbajú ani ďalšie vyššie spomínané funkcie – časovač, cieľová teplota, program podľa druhu mäsa, indikátory …

Výhody digitálnych teplomerov na mäso

  • Rýchlosť a presnosť
  • Jednoduché odčítanie nameranej hodnoty z displeja
  • Zvyčajne širší teplotný interval
  • Jednoduché používanie
  • Zaujímavé funkcie a rôzne možnosti kontroly

Nevýhody digitálnych teplomerov na mäso

  • Vyššia cena
  • Potrebujú zdroj energie (batérie)
  • Náchylnosť na poškodenie (citlivá elektronika)

Bezdrôtový kuchynský teplomer s pripojením k aplikácii

Máte radi moderné technológie a bezdrôtovú konektivitu? Medzi teplomermi na mäso sa nájdu zaujímavé alternatívy, ktoré predstavujú pomyselný nadštandard. Teplotnú sondu s prijímačom nespája žiadny kábel a namerané hodnoty odosiela sonda zapichnutá do mäsa bezdrôtovo do vzdialenejšieho prijímača alebo do kompatibilnej aplikácie v telefóne/v tablete. Skutočne bezdrôtové teplomery mäsa sú skvelou výpomocou pri pečení mäsa v pekáči aj pri grilovaní na rošte. Samotná sonda totiž zvyčajne odoláva vysokým teplotám.

Pri výbere sa zaujímajte o spôsob napájania sondy (potrebuje zdroj energie) a dosah sondy (50 m, 100 m, ale aj 150 m). Ak ide o prevedenie, ktoré odosiela údaje do aplikácie, zistite si vopred, či je aplikácia k dispozícii pre operačný systém vo vašom telefóne (v obchodoch s aplikáciami na App Store, Google Play) a v akých jazykoch je dostupná. V prostredí kompatibilnej aplikácie potom nájdete viaceré pokročilé možnosti na sledovanie priebehu – upozornenie na požadovanú teplotu, nastavenie časovača, nastavenie teploty podľa druhu mäsa, …

Výhody bezdrôtových teplomerov na mäso

  • Úplne bezdrôtové meranie
  • Moderné technológie
  • Veľký dosah – monitoring na diaľku
  • Pokročilé možnosti kontroly teploty

Nevýhody bezdrôtových teplomerov na mäso

  • Vysoká cena
  • Potrebujú zdroj energie (batérie)

hovädzí steak

Materiál a kvalita spracovania

Na výrobu teplomerov na mäso sa používa predovšetkým ušľachtilá oceľ, tepelne odolné sklo a tepelne odolný plast. Kvalita materiálov je úzko prepojená s cenou. Pri teplomeroch na mäso, ktoré zvládnu aj vyššie teploty ako konkurencia, je predpoklad solídnejšieho spracovania.

Teplotný rozsah

Aj základný teplomer na mäso by mal poskytovať teplotný rozsah, ktorý pokryje bežnú úpravu rôznych druhov mäsa – teda rozsah merania od 0 °C do 110 °C. Výnimkou však nie sú ani teplomery na mäso s rozsahom od -50 °C do 300 °C. Je dôležité, aby teplotný rozsah zodpovedal zamýšľaným spôsobom úpravy pokrmov.

Presnosť merania teploty

V prípade teplomerov na mäso sa presnosť merania pohybuje s odchýlkou ± 1 °C alebo ± 1,5 °C. Najlepšie teplomery na mäso sa pri meraní pomýlia maximálne o ± 0,5 °C.

Rýchlosť merania teploty

Teplomery na mäso prekvapia rýchlosťou merania. Digitálne teplomery na mäso zobrazujú teplotu v priebehu pár sekúnd (3 – 5 s). Ani analógové si nevedú zle, no ručičke trvá o niečo dlhšie, kým vystúpi na aktuálnu teplotu.

Druh meranej teploty

V popise si môžete všimnúť informáciu o tom, akú teplotu teplomer sníma. Okrem merania teploty priamo v potravine dokážu niektoré teplomery na mäso odmerať aj okolitú teplotu prostredia.

Rozmery sondy

Zaujímajte sa o dĺžku sondy a priemer sondy. Oba parametre sú udávané v milimetroch alebo centimetroch.

Na sonde býva vyrazený bezpečnostný zárez, ktorý určuje, ako hlboko možno sondu bezpečne zapichnúť do mäsa. Dĺžku sondy voľte v závislosti od použitia (teda druhu a hrúbky mäsa). Bude vám stačiť sonda dlhá 10 cm alebo radšej siahnete po sonde s dĺžkou 16 cm?

Priemer sondy je pre niektorých kupujúcich tiež dôležitým údajom. Zapichnutím do mäsa časť šťavy vytečie a čím je sonda hrubšia, tým po nej v mäse zostáva výraznejšia stopa.

Ceny teplomerov na mäso

Koľko stojí kvalitná bezdrôtová sonda do mäsa? Pre rýchlejšiu orientáciu sme aktuálnu ponuku rozdelili do troch nasledujúcich kategórií.

Teplomery na mäso do 10 eur

Základné analógové vpichovacie teplomery do mäsa kúpite už za pár eur. Cenovo dostupné sú aj jednoduché digitálne teplomery na mäso. Nečakajte funkcie navyše ani najvyššiu odolnosť, no na príležitostné použitie poslúžia tak, ako sa od nich očakáva. Dôležité je rešpektovať teplotný rozsah a nepoužívať ich pri vyšších teplotách.

Teplomery na mäso od 10 do 40 eur

Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie teplomery na mäso, osloví pomerom cena/kvalita, presnosťou aj vybavenosťou. Výber je široký a nájdete tu teplomery v rôznom prevedení a s viacerými praktickými funkciami. Populárne sú najmä skladacie digitálne teplomery do mäsa a digitálne teplomery s viacerými káblovými sondami.

Teplomery na mäso od 40 eur

Pokročilé možnosti kontroly teploty podľa druhu mäsa, rýchlosť merania, vyššia kvalita materiálov, automatické aj manuálne programy. Ak si varenie, pečenie a grilovanie užívate, zíde sa vám mať po ruke pomocníka, ktorý vás bude bezodkladne informovať o aktuálnom stave. Teplomery na mäso v tejto cenovej relácii už presvedčia i náročných kuchárov. K digitálnym teplomerom s viacerými sondami sa pridávajú aj moderné bezdrôtové teplomery na mäso.

Najlepšie značky teplomerov na mäso

Trh je zaplavený stovkami teplomerov v rôznej kvalite. Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu, stavte na známejšie značky, ktoré sa zaoberajú kuchynskými alebo grilovacími potrebami. Spokojné recenzie si vyslúžili teplomery na mäso od týchto značiek:

  • TESLA – V ponuke kvalitne spracovaná bezdrôtová teplotná sonda, ktorá zobrazuje aktuálne aj požadované teploty v prehľadne spracovanej aplikácii. Dizajnovo prívetivé spracovanie.
  • ThermoPro – Značka ThermoPro sa zaoberá výrobou profesionálnych doplnkov do kuchyne a domácnosti. V jej portfóliu nájdete viacero digitálnych teplomerov s priamym odčítaním aj s viacerými káblovými sondami. Spokojné recenzie, dobrý pomer cena/kvalita.
  • Tescoma – Obľúbené vpichové analógové a digitálne teplomery Tescoma zaujali praktickým prevedením a kvalitou použitých materiálov.
  • TFA – Širší výber kuchynských teplomerov rôzneho určenia. Od lacných po drahšie so zaujímavou výbavou.
  • Cattara – Digitálne grilovacie a kuchynské teplomery Cattara majú typické dvojzápichové prevedenie („vidlička“), vďaka čomu majú po zápichu do mäsa lepšiu stabilitu.
 ProduktInfoHodnotenie 
#1TESLA Cook BBQ100

+ Kvalitné prevedenie úplne bez káblov
+ Prednastavené programy aj manuálny režim
+ S telefónom komunikuje bezdrôtovo cez Bluetooth
+ Praktický nabíjací stojanček súčasťou balenia
od 77 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2ThermoPro TP-01H

+ Teplotné rozmedzie -50 °C do 300 ° C
+ Kompaktný teplomer na mäso
+ Podsvietený displej
+ Jednoduché používanie
od 20 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3ThermoPro TP17

+ Obsahuje 2 teplotné sondy s dĺžkou 22 cm
+ Meria v rozmedzí -10 °C až 300 °C s presnosťou na 1 °C
+ Namerané hodnoty sa zobrazujú na prehľadnom LCD displeji
+ Funkcia časovača
od 23 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4ThermoPro TempSpike TP960

+ Digitálny teplomer vhodný na grilovanie, pečenie, údenie, vyprážanie, sous-vide
+ Určí teplotu v rozsahu -10 °C až 275 °C.
+ S aplikáciou v telefóne komunikuje bezdrôtovo – dosah až 150 m!
+ Dlhá výdrž, odolné prevedenie
od 92 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#5TESCOMA Digitálny teplomer ACCURA

+ Meracia antikorová sonda je sklápacia – odolná voči pare a vlhkosti
+ Meria v rozsahu od -50 °C do 300 °C
+ Jednoduché a prehľadné používanie
+ Nízka cena
od 14 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin