Recenzia čokolády Ajala – Česká odpoveď na Karlíkovu továreň na čokoládu

Milujete čokoládu, ale rozhodne sa nenecháte odbiť len tak nejakou „hmotou“ plnou palmového tuku, cukru a s obsahom kakaa, čo by sa za necht vošlo? Pokiaľ si potrpíte na naozaj vysokú kvalitu čokolády, rozhodne by ste nemali vynechať ponuku rýdzo českej značky Ajala, ktorú by sme mohli označiť tak trochu za brniansky ekvivalent Karlíkovej továrne na čokoládu. Poďme teda spoločne na krátku exkurziu, na ktorú ani nebudete potrebovať zlatý kupón.

Recenzia čokolady Ajala 01

Recenzia čokolády Ajala

O značke Ajala

Ajala je brnenská čokoládovňa, ktorá je síce pomerne mladá, ale nadväzuje na pozabudnutú, no kedysi slávnu československú tradíciu výroby špičkovej čokolády.

Ajala je tak trochu „hipsterská“ značka – no v tom najlepšom slova zmysle. Názov značky pochádza z mayského slova pre „prebudenie“ a táto malá spoločnosť, ktorá vznikla pred desiatimi rokmi, sa zameriava na výrobu výberových čokolád z tých najlepších kakaových bôbov na svete.

Logo čokoládovne Ajala

Dodávateľov tvoria drobní pestovatelia a farmári z Tanzánie, Belize, Haiti, Ekvádoru a ďalších krajín. Značka Ajala si dodávateľa veľmi starostlivo vyberá a nakupuje bôby priamo od nich. Zakladá si pritom na „fair trade“ a suroviny vykupuje za poctivé ceny, vďaka ktorým môžu farmári zlepšiť kvalitu svojho života.

V brnenskej „čokoládovej manufaktúre“ potom prebieha celý proces – od kakaového bôbu až po výsledný produkt. Značka má teda všetko dokonale pod kontrolou a ide o takmer ručnú malovýrobu.

Denne sa v čokoláde Ajala vyrobí len 800 tabuliek čokolády – kompletná výroba jednej tabuľky pritom trvá v priemere 10 dní.

Recenzia čokolady Ajala vianočné príchute

Recenzia čokolády Ajala – vianočné príchute

Poctivá čokoláda českej výroby

Ako prebieha výroba a v čom spočíva unikátnosť českej čokolády značky Ajala? Poďme sa pozrieť na niektoré výhody a aspekty, ktoré rozhodne stoja za zmienku a ktoré zďaleka nie sú samozrejmosťou ani u mnohých výrobcov, ktorí sami seba označujú za „kvalitné“.

Priamo z bôbov

Kvalita vstupných surovín je vždy zásadná a na tento fakt v čokoládovni Ajala mimoriadne dbajú. Ako sme už hovorili, do čokoládovne prúdia priamo samotné kakaové bôby od farmárov z rôznych krajín sveta. Nejde o žiadne polotovary alebo priemyselne spracované suroviny. Ajala okrem bôbov využíva aj sušenú trstinovú šťavu známu ako panela a pri výrobe čokolád si berie inšpiráciu aj v pôvodných indiánskych receptúrach.

Z bôbov a panely v brnenskej manufaktúre vznikajú tabuľkové čokolády aj nátierky a ďalšie dobroty. Vďaka poctivému a čistému procesu a spracovaniu si čokoláda zachová nielen maximum autentických a originálnych chutí, ale aj prospešných látok. Je známe, že kvalitná čokoláda patrí medzi najbohatšie zdroje antioxidantov.

Recenzia čokolády Ajala klasické príchute

Recenzia čokolády Ajala – klasické príchute

Bez chémie a kontroverzných surovín

Keď vezmete bežnú „čokoládu“ či čokoládovú sladkosť a prečítate si zloženie, môžete mať dojem, že si skôr čítate inventár nejakého chemického laboratória. Ultrapriemyselne spracované sladkosti sú bohužiaľ problém, ktorý našu civilizáciu zahlcuje.

Ajala ide našťastie opačnou cestou. Jej čokolády obsahujú len poctivé bio suroviny, ako by ste si čokoládu vyrábali doma v kuchyni.

  • Žiadny sójový lecitín
  • Žiadna chémia, konzervačné látky, umelé arómy…
  • Žiadny palmový tuk (Ajala používa bio kakaové maslo)

Čokoláda od Ajala je teda pohladením nielen pre chuťové poháriky, ale pre celý organizmus a môžete z nej ťažiť zdravotné benefity, ktoré pravá čokoláda ponúka.

Recenzia čokolády Ajala balenie

Recenzia čokolády Ajala – krásne balenie

Krásny dizajn

Aj obal hrá rolu a v Ajala vedia svoje čokolády a výrobky zabaliť naozaj pekne. Tešiť sa môžete na nádherne vkusný dizajn tabuľkových čokolád, ale aj rôznych darčekových balení. Vďaka tomu môžu byť čokolády Ajala nielen pochúťkou, ale aj skvelým darčekom.

Prestížne ocenenia

Kvalitu čokolád značky Ajala si už všimli aj poroty niektorých prestížnych súťaží a náležite ich ocenili. Vybrané čokolády Ajala získali množstvo bronzových aj strieborných medailí napríklad v súťažiach International Chocolate Awards alebo si vyslúžili skvelé hodnotenie v súťaži Great Taste Awards.

Ocenené čokolády, ktoré si môžete objednať:

  • Rustikálna 70 % – bronzová medaila z roku 2018 a 2022 v súťaži International Chocolate Awards
  • Kvety a pomaranče 70 % – bronzová medaila z roku 2021-2022 v súťaži International Chocolate Awards, jedna hviezdička Great Taste Awards z roku 2022
  • Ekvádor 70 % – dve hviezdičky od Great Taste Awards z roku 2022
  • Kakaové nibsy 70 % – získala v roku 2022 bronzovú medailu na prestížnej medzinárodnej súťaži International Chocolate Awards
  • Uganda 70 % – získala v roku 2022 bronzovú medailu na prestížnej medzinárodnej súťaži International Chocolate Awards

Niečo na zobkanie aj natieranie

Aké druhy čokoládových výrobkov Ajala ponúka? Základným kameňom sú samozrejme staré dobré tabuľkové čokolády, ale výber je v skutočnosti oveľa pestrejší…

Tabuľkové čokolády

Úplne čisté čokolády (séria Single Origin) aj fantastické a originálne príchute. Výber tabuľkových čokolád je u Ajala veľmi bohatý (nižšie sa na niektoré pozrieme bližšie). Nájdete tu čokolády s rôznym obsahom kakaa – najčastejšie medzi 45 až 70 %. V ponuke ale nechýba ani stopercentná čokoláda Ekvádor 100 %.

Čokolády majú nádherné obaly pripomínajúce malé štýlové darčeky a cena za tabuľku sa pohybuje od 5 do 6 eur (45 g), čo za špičkovú bio kvalitu a perfektné poctivé spracovanie nie je nijako premrštená cena.

Pomazánky (nátierky)

Na oficiálnej stránke Ajala.cz v sekcii „Mazané“ môžete nájsť aj čokoládové nátierky Ajala. Ide o zdravú a kvalitnú alternatívu napríklad k notoricky známej Nutelle, ktorá – pre zaujímavosť – obsahuje viac ako 50 % čistého cukru, palmový olej, sójové emulgátory a de facto „stopové“ množstvo odtučneného kakaového prášku.

Nátierky Ajala sú kombináciou orieškového masla a čokolády. Obsahujú veľký podiel lieskových orechov či arašidov, bio kakaových bôbov a dochucované sú bio cukrovou trstinou alebo trstinovou šťavou (panela), vanilkou, kokosom, sušenými banánmi a pod. Žiadne ďalšie aditíva, emulgátory ani cukor neobsahujú. V ponuke nájdete tri varianty príchutí.

Recenzia čokolády Ajala netradičné príchute

Recenzia čokolády Ajala – netradičné príchute

Zobkanie

Ajala ponúka aj niečo na zobkanie a maškrtenie. Ide o rôzne čokoládové plátky a bôby balené v papierových vrecúškach. Medzi obľúbené varianty patrí mango v čokoláde, marhule v čokoláde alebo „Kafe zob“, čo sú sladké a krehké kávové zrná v 70 % čokoláde. Táto dobrôtka poslúži aj ako parádny zdravý „nakopávač“ a vďaka kombinácii kávy a kakaa tiež ako antioxidantová superbomba!

Darčeky a špeciality

Ak by ste chceli výrobkami čokoládovne Ajala niekoho obdarovať, siahnuť môžete po niektorom z krásnych darčekových setov a balení.

Čokoláda na zákazku!

Ajala dokonca ponúka možnosť nechať si pripraviť čokoládu na zákazku s dizajnom, ale aj príchuťou na mieru a podľa priania. Môže ísť napríklad o unikátny darček pre svadobčanov alebo hostí inej výnimočnej udalosti.

Recenzia čokolády Ajala – vybrané produkty

Tieto produkty som osobne otestoval a zoradil jednotlivé príchute podľa mojich chuťových preferencií. Budete so mnou súhlasiť?

Rustikálna 70%

Poctivá, so 70% kakaa a s trstinovou šťavou panela. Ponúka mimoriadne autentickú chuť pravej čokolády. Táto čokoláda sa dočkala aj významných ocenení.

Kvety a pomaranče

Bronzovou medailou na International Chocolate Awards a hviezdou z Great Taste ocenená 70% čokoláda s výťažkami z divokých pomarančov a so sušenými kvetmi bylín. Naozaj skvelý zážitok aj pre náročné jazýčky.

Čučoriedka so smotanou

Máte chuť na niečo domácke? Niečo, čo pripomína vôňu našich lesov? Skúste túto skvelú čokoládu so sladkou smotanou a lyofilizovanými čučoriedkami. Naozaj milé pokušenie.

Kokosová vločka

44 % čokoláda s bio kokosom a kokosovým mliekom. Dochutená ešte morskou soľou. Krásne sa rozplýva a ponúka povedomé vianočné chute.

Mliečna 57 %

Môže sa to zdať celkom banálne, ale v podaní Ajala tomu tak rozhodne nie je. Táto 57 % mliečna čokoláda z ugandských bôbov je skutočný zážitok a mohla by slúžiť ako etalón kvality pre mliečne čokolády. Pokiaľ ste zvyknutí iba na čokolády zo supermarketu, chuť vás prekvapí.

Gaštany

Jedinečná čokoláda s vôňou adventu dochutená praženou gaštanovou múkou. Ideálna k punču.

Mliečna so soľou 46 %

Jemne slaná a dokonale mliečne jemná 46 % čokoláda s vločkami údenej morskej soli Maldon. Ucítite v nej tóny slaného karamelu. Zážitok aj pre fajnšmekrov.

Dezertína maliny a pistácie

63 % blend čokoládových bôbov s pistáciami a lyofilizovanými malinami. Parádna kombinácia, ktorá si vás určite získa. Na chuti je veľmi výrazná práve kyslosť malín a pistácie cítite skôr v pozadí.

Mak a višňa

Mak, višňa a 56 % čokoláda – ako sa to k sebe krásne hodí. Skúste to tiež – stojí to za to. Rozhodne netradičná kombinácia, ktorá ale funguje skvele.

Vianočná

Čokoláda, s ktorou sa vám v ústach bude rozplývať atmosféra Vianoc. Ideálna pre advent a vianočné sviatky. Vôňa škorice, kardamómu a zázvoru v 67 % čokoláde.

Vanilkový rožok

Ďalšia vianočná záležitosť. Jedna z najobľúbenejších vianočných cukroviniek je vyrobená z 48 % čokolády z bôbov z Dominikánskej republiky. Dominujú v nej tóny vanilky, vlašských orechov a kešu. Čokoláda obsahuje dokonca aj priamo prímes samotných vanilkových rožkov! Pozoruhodné.

Morská soľ 70 %

Vysokopercentná čokoláda s jemne slanou príchuťou – a to vďaka obsahu veľmi vzácnej morskej soli z prírodných soľných panvíc v gréckej Messolonghi. Jednoduché, ale dokonalé.

Cukrátková

Sladučká čokoláda, ktorá obsahuje ovocné želé Sonnentor. Ideálna pre milovníkov klasickejších, sladkých čokolád. Obsahuje však 57 % kakaa.

Hodnotenie recenzie

Výhody:

  • Chuť – asi najväčšia výhoda, pretože je jednoducho iná. Navyše, ak ste zvyknutí na masovo vyrábané čokolády, budete prekvapení.
  • Bean to bar – výroba čokolády v Česku od bôbu až po tabuľku
  • Iba kvalitné kakaové bôby od farmárov z Tanzánie, Belize, Haiti, Ekvádoru a ďalších krajín
  • Takmer ručná výroba = denne vznikne len 800 tabuliek čokolády
  • Čokolády bez chémie a kontroverzných surovín
  • Čokolády ocenené na International Chocolate Awards alebo Great Taste Awards
  • Za mňa fair cena – tabuľka od 5 do 6 eur. Za kvalitu a prácu.

Nevýhody:

  • Negatíva som nenašiel

Celkové hodnotenie: 98 % (fantastický produkt)

Fotogaléria

5/5 - (1 vote)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin