Obsah článku
- Teplovzdušná fritéza a moje skúsenosti
- 15 chutných receptov pre varenie v teplovzdušnej fritéze
- Ako pripraviť hranolky (takmer) bez oleja?
- Americké zemiaky
- Zemiakovo-syrové krokety
- Karfiolové nugetky
- Plnené portobello
- Marinované kuracie krídelká
- Kuracie prsia s medom a dijonskou horčicou
- Slávnostný losos
- Krevety obalené v šunke
- Bylinkové steaky
- Fantastické mäsové guličky
- Chrumkavá špargľa so slaninou a omáčkou
- Netradičné avokádo
- Plnené taštičky z lístkového cesta
- Sladký francúzsky toast z fritézy
- Tipy na kvalitné fritézy
Teplovzdušná fritéza a moje skúsenosti
Priznávam, že prvé týždne s mojou teplovzdušnou fritézou, ktorú som dostala ako nečakaný darček k narodeninám, neboli ideálne. Nevedela som, ako ju používať a keďže sa u nás rezne a hranolky robili vždy v niekoľkých centimetroch oleja na panvici, neverila som, že dokáže pripraviť rovnako chutné jedlá, či dokonca, že ju môžem používať aj prípravu múčnikov, pizze, fašírok, kroketiek a mnoho ďalších super receptov. Našťastie, ešte skôr, ako som ju definitívne odložila do špajze k nepoužívanému ryžovaru, dala som na odporúčania kamarátky a vyskúšala recepty, ktoré mi odporučila.
Teplovzdušná fritéza totiž nie je fritézou v klasickom prevedení. Namiesto litrov oleja použijete iba 1 lyžicu oleja a o zvyšok sa stará rovnomerné prúdenie horúceho vzduchu. V princípe ju možno považovať za kompaktnú teplovzdušnú rúru, avšak s tým rozdielom, že zohrieva vzduch v menšom objeme, neustále ho cirkuluje a vo výsledku pracuje rýchlejšie, ako keby pekáč vložíte do štandardnej rúry. A navyše aj úspornejšie.
Je síce pravdou, že hranolky bez oleja chutia trošku inak, ako tie „v oleji utopené“, ak však chcete pre svoje zdravie aj líniu urobiť niečo prospešné a zároveň si neodriekať obľúbené pokrmy, kúpu teplovzdušnej fritézy určite neoľutujete. Z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť, že kuracie krídelka, stehná a mäsové guľky z takejto fritézy sú ešte lepšie, šťavnatejšie a na chuť lahodnejšie.
15 chutných receptov pre varenie v teplovzdušnej fritéze
Poďme sa spoločne pozrieť na recepty, kde nájdete neočakávanú rozmanitosť – nielen mäsové a zemiakové jedlá, ale aj sladké chuťovky, zeleninové a hubové variácie.
Ako pripraviť hranolky (takmer) bez oleja?
✅ Ingrediencie:
- zemiaky (0,5-1 kg, podľa veľkosti fritézy)
- 1-2 PL oleja
- soľ
Postup:
Zemiaky očistíme od šupiek a nakrájame na hranolky, cca 1 cm hrubé. Ponoríme ich na 30 minút do studenej vody. Vodu zlejeme, hranolky osušíme čistou utierkou, presunieme do misky, kde ich osolíme a premiešame s lyžicou oleja. V teplovzdušnej fritéze ich pečieme v dvoch fázach. Prvá fáza prebieha cca 18 minút pri teplote 140 °C (uvaria sa zvnútra) a každých 5 minút kôš vyberieme a hranolky potrasieme. Po 18 minútach zvýšime teplotu na 180 °C a fritujeme dozlatista ešte ďalších 12 minút.
Americké zemiaky
✅ Ingrediencie:
- 7 stredne veľkých zemiakov
- 1 PL olivového oleja
- 50 g najemno nastrúhaného parmezánu
- 1 ČL sušeného cesnaku
- ½ ČL soli
- ½ ČL drvenej rasce
Postup:
Zemiaky buď očistíme od šupky, alebo ich ponecháme aj so šupkou (najmä, ak ide o mladé zemiaky). Dôkladne ich opláchneme pod vodou a nakrájame na mesiačiky. Čím sú mesiačiky tenšie, o to je príprava rýchlejšia, nemusíte však robiť úplne tenké plátky. V miske zmiešame zemiaky s olejom a poprášime nastrúhaným parmezánom. Zvlášť v malej miske zmiešame cesnak, rascu a soľ a rovnomerne touto zmesou posypeme zemiaky. Pečieme vo fritéze vyhriatej na 180 °C, pravidelne každým 5 minút potrasením premiešame a ukončíme, keď chytia peknú zlatistú farbu.
Zemiakovo-syrové krokety
✅ Ingrediencie:
- 600 g zemiakov
- 200 g tvrdého syra v celosti
- 1 vajíčko
- plátok masla (1-2 cm)
- 100 g hladkej múky
- soľ
- 1 šálku strúhanky
- 2 PL lyžice rastlinného oleja
Postup:
Zemiaky očistíme, nakrájame nadrobno a uvaríme v slanej vode. Po uvarení zlejeme vodu a popučíme vidličkou (alebo „pučidlom“ na pyré), pridáme maslo, premiešame a necháme mierne vychladnúť. Medzitým si syr nakrájame na kocky, s hranou približne 1,5 cm. Do vlažných zemiakov pridáme múku a vajce. Vymiešame v hladké zemiakové cesto. Ak je veľmi lepivé, pridáme ešte trochu múky, alebo si oplachujeme ruky v studenej vode a rýchlo s ním pracujeme. Z cesta odoberáme približne za polievkovú lyžicu, do stredu vložíme syr a tvarujeme guľaté kroketky. Strúhanku zmiešame s 2 lyžicami oleja a kroketky v nej obaľujeme. Fritujú sa pri teplote 200 °C dozlatista.
Karfiolové nugetky
✅ Ingrediencie:
- ½ veľkého karfiolu (alebo 1 menší karfiol)
- 1 vajíčko
- 100 gramov čedaru
- 100 g parmezánu
- zväzok pažítky
- 1 menšiu šálku strúhanky
- 2 PL rastlinného oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Karfiolové ružičky uvaríme domäkka v slanej vode. Po scedení popučíme karfiol vidličkou alebo rozmixujeme mixérom. Pridáme nastrúhaný čedar, parmezán, vajíčko, soľ, čierne korenie, nadrobno nakrájanú pažítku a dôkladne premiešame. Naberieme z hmoty na veľkú lyžicu a vytvarujeme podlhovasté valčeky – nugetky. Do strúhanky pridáme olej, premiešame a v tejto zmesi obalíme nugetky. Fritézu rozohrejeme na 200 °C a cca 7-10 minút fritujeme do zlatohneda. Podávame s kečupom alebo smotanovým dipom. Nugetky sú výborné aj vtedy, ak miesto karfiolu použijete brokolicu.
Plnené portobello
✅ Ingrediencie:
- 4 ks portobello
- 100 g slaniny
- 150 g bryndze
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Portobellá očistíme, vydlabeme nožičky, mierne osolíme. Cibuľu aj slaninku nakrájame na kúsky, zmiešame s bryndzou a vajíčkom, mierne okoreníme a zmesou naplníme portobellá. Vložíme do fritézy vyhriatej na 180 °C a smažíme 15-20 minút (záleží od veľkosti klobúkov).
Marinované kuracie krídelká
✅ Ingrediencie:
- 1 kg kuracích krídelok (môžete použiť aj kuracie stehná)
- 2 PL sójovej omáčky
- 4 PL rastlinného oleja
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
- šťava z ½ limetky
- soľ
- zväzok mladej cibuľky (nakrájať nadrobno)
- sezamové semienka
Postup:
Kuracie mäso umyjeme pod tečúcou vodou a osolíme. Zo zvyšných ingrediencií (okrem sezamových semienok) si pripravíme „marinádu“. Husto potrieme vrchnú časť kuracieho mäsa, necháme hodinu odstáť a následne vložíme do teplovzdušnej fritézy na cca 20 minút pri teplote 200 °C. Prepečenie až ku kosti kontrolujete nožíkom alebo teplomerom na mäso. Priamo po dopečení posypeme sezamovými semienkami.
Kuracie prsia s medom a dijonskou horčicou
✅ Ingrediencie:
- 2 kuracie prsné rezne
- soľ
- čierne mleté korenie
- 3 PL medu
- 3 PL dijonskej horčice
Postup:
Výnimočne jednoduchý recept, no o to delikátnejšia chuť! Kuracie prsia osoľte, okoreňte a vložte do fritézy rozohriatej na teplotu 200 °C po dobu približne 15-20 minút. V malej miske zmiešajte med s horčicou a rovno do vytiahnutí upečených rezňov ich potrite, aby mohol med a horčica preniknúť hlbšie do štruktúry mäsa. Hodia sa k americkým zemiakom, k zeleninovým šalátom a po nakrájaní na plátky aj do tortilly.
Slávnostný losos
✅ Ingrediencie:
- 2 kúsky lososa (350-400 g)
- 2 PL olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 PL horčice
- 1 PL trstinový cukor (alebo med)
- 1 strúčik cesnaku
- ½ ČL sušeného tymiánu
Postup:
Lososa osušíme utierkou, osolíme a okoreníme. V miske primiešame do oleja horčicu, trstinový cukor, prelisovaný strúčik cesnaku a tymián. Môžete pridať aj 1 lyžicu podrvených kešu orechov. Túto marinádu rovnomerne nanesieme na vrchnú stranu lososa. Umiestnime do fritovacieho koša a smažíme cca 10 minút pri teplote 200 °C.
Krevety obalené v šunke
✅ Ingrediencie
- olúpané a očistené krevety
- rovnaké množstvo šunky nakrájanej na tenké plátky
Postup:
Každú krevetu obalíme plátkom šunky. Odporúčam plátky šunky predeliť na polovicu alebo tretinu a každú krevetu zabaliť od hlavy smerom k chvostu. Takto zabalené vložíme na 30 minút do chladničky. Fritézu dáme rozohriať na 200 °C a krevety fritujeme 6-8 minút.
Bylinkové steaky
✅ Ingrediencie:
- 50 g roztopeného masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 1 PL nasekanej pažítky
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL rozmarínu
- 300 g mäsa (2 steaky)
- soľ
- čierne korenie
Postup:
V roztopenom masle rozmiešame cesnak a všetky ostatné koreniny a bylinky. Zmesou potrieme steaky z oboch strán a necháme marinovať aspoň jednu hodinu. Vložíme do fritézy vyhriatej na 200 °C a fritujeme 15 minút, resp. aj dlhšie, v závislosti od úrovne prepečenia.
Fantastické mäsové guličky
✅ Ingrediencie:
- 600 g mletého bravčového mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- ½ ČL mletého zázvoru
- ½ šálky strúhanky
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Strúčiky cesnaku aj cibuľu nastrúhame najemno a vmiešane do mäsa. Postupne pridávame vajcia, strúhanku, soľ, korenie aj zázvor. Z tejto zmesi vytvarujeme guľôčky o veľkosti pingpongovej loptičky (cca priemer 3,5-4 cm) a smažíme vo fritéze vyhriatej na 180 °C cca 8-10 minút.
Chrumkavá špargľa so slaninou a omáčkou
✅ Ingrediencie:
- zelená špargľa
- slanina
- cesnak
- na rýchlu omáčku: 200 ml smotany na varenie, 150 g syra, 1 žĺtok, muškátový oriešok, soľ
Postup:
Zelenú špargľu umyjeme, odrežeme zdrevnatené konce a uvaríme v mierne slanej vode. Po uvarení vysušíme, potrieme prelisovaným cesnakom a zabalíme do slaniny. Vložíme do fritézy a varíme pri teplote 180-200 °C približne 8-10 minút. Medzitým si pripravíme rýchlu omáčku: Do rajnice dáme smotanu, syr nastrúhaný najemno a vaječný žĺtok. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Po zohriatí získa omáčka peknú krémovú konzistenciu. Dochutíme ju soľou a muškátovým orieškom.
Netradičné avokádo
✅ Ingrediencie:
- avokádo
- hladká múka
- strúhanka
- 1 ČL sušeného cesnaku v prášku
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 2 vajcia
Postup:
Avokádo nakrájame na cca 1-1,5 cm hrubé kúsky, obalíme v múke, hneď na to v rozšľahaných vajíčkach a na záver v strúhanke zmiešanej s cesnakovým práškom a mletou paprikou. Smažíme vo fritéze pri teplote 200 °C po dobu 10 minút. Podobným spôsobom si môžete pripraviť aj cuketové kolieska.
Plnené taštičky z lístkového cesta
✅ Ingrediencie:
- lístkové cesto
- sladké plnky: jahodový džem + kúsky čokolády; banánové kolieska + kúsky čokolády; marshmallows + kúsky čokolády alebo drobného ovocia
- slané plnky: kolieska párkov + kečup + nastrúhaný syr; mozzarella + špenátové lístky; kúsok slaniny + plesňový syr.
- vajce na potretie
Postup:
Úplne jednoduchý a pritom geniálny recept, do ktorého môžete zužitkovať takpovediac „Čo dom dal“! Z lístkového cesta môžete robiť taštičky dvojakých tvarov – buď štvorcové alebo polmesiačikovité. Najskôr rozvaľkáme lístkové cesto na tenký plát. Ak sa rozhodnete pre štvorcové taštičky, nakrájajte cesto na štvorčeky cca 8 x 8 cm. Do stredu dajte náplň a všetky protiľahlé vrcholy spojte na stredom a zatlačte, aby sa cesto nerozpojilo. Pri polmesiačikovitých vykrojte z cesta kruh (cca priemer 8 cm), na jednu polovicu dajte plnku, druhou prekryte a vidličkou postláčajte do oblúka. Plnka môže byť ako sladká, tak aj slaná. Základom je, aby boli taštičky dôkladne uzavreté a horúca náplň z nich nevytekala. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a na pár miestach prepichnite vidličkou. Vo fritéze sa lístkové taštičky smažia pri teplote 180-200°C približne 10 minút.
Sladký francúzsky toast z fritézy
✅ Ingrediencie:
- toastový chlieb (alebo sendvič, staršie rožky prekrojené na polovicu)
- 2 vajcia
- 1 smotana na šľahanie
- 200 ml plnotučného mlieka
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 ČL škoricového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
Postup:
Tousty predelíme na polovicu, čím vzniknú menšie obdĺžniky, ktoré sa do fritovacieho koša ľahšie uložia. V miske zmiešame všetky zvyšné ingrediencie. Do tejto sladkej zmesi budeme rýchlo namáčať kúsky pečiva. Fritujeme pri teplote 180 °C cca 6-8 minút. Kôš netreba preplňovať, radšej viackrát naložiť, smaženie ide veľmi rýchlo. Sladké chrumkavé toasty poprášime práškovým cukrom, uvaríme kávu a krásne ráno môže začať.
Tipy na kvalitné fritézy
Hľadáte novú a výkonnejšiu teplovzdušnú fritézu? K najobľúbenejším patrí Klarsten VitAir Turbo, Delimano Air Fryer. Recepty nájdete priamo v návode na používanie alebo sú dostupné voľne na internete, či už v podobe PDF brožúrok na stiahnutie, e-bookov, resp. tie najlepšie z nich sú spracované aj v podobe vizuálne pútavých videí. Osobne sa najradšej inšpirujem zahraničnými receptami pre teplovzdušnú fritézu (vyhľadávajte „Air fryer recipes“), kde nájdete stovky nápadov a verím, že ani vaša teplovzdušná fritéza nezačne zapadať prachom.
Produkt | Parametre | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi | ✔️ Dá sa použiť ako teplovzdušná fritéza, otočný gril, rúra, sušička ovocia ✔️ Veľký vnútorný objem – rodinný model ✔️ Inovatívna technológia dynamického prúdenia vzduchu ✔️ Dotykový ovládací panel, veľký displej, ovládanie aj cez telefón 📌 od 200 € ⭐Naša recenzia + galéria fotiek | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#2 | Klarstein AeroVital Deluxe | ✔️ Na grilovanie, opekanie, fritovanie alebo pečenie ✔️ Na výber z 8 programov ✔️ Počas chodu zostávajú rukoväte aj kryt chladné ✔️ Rýchla distribúcia teplého vzduchu 📌 od 97 € | ⭐ 97 % | Čítať recenzie |
#3 | Tefal Actifry Genius FZ760030 | ✔️ Technológia Dual Motion kombinuje horúci vzduch s jemným miešaním ✔️ 9 automatických nastavení ✔️ Jednoduché používanie + jednoduché čistenie ✔️ Veľký objem fritézy 📌 od 257 € | ⭐ 95 % | Čítať recenzie |
#4 | Tefal Easy Fry & Grill & Oven 9v1 FW501815 | ✔️ Teplovzdušná fritéza, gril a rúra v jednom ✔️ 8 prednastavených automatických programov ✔️ Možnosť nastavenia teploty v rozmedzí 45°C až 200°C + časovač ✔️ Využiteľné dvojposchodové riešenie 📌 od 198 € | ⭐ 92 % | Čítať recenzie |
#5 | Xiaomi Mi Smart Air Fryer | ✔️ Na výber z 8 praktických programov ✔️ 3,5 l nádoba s nepriľnavým povrchom ✔️ Nastaviteľná teplota od 40 do 200 °C ✔️ Minimalistický dizajn, cenová dostupnosť 📌 od 72 € | ⭐ 90 % | Čítať recenzie |
#6 | Lauben Hot Air Fryer 2500WT | ✔️ 360° cirkulácia horúceho vzduchu ✔️ Jednoduché čistenie a manipulácia, moderný dizajn ✔️ Nastaviteľná teplota od 80 do 200 °C ✔️ 8 režimov + možnosť manuálneho nastavenia 📌 od 78 € | ⭐ 86 % | Čítať recenzie |
Viac rád, tipov a informácií o teplovzdušných fritézach nájdete aj v našom sprievodcovi :
Ako vybrať teplovzdušnú fritézu
📌 Ak ste aj vy prepadli nepravému, no podstatne zdravšiemu fritovaniu, budeme radi, ak sa podelíte s vašimi obľúbenými receptami pre teplovzdušnú fritézu v komentároch nižšie.